Κριστίνα Κοχ: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα που θα ταξιδέψει στο φεγγάρι
Μισό αιώνα μετά την τελευταία επανδρωμένη αποστολή της, η NASA ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Σελήνη με το πρόγραμμα «Artemis».
H Κρίστινα Κοχ ετοιμάζεται να κάνει ένα μεγάλο βήμα για την ισότητα τον φύλων.
Η αποστολή «Artemis II», που αναμένεται να εκτοξευθεί το Νοέμβριο του 2024, θα είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της NASA στο φεγγάρι, μετά τη λήξη του προγράμματος «Apollo» το 1972.
Στις 3 Απριλίου 2023, η NASA σε συνεργασία με την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία ανακοίνωσαν τα μέλη της αποστολής, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και μία γυναίκα: Η Κριστίνα Κοχ πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα αστροναύτης που θα ταξιδέψει στο φεγγάρι, χαράσσοντας το όνομά της στα βιβλία της ιστορίας.
Στην αποστολή θα συμμετάσχουν συνολικά 4 αστροναύτες, μεταξύ των οποίων οι Αμερικανοί Βίκτορ Γκλόβερ (46 ετών), Ριντ Γουάισμαν (47 ετών), και ο Καναδός Τζέρεμι Χάνσεν (47 ετών). Ο Χάνσεν αποτελεί τον πρώτο Καναδό αστροναύτη που θα ταξιδέψει στη Σελήνη, ενώ ο Γκλόβερ τον πρώτο αφροαμερικανό.
Το πλήρωμα θα επανδρώσει το σκάφος Orion και θα μπει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, σημαδεύοντας την επιστροφή της ανθρωπότητας στο γειτονικό διαστημικό σώμα. Η αποστολή θα ταξιδέψει στην σκοτεινή πλευρά του Φεγγαριού και θα επιστρέψει στη Γη χρησιμοποιώντας την βαρύτητα του πλανήτη, εκτελώντας μια πορεία που είναι γνωστή ως «free return trajectory». Το ταξίδι τους αναμένεται να διαρκέσει συνολικά 10 ημέρες.
Το επόμενο βήμα του προγράμματος θα είναι η προσσελήνωση ανθρώπων στο φεγγάρι με την αποστολή «Artemis ΙΙΙ», ενώ στο βαθύ μέλλον η NASA ευελπιστεί να χτίσει έναν ολόκληρο διαστημικό σταθμό στην τροχιά του φεγγαριού. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επανδρωμένες αποστολές, η NASA αναμένεται να εστιάσει στον νότιο πόλο του δορυφόρου, στους κρατήρες του οποίου υπάρχει νερό στη μορφή πάγου.
Η πρώτη επανδρωμένη προσσελήνωση του 21ου αιώνα αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή το 2025, εκπληρώνοντας την υπόσχεση που έδωσε ο Γιουτζίν Κέρναν, φεύγοντας από τη Σελήνη το 1972: «Θα επιστρέψουμε».
«Αυτό που με συναρπάζει περισσότερο είναι πως θα πάρουμε μαζί μας τον ενθουσιασμό, τα όνειρα και τις προσδοκίες σας στην αποστολή μας!» δήλωσε η Κοχ στην εκδήλωση της NASA όπου ανακοινώθηκαν τα μέλη του πληρώματος. H 44χρονη αστροναύτης έχει ήδη πολυάριθμα ρεκόρ στο ενεργητικό της: Τον Φεβρουάριο του 2020 η Κοχ ολοκλήρωσε 328 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καταρρίπτοντας έτσι το ρεκόρ για την μακροσκελέστερη παραμονή γυναίκας στο διάστημα. Το 2019, η Κοχ συμμετείχε στο πρώτο εξ' ολοκλήρου γυναικείο spacewalk, στο πλευρό της συναδέλφου της, Τζέσικα Μίρ.
«Δε θυμάμαι μια εποχή που δεν ήθελα να γίνω αστροναύτης», δήλωσε η Κοχ το 2020. «Πάντοτε με ενέπνεε ο βραδινός ουρανός και όλη μου τη ζωή λάτρευα τα πράγματα που με έκαναν να νοιώθω μικροσκοπική, που με έκαναν να συλλογίζομαι το μέγεθος του σύμπαντος και τη θέση μου σε αυτό, και όλα όσα μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε».
«Δεν έζησα τη ζωή μου κάνοντας όσα πρέπει για να γίνω αστροναύτης» συνεχίζει. «Ακολούθησα απλώς τα πάθη μου και μια μέρα, ανακάλυψα πως είχα συγκεντρώσει όλα τα skills που μου επέτρεπαν να παρουσιαστώ στη NASA και να κάνω αυτή τη δουλειά».
Η Κοχ σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και στη συνέχεια έζησε έναν ολόκληρο χρόνο στον Αρκτικό κύκλο ως ερευνητής. Το 2013, η Κοχ επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην 21η τάξη Αστροναυτών της NASA, Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή της δύο χρόνια αργότερα.