«Ο ναύτης που φίλησε τη νοσοκόμα»: Η ιστορία πίσω από την εμβληματική φωτογραφία του 1945
Στις 14 Αυγούστου 1945 την ημέρα που ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφτασε στο τέλος του, ένα παθιασμένο φιλί έγραψε ιστορία ανάμεσα σε έναν ναύτη και μια νοσοκόμα στην πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης.
Το ιστορικό αυτό στιγμιότυπο –σύμβολο ειρήνης, όπου ένας ναύτης αγκαλιάζει και φιλά με πάθος μια νεαρή νοσοκόμα με λευκή στολή στη μέση του δρόμου, απαθανατίστηκε από δύο φωτογράφους. Ο ένας ήταν ο Αλφρεντ Αϊζενσταντ που τη δημοσίευσε στο περιοδικό «Life» και ο άλλος ήταν ο Βίκτορ Γιόργκενσεν, φωτογράφος του αμερικανικού ναυτικού, όπου φωτογράφισε το ζευγάρι από άλλη οπτική γωνία και η φωτογραφία του δημοσιεύτηκε στους «New York Times».
Η φωτογραφία έγινε εξώφυλλο του περιοδικού «Life» στις 27 Αυγούστου 1945 και έμεινε στην ιστορία ως μια εκ των πλέον εμβληματικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως δεκάδες άνδρες και λιγότερες γυναίκες διεκδίκησαν την ταυτότητα του ναύτη και της νοσοκόμας. Τελικά, το μυστήριο λύθηκε το 2012 όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο με τον τίτλο «Το φιλί του ναύτη: το μυστήριο πίσω από τη φωτογραφία-σύμβολο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», για να μάθουμε την ταυτότητα των δύο πρωταγωνιστών.
Ο ναύτης ήταν ο Τζορτζ Μεντόσα που απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών, στις 17 Φεβρουαρίου του 2019. Οσο για την νεαρή νοσοκόμα ήταν η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν, η οποία πέθανε το 2016 σε ηλικία 92 ετών. Δεν πρόκειται ακριβώς για ένα ρομαντικό φιλί ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Η ιστορία θέλει έναν ενθουσιασμένο ναύτη να αρπάζει μια ανυποψίαστη νοσοκόμα και να τη φιλάει με πάθος, την ηµέρα που η παράδοση της Ιαπωνίας έδωσε τέλος στον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο (V-J Day).
Δείτε τους δύο πρωταγωνιστές της ιστορικής φωτογραφίας όταν συναντήθηκαν και πάλι το 2016 στο ίδιο σημείο, στην πλατεία Times Square:
Ο 22χρονος τότε ναύτης είχε εκείνη την ημέρα ραντεβού με τη σύντροφό του, Ρίτα Πέτρι, όπου και παντρεύτηκε λίγα χρόνια μετά. Βγαίνοντας από το Radio City Music Hall άκουσε κάποιον να λέει ότι ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος τελείωσε και ένιωσε τέτοια χαρά που αποφάσισε να φιλήσει την πρώτη νοσοκόμα που βρήκε μπροστά του, σε μια ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα οι νοσοκόμες προσέφεραν στους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του πολέμου.
Σε μια συνέντευξή της, το 2005, η πρωταγωνίστρια της ιστορικής φωτογραφίας Γκρέντα Ζίμερ Φρίντμαν αναφέρθηκε στη σκηνή εκείνη. Τότε εργαζόταν σε ένα οδοντιατρείο κοντά στην Times Square και βγήκε έξω στον δρόμο για να δει τι συμβαίνει καθώς υπήρχαν φήμες για την λήξη του πολέμου. «Ήμουν μόλις 21 ετών. Δεν ήταν δική μου επιλογή το φιλί. Ο τύπος ήρθε απλά και με άρπαξε. Δεν ήταν μια ρομαντική εκδήλωση. Ήταν για να γιορτάσουμε το τέλος του πολέμου», είχε πει χαρακτηριστικά.
Το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου γιορτάστηκε με ένα παθιασμένο φιλί στην μέση του δρόμου από δύο ανθρώπους που δεν γνωρίζονταν. «The kissing sailor» («Ο ναύτης που φιλούσε») θεωρείται ως µία από τις πιο διάσηµες φωτογραφίες που έμειναν στην ιστορία. Το φιλί αυτό, που απαθανάτισαν δύο φωτογράφοι στις 14 Αυγούστου 1945, όταν ανακοινώθηκε η παράδοση της Ιαπωνίας, έγινε το σύμβολο της ειρήνης και παραμένει ακόμη και σήμερα ως μια από τις ιστορικότερες φωτογραφίες του 20ού αιώνα.