Βασίλισσα Ελισάβετ και Φίλιππος: Μια σχέση ζωής που κράτησε οκτώ δεκαετίες
Μπορεί οι φήμες συχνά να ήθελαν τον πρίγκιπα Φίλιππο άπιστο, αλλά αυτό που κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να αμφισβητήσει είναι ότι η σχέση του με τη βασίλισσα Ελισάβετ, μια σχέση που ξεκίνησε το 1934 και κράτησε μέχρι και τον θάνατό του -βασίζονταν πάντα στην αγάπη και την αμοιβαία εκτίμηση.
Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στον γάμο της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και του δούκα του Κεντ. Η Λίλιμπετ, όπως την αποκαλούσαν τότε χαϊδευτικά, ήταν μόλις 13 χρόνων και εντυπωσιάστηκε από τον ψηλό αθλητικό πρίγκιπα, που τον έλεγε «Βίκινγκ». Μάλιστα, οι δυο τους είχαν και μια πολύ μακρινή οικογενειακή συγγένεια.
Πολλοί λένε ότι ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, αλλά πέρασαν χρόνια μέχρι να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να ανέβουν τα σκαλιά της Εκκλησίας. Ο Φίλιππος αν και πρίγκιπας, δεν πληρούσε τις προδιαγραφές για τη διάδοχο του βρετανικού θρόνου: η μητέρα του μπαινόβγαινε σε ψυχιατρεία, ενώ τρεις αδερφές του είχαν παντρευτεί Γερμανούς πρίγκιπες, που συνεργάστηκαν με τους Ναζί.
Οι δυο νέοι άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές, αλλά οι γονείς της Ελισάβετ δεν βιάζονταν να την αποκαταστήσουν. Ο Λόρδος Μαουντμπάτεν, θείος του Φίλιππου, που είχε δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, προσβλέποντας στη μετονομασία του οίκου Γουίνσδορ σε οίκο Mαουντμπάτεν, ήθελε διακαώς ο αγαπημένος του ανιψιός να γίνει βασιλιάς.
Ο πατέρας της Ελισάβετ, ο Γεώργιος, γνωρίζοντας πως η κόρη του ως μέλλουσα βασίλισσα θα έπρεπε να σηκώσει στους ώμους της μεγάλες ευθύνες, ήταν αποφασισμένος να της επιτρέψει να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της, που δεν ήταν άλλος από τον Φίλιππο. Έτσι τελικά, ο νεαρός πρίγκιπας απαρνήθηκε τους ελληνικούς και δανέζικους τίτλους του, ασπάστηκε την αγγλικανική εκκλησία και στις 20 Νοεμβρίου του 1947 παντρεύτηκε την Ελισάβετ.
Ο γάμος τους, ο πρώτος βασιλικός μετά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για τη χώρα. Οι Βρετανοί συνέρρευσαν στους δρόμους γύρω από το αβαείο του Γουεστμίνστερ για να δουν την αγαπημένη τους Ελισάβετ να καταφτάνει με την Irish Stage Coach, συνοδευόμενη από τον πατέρα της.
Για τη δημιουργία του νυφικού της, που σχεδίασε ο Νorman Hartnell, στάλθηκαν κουπόνια από όλη τη χώρα, μιας και η Μεγάλη Βρετανία τότε βρισκόταν σε καθεστώς λιτότητας. Η πριγκίπισσα επιμελήθηκε η ίδια το μακιγιάζ της. Λίγο όμως πριν αναχωρήσει για την εκκλησία, η τιάρα της έσπασε, γεγονός που θεωρήθηκε κακός οιωνός, αλλά ο βασιλικός χρυσοχόος έσωσε την κατάσταση, επισκευάζοντάς την τελευταία στιγμή.
Η τελετή μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την παρακολούθησαν ζωντανά πάνω 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ το ζευγάρι έλαβε 2.500 δώρα και 10 χιλιάδες συγχαρητήρια τηλεγραφήματα.
Το νεαρό ζευγάρι έζησε για κάποια χρόνια στη Μάλτα, καθώς ο Φίλιππος υπηρετούσε στο Πολεμικό ναυτικό. Ο αιφνίδιος θάνατος του Γεωργίου, ενώ εκείνοι βρίσκονταν στην Κένυα, επέσπευσαν την επιστροφή τους στην Αγγλία, προκειμένου η Ελισάβετ να αναλάβει τα καθήκοντά της.
Ο Φίλιππος στάθηκε στο πλευρό της νέας βασίλισσας, αν και πολλά πράγματα τον ενοχλούσαν στο Παλάτι, όπως το γεγονός ότι δεν μπορούσε να κλείσει κάνεις απευθείας ραντεβού μαζί του, ή ο ήχος της γκάιντας, που ακουγόταν κάτω από το παράθυρό του. Παρ’ όλα αυτά γρήγορα κατάλαβε ποια ήταν η θέση του και ο ρόλος που έπρεπε να διαδραματίσει. Ο ιστορικός Δρ Piers Brendan βέβαια τον παρουσιάζει ως έναν bon vivant, που περνούσε τις νύχτες τους σε ιδιωτικά κλαμπ του Σόχο με γυναίκες και πολύ αλκοόλ. «Η βασίλισσα ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη από αυτή την κατάσταση, ειδικά όταν ο πρίγκιπας επέστρεφε πιωμένος, μυρίζοντας πόρτο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Πράγματι, υπήρξε τότε μια σοβαρή κρίση στη σχέση τους, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη δεκαετία που χωρίζει τις γεννήσεις των δυο πρώτων παιδιών του ζεύγους και των δύο γιων που ακολούθησαν.
Ο Φίλιππος από την πλευρά του έλεγε πως δεν μπορούσε να βγει εκτός ορίων, καθώς πάντα τον ακολουθούσε ένας αστυνομικός, όμως η αδυναμία του για το ωραίο φύλο ήταν γνωστή σε όλους, ακόμα και αν μερικές από τις κυρίες του κύκλου του ήταν απλώς καλές του φίλες, όπως η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, ξαδέρφη της Ελισάβετ, με την οποία μοιράζονταν το ίδιο πάθος για την ιστιοπλοΐα.
Πάντως, δώδεκα τουλάχιστον από τις εξωσυζυγικές του περιπέτειες σήμερα θεωρούνται παραπάνω από βέβαιες, αν και δεν έχουν αποδειχτεί. Μια εκ των οποίων ήταν με την Πατ Κίρκγουντ, την πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιό του βρετανικού θεάτρου. Οι φήμες για τη σχέση τους κράτησαν πενήντα χρόνια, με την Πατ να εξομολογείται σε έναν δημοσιογράφο: «Θα είχα μια πιο ευτυχισμένη και ευκολότερη ζωή αν εκείνη τη νύχτα ο Πρίγκιπας Φίλιππος, αντί να έρθει απρόσκλητος στο καμαρίνι μου, είχε πάει σπίτι στην έγκυο σύζυγό του».
Μια ακόμα περιπέτεια που απασχόλησε τα ΜΜΕ, ήταν η φιλία του με τη Δούκισσα του Άμπερκορν. Το 1987, μια εφημερίδα δημοσίευσε μια φωτογραφία του Φίλιππου, ο οποίος φορώντας μόνο μια πετσέτα στη μέση, άγγιζε με το χέρι του την κατά 25 χρόνια νεότερη του Δούκισσα η οποία φορούσε μαγιό. Εκείνη, αρνούμενη ότι είχαν ερωτική σχέση, είχε λακωνικά εξηγήσει: «Η Βασίλισσα δίνει στον Φίλιππο μεγάλη ελευθερία και ευελιξία... Είχαμε μια ένθερμη φιλία για περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά σίγουρα δεν ήταν μια πλήρης σχέση. Δεν κοιμήθηκα μαζί του. Μάλλον φαινόταν έτσι στον κόσμο. Είναι περίπλοκο και ταυτόχρονα, πολύ απλό. Όλοι χρειάζονται μια φίλη για να μοιραστούν τις πνευματικές τους αναζητήσεις. Αμφιβάλλω πολύ αν ο Φίλιππος κοιμήθηκε με κάποια από τις φίλες του. Αλλά είναι άνθρωπος. Ποιος ξέρει; Εγώ πάντως δεν ξέρω. Εκτός κι αν εσείς τον παρακολουθείτε κρυμμένοι στο δωμάτιό του». Σύμφωνα όμως με τη διάσημη βιογράφο Σάρα Μπράντφορντ, η δούκισσα δεν έλεγε την αλήθεια.
Ο κατάλογος με τις φημολογούμενες ερωμένες του δεν έχει τέλος: η όμορφη ηθοποιός Σάλι Αν, η Μέρλ Όμπερον και Άννα Μάσεϊ και πριν από τον γάμο του, η συγγραφέας Δάφνη Ντε Μωριέ συμπεριλαμβάνονται στις κατακτήσεις του. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα μάλιστα την περίοδο που οι σχέσεις τους ήταν κλονισμένες, είχε πει πως ο βασιλιάς είχε πολλά παράνομα παιδιά, δηλώνοντας αποφασισμένη να αποκαλύψει την ταυτότητά τους.
Η στάση της Βασίλισσας υπήρξε πάντα αξιοπρεπής και ανεκτική. Σίγουρη για την αγάπη του, του συγχωρούσε τα στραβοπατήματα, αν και την ενοχλούσαν, λέγοντας πως: «Είναι χάσιμο χρόνου να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον χαρακτήρα ενός άνδρα. Πρέπει να τον δεχτείς όπως είναι».
Το 1997 με αφορμή τη χρυσή επέτειο των γάμων τους μιλώντας για εκείνον, είχε εξομολογηθεί πως όλα αυτά τα χρόνια ο σύντροφός της ήταν η δύναμη, αλλά και το καταφύγιό της. Ο ίδιος ο Φίλιππος έχει εκμυστηρευθεί κατά καιρούς ότι ο μόνος του στόχος είναι να μην απογοητεύσει ποτέ τη βασίλισσα.
Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα. Εξαιτίας ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, ο Φίλιππος αντιμετώπιζε σοβαρά θέματα υγείας, που τον ανάγκασαν να αποσυρθεί από τα καθήκοντά του. Παράλληλα, τα σκάνδαλα του δευτερότοκου γιου του πρίγκιπα Άντριου και η εμπλοκή του στην υπόθεση Έπσταϊν, αλλά και το περιβόητο Megxit είχαν ανακατώσει την καθημερινότητας του ζευγαριού.