Ο παρωχημένος θεσμός της Πρώτης Κυρίας
«Ο ξεπερασμένος θεσμός της Πρώτης Κυρίας κρατά τις γυναίκες πίσω. Είναι καιρός να τον αποσύρουμε».
Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου που υπογράφει η δημοσιογράφος Isobel Van Hagen στην σελίδα της Independent. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, οι πρώτες κυρίες σε όλο τον κόσμο είναι υποχρεωμένες να είναι κομψές συνοδοί και να στέκονται στο πλευρό των συζύγων τους για να μοιάζουν εκείνοι πιο όμορφοι και δυνατοί.
Τι κοινό έχουν η Τζάκι Κένεντι, η Χίλαρι Κλίντον και η Μισέλ Ομπάμα; Σταμάτησαν ή εγκατέλειψαν την καριέρα τους για να προωθήσουν τις επαγγελματικές φιλοδοξίες των συζύγων τους.
Η Μισέλ Ομπάμα, που είναι δικηγόρος, δεν μπορούσε να ασκήσει το επάγγελμά της απ’ όταν ανέλαβε τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας. Οσο ο σύζυγός της Μπαράκ Ομπάμα ήταν Πρόεδρος της Αμερικής, το βασικό της επάγγελμα ήταν «οικοδέσποινα στον Λευκό Οίκο». Βέβαια, η Μισέλ Ομπάμα προσπάθησε να κάνει τη διαφορά και τα κατάφερε με μεγάλη επιτυχία. Μέσα από τις εκστρατείες της κατά της παχυσαρκίας και άλλα κοινωνικά δεινά, έδειξε ότι δεν είναι απλώς η κυρία του κυρίου.
Η Flotus (First lady of the United States) έχει γραφείο και γραμματέα, αλλά δεν έχει μισθό, και τα περισσότερα καθήκοντά της είναι ρηχά. Πρέπει να είναι εμφανίσιμη, τα σικ ρούχα της να κάνουν ντόρο στα media, να είναι σεμνή και να στέκεται ένα βήμα πίσω από τον άντρα της. A,ναι...και να διακοσμεί χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Η Μελάνια Τραμπ αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί σιωπηλά με τον τρόπο της και στέκεται σχεδόν πάντα σκυθρωπή δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, που όπως όλα δείχνουν δεν θέλει ούτε να τον βλέπει μπροστά της. Οσο κι αν επιμένει ο Τραμπ, εκείνη δεν πρόκειται να του κρατήσει το χέρι μπροστά στους δημοσιογράφους για να προσποιηθεί σε όλο τον πλανήτη πόσο ενωμένοι είναι σαν ζευγάρι. Αλλωστε αυτός είναι ένας από τους βασικούς ρόλους της Πρώτης Κυρίας: να προωθεί το καλό image του συζύγου της και η Μελάνια αρνείται να το κάνει.
Η Χίλαρι Κλίντον (επί Μπιλ Κλίντον 1993-2001) προσπάθησε και αυτή να ξεφύγει από τον κλασικό ρόλο της Πρώτης Κυρίας και να ανακατευτεί περισσότερο με την πολιτική -μέσω νομοσχεδίου για την Υγεία- αλλά προκάλεσε αντιδράσεις και επέστρεψε σε παραδοσιακότερα μοτίβο. Μετά βέβαια αποφάσισε να διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών της και να εμπλακεί ενεργά με την πολιτική.
Αραγε το 2016 αν η Χίλαρι Κλίντον κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές έχοντας αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο σύζυγός της Μπιλ Κλίντον θα λεγόταν Πρώτος Κύριος; Αναρωτιέται η δημοσιογράφος της Independent Isobel Van Hagen.
Ο θεσμός της Πρώτης Κυρίας άλλωστε δεν ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν να αποκτήσει η σύζυγός του, Μπριζίτ, ρόλο αντίστοιχο με εκείνον της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ εγκαταλείφθηκε μετά από πολλές αντιδράσεις στην Γαλλία. Οι αντιδράσεις ανάγκασαν τον πρόεδρο της Γαλλίας να αλλάξει ρότα. Για την ακρίβεια συγκεντρώθηκαν σχεδόν 300 χιλιάδες υπογραφές σε online αίτημα να μην αποκτήσει η σύζυγος του προέδρου δικό της προϋπολογισμό. Ούτε στην Βρετανία ισχύει ο θεσμός της Πρώτης Κυρίας.
Σε μια περίοδο που η λαμπερή εικόνα στα ΜΜΕ είναι πιο σημαντική από ποτέ για τους διεθνείς ηγέτες, η περίπτωση της Καμάλα Χάρις μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Η Aμερικανίδα γερουσιαστής Κάμαλα Χάρις αποδέχθηκε το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για να είναι υποψήφια αντιπρόεδρος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Γράφοντας ιστορία ως η πρώτη μαύρη και ασιατικής καταγωγής γυναίκα που διεκδικεί μια τόσο υψηλή θέση, η Καμάλα Χάρις θα γίνει η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν.