Παναγιώτης Γανωτής: Ο πρώτος Έλληνας που έφτιαξε μαύρo σκόρδo
Έχει χαρακτηριστεί ως «υπερτροφή» λόγω της αντιοξειδωτικής του δύναμης κι έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στο χώρο της γαστρονομίας και της υγιεινής διατροφής. Ο λόγος για το μαύρο σκόρδο, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ανάρπαστο στη Δύση και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Η αλήθεια είναι πως η ιστορία ξεκινάει από την αρχαιότητα, αφού ήδη από την κινέζικη μυθολογία αναφέρεται ως ελιξίριο αθανασίας, ενώ οι αρχαίοι Σπαρτιάτες λέγεται πως το έτρωγαν πριν από τη μάχη ώστε να ενισχύσουν τον οργανισμό τους.
Το μαύρο σκόρδο παράγεται από το λευκό, έχει όμως διπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη και βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρόληψη, την αποκατάσταση βλαβών στον οργανισμό μας και την αναστολή της γήρανσης. Στη γεύση όμως δεν έχει καμία σχέση με το λευκό. Θα λέγαμε ότι μοιάζει με αποξηραμένο δαμάσκηνο, είναι γλυκό και με καπνιστό άρωμα, ενώ στο τέλος αφήνει μια ελαφριά επίγευση λευκού σκόρδου που εξαφανίζεται.
Ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκε να παράξει μαύρο σκόρδο στην Ελλάδα είναι ο Παναγιώτης Γανωτής. Όταν μάλιστα δημιούργησε τη δική του μονάδα παραγωγής, στο κτήμα του παππού του, στο Κατηχώρι Βόλου, στην Ευρώπη υπήρχαν μόνο δυο αντίστοιχοι καλλιεργητές, ένας στην Ισπανία και ένας στην Αγγλία. Σήμερα πια συνεργάζεται με τριάντα χώρες, με delicatessen μαγαζιά και σημαντικά εστιατόρια, όπως η «Σπονδή», το «Βαρούλκο», αλλά και το «ΝΑΜΑ» του Δημήτρη Κατριβέση.
«Βασικά, είμαι μηχανικός πληροφορικής, γράφω δηλαδή κώδικες. Οι δικοί μου είχαν δυο εστιατόρια στον Βόλο, οπότε μετά την πληροφορική αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτά και να τα αναλάβω. Το 2007 ξεκίνησα να σπουδάζω μαγειρική στη σχολή Le Gourmet στον Βόλο. Εκεί γνώρισα και τον καθηγητή μου τον κύριο Χέλμη. Με το που πήρα το πτυχίο μου κάποια στιγμή το 2011 η οικογένειά μου μου ανακοίνωσε ότι φεύγει στην Ολλανδία, εν μέρει λόγω της κρίσης, αλλά και γιατί εκεί είχαμε συγγενείς. Εγώ αποφάσισα να μείνω και να αξιοποιήσω το κτήμα του παππού μου στο Κατηχώρι -από όπου και η ονομασία μας, το Down village- ένα καταπληκτικό αγρόκτημα με ελιές, αμυγδαλιές και κελάρια. Ο Γρηγόρης Χέλμης με παρότρυνε να καλλιεργήσω. Άρχισα λοιπόν να βγάζω premieum λαχανικά, κι έκανα κάθετη καλλιέργεια μανιταριών, τα οποία διέθετα σε ξενοδοχεία. Το 2014 ο Γρηγόρης μού μίλησε για το μαύρο σκόρδο και άρχισα να πειραματίζομαι», μου εξηγεί.
«Έχοντας κάνει το λευκό σκόρδο μαύρο, έχουμε μια πρώτη ύλη, που διαλέγεται και καθαρίζεται στο χέρι, γιατί είναι πολύ ευαίσθητη. Οι μεγαλύτερες σκελίδες συσκευάζονται σε γυάλινο βάζο αποστειρωμένο και οι υπόλοιπες μπαίνουν στην τυποποίηση και βγάζουν μια σειρά από προϊόντα. Εμείς συνεργαζόμαστε σταθερά με δυο παραγωγούς από τον Πλατύκαμπο Λάρισας που μας προμηθεύουν με ελληνικά σκόρδα αποκλειστικά. Αυτά με τη διαδικασία ωρίμανσης που κρατάει 40 μέρες μετατρέπονται σε μαύρα, χωρίς χρωστικές ουσίες κι συντηρητικά», συνεχίζει.
Τα μηχανήματα μάλιστα της παραγωγής είναι πατέντα του Παναγιώτη, όπως και οι εμπνεύσεις για τα προϊόντα που θα βρείτε στην εταιρεία του.
Πρεπει να ξέρετε ότι η S-allylcysteine είναι συστατικό του φρέσκου σκόρδου και παράγωγο του αμινοξέος της κυστεΐνης, το οποίο βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο μαύρο σκόρδο και θεωρείται ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, αλλά και την πρόληψη του καρκίνου. Λόγω της ηπιότητας που προκύπτει από τη διαδικασία ωρίμανσης και τη μετατροπή των συστατικών από λιποδιαλυτά σε υδατοδιαλυτά, η πέψη είναι ευκολότερη, ωστόσο κρατάει τις ιδιότητες του ως προς τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σημαντική λεπτομέρεια, είναι ότι η χαρακτηριστική μυρωδιά του σχεδόν εξαφανίζεται όταν καταναλώνεται ωμό, όπως οι λευκές σκελίδες.
Ανάμεσα στα προϊόντα που θα βρείτε στην εταιρεία του Παναγιώτη, αξίζει να δοκιμάστε την vegan μαγιονέζα και το κέτσαπ, ένα φοβερό γκούντα που κέρδισε και το χρυσό μετάλλιο στην Ολλανδία, το κασέρι που έχει τιμηθεί με δύο αστέρια στις Βρυξέλλες, ένα σαλάμι που φτιάχνουν σε συνεργασία με τον κύριο Τανιάρανο στην Καρδίτσα που ξεπούλησε πριν καν κλείσει η χρονιά, χαβιάρι, μέλι αλλά και πάστα μαύρου σκόρδου που θα απογειώσει τη μαγειρική σας.
«Το μαύρο σκόρδο μπορούμε να το καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους. Θεωρητικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου μπαίνει το κοινό σκόρδο, ωστόσο το εντυπωσιακό με το μαύρο είναι ότι ταιριάζει εξίσου καλά τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές. Στην Κορέα, για παράδειγμα, βουτάνε την σκελίδα του σε σοκολάτα υγείας με πορτοκάλι. Συνδυάζεται με λευκή σοκολάτα επίσης εξαιρετικά! Ενδείκνυται για μαρινάδες, ζυμαρικά, ριζότο, dressing για σαλάτες, μπαίνει σε ντιπ π.χ γιαουρτιού. Τώρα, οι ολόκληρες σκελίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε pesto για σάλτσες ζυμαρικών ή ριζότο, σαν άλειμμα για sandwich ή burger, σε dressing για σαλάτες, σε τζατζίκι, αλλά και για να δώσουν σώμα και άρωμα σε σάλτσες για κρέας ή ψάρι. Το μέλι με σκόρδο ταιριάζει εξαιρετικά με τυριά και αλλαντικά, σαν dressing σε σαλάτες, μαζί με μαγιονέζα ή μουστάρδα για spread σε sandwich ή burger ή σαν κρούστα σε ψητό κρέας ή ψάρι. Το χαβιάρι μαύρου σκόρδου θα δώσει έναν διαφορετικό τόνο σε fingerfood, αλλά και σε sushi, αναβαθμίζοντας εντυπωσιακά την εμφάνιση του πιάτου. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την εταιρεία «Αλέξανδρος» που κάνει πραλίνες και σοκολάτες για να στήσουμε έναν κωδικό με σοκολάτες, που θα φύγει για την Αμερική, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα αν θα διατεθεί στην ελληνική αγορά. Επίσης φέτος θα προχωρήσουμε με το Ινστιτούτο Παστέρ σε μια συνεργασία για να διευρύνουμε και τον τομέα των health benefits», καταλήγει πριν μου δώσει μια συνταγή για μακαρόνια, που θα σας ενθουσιάσει.
Συνταγή για Super Healthy Sexy Pasta
Υλικά (για 2 μερίδες)
220 γρ σπαγγέτι ολικής
59 γρ καρύδια χοντροκομμένα
30 γρ μέλι μαύρου σκόρδου
5 φύλλα δυόσμου
1 μικρή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
5 γρ βούτυρο
15 γρ ελαιόλαδο
Μαϊντανός
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ τα καρύδια, το τσίλι και τον δυόσμο. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά al dente, σουρώνουμε και τα γυρίζουμε στο μπολ. Ρίχνουμε στο μπολ το βούτυρο, το ελαιόλαδο και το μισό μέλι μαύρου σκόρδου. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με το υπόλοιπο μέλι και ψιλοκομμένο μαϊντανό
Πληροφορίες:
Κ. Βάρναλη 57 - Βόλος
mail: welcome@blackgarlicdv.gr
Τηλέφωνο: 24211 02123