Γιατί ο Μάικ Πενς διέκοπτε την Καμάλα Χάρις στο debate -Ναι, έχει να κάνει με το φύλο
Το debate των Αμερικανών Αντιπροέδρων το βράδυ της Τρίτης, σε γενικές γραμμές (και σε αντίθεση με αυτό των υποψήφιων προέδρων) χαρακτηρίστηκε αρκετά πολιτισμένο.
Υπήρξε μια στιγμή ωστόσο που οι περισσότερες γυναίκες βρήκαν αρκετά γνώριμη. Η στιγμή που η Καμάλα Χάρις μιλούσε και ο Μάικ Πενς τη διέκοψε. Τότε η η αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών γύρισε χαμογελαστή στον ομόλογό της των Ρεπουμπλικανών και του είπε: «Κύριε Αντιπρόεδρε, μιλάω … Εάν δεν σας πειράζει αφήστε με να ολοκληρώσω, και τότε μπορούμε να κάνουμε συζήτηση».
Στην πραγματικότητα, ο Μάικ Πενς διέκοψε τρεις φορές την Καμάλα Χάρις για να λάβει και τις τρεις την ίδια απάντηση: «Κύριε αντιπρόεδρε μιλάω».
Πολλές γυναίκες ταυτίστηκαν με την εικόνα ενός άνδρα να τις διακόπτει και οι ίδιες να προσπαθούν να αντιδράσουν -κυρίως στον χώρο εργασίας. «Η αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών ήταν "σαφώς προετοιμασμένη" για τέτοιου είδους διακοπές», λέει στο BBC η Ντέμπορα Τάνεν, καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Georgetown και ειδική στις διαφορές που έχουν τα δύο φύλα κατά τη χρήση της γλώσσας.
Η Χάρις χρησιμοποίησε μια φράση που εμπεριέχει σεβασμό «Κύριε Αντιπρόεδρε, μιλάω». Δεν είπε για παράδειγμα «σταματήστε να με διακόπτετε», ανέφερε η Δρ Τάνεν. «Είναι σαφές ότι η πρόκληση που αντιμετώπιζε η κυρία Χάρις καθ 'όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν να αποφύγει με κάθε κόστος να χαρακτηριστεί επιθετική».
Ο Πενς διέκοψε την Καμάλα Χάρις περισσότερες φορές από ό, τι τον διέκοψε η ίδια -καταγραφή του CBS αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος διέκοψε την γερουσιαστή της Καλιφόρνια 10 φορές, ενώ η γερουσιαστής τον διέκοψε πέντε φορές (οι ειδήσεις του NBC βέβαια κατέγραψαν εννέα διακοπές από την Χάρις και δεκαέξι διακοπές από τον Πενς).
Σε κάθε περίπτωση αυτές οι διακοπές είναι μηδαμινές σε σύγκριση με τον αριθμό των διακοπών κατά τη διάρκεια του προεδρικού debate μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της Washington Post, ο Τραμπ διέκοψε 71 φορές σε σύγκριση με τις 22 του Μπάιντεν.
Δεδομένου ότι το debate Τραμπ-Μπάιντεν επικρίθηκε σχεδόν καθολικά, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πενς και Χάρις προσπάθησαν να διατηρήσουν ένα πολιτισμένο επίπεδο στη δική τους συζήτηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CBS ο Πενς κατέληξε με περισσότερο χρόνο ομιλίας -38 λεπτά, έναντι των 35 λεπτών της Χάρις.
Η συντονίστρια του USA Today', Σούζαν Πέιτζ δέχθηκε δριμεία κριτική για το γεγονός ότι δεν εμπόδισε και τους δύο υποψηφίους, ιδιαίτερα τον Πενς να διακόπτει την Χάρις, καθώς και για το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών υπερέβαινε συχνά το όριο του χρόνου ομιλίας που είχε στη διάθεσή του.
Μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι οι ομιλητές τείνουν να διακόπτουν περισσότερο όταν μιλούν με μια γυναίκα παρά με έναν άνδρα, ενώ άλλη μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι αυτή η τάση υπήρχε ακόμη και σε ανώτερα αξιώματα -με τους άντρες δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου να διακόπτουν τις γυναίκες δικαστές τρεις φορές περισσότερο από ό, τι διέκοπταν ο ένας τον άλλον.
Οι γυναίκες τώρα έρχονται αντιμέτωπες με ένα διπλό δίλημμα, αφού όταν οι ίδιες διακόπτουν στοχοποιούνται πολύ περισσότερο από ό,τι οι άνδρες, ενώ όταν μιλούν όσο και οι άνδρες, υπάρχει η θεωρία ότι μιλούν περισσότερο.
Ένας άλλος παράγοντας, προσθέτει, η Δρ Τάνεν είναι ότι «οι γυναίκες υποχωρούν πιο γρήγορα από ό, τι οι άντρες όταν διακόπτονται».