Ο Χάρης Γαλανός και η ιστορία του θρυλικού Elyssee
Το μεσημέρι του Σαββάτου ο τραγουδιστής Χάρης Γαλανός, που έγραψε ιστορία στο Elysee του Λονδίνου, έφυγε από τη ζωή, χτυπημένος από τον κορωνοϊό. Όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας καλλιτέχνης προβλήθηκε από το φονικό ιό κατά το δεύτερο lockdown.
Τα συμπτώματά του χειροτέρευαν μέρα με την ημέρα, μέχρι που αναγκάστηκε να μπει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Γνωστός και ως «Μαρκήσιος Ντε Σαντ της νύχτας», ο Γαλανός επί δεκαετίες ξεσήκωνε τους φανατικούς θαμώνες του «Elysse». Εφοπλιστές, βιομήχανοι, γαλαζοαίματοι, Έλληνες φοιτητές που ζουν στο Λονδίνο, ακόμα και διασημότητες διεθνούς βεληνεκούς, όπως οι Beattles, οι Rolling Stones, o Μοχάμεντ Άλι, ή η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας, ακόμα και ο πρίγκιπας Φίλλιπος της Αγγλίας, έχουν επισκεφτεί το θρυλικό ελληνικό κέντρο διασκέδασης στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, για να ξεφαντώσουν με τον ελληνικό τρόπο και να δουν από κοντά το περίφημο «σπάσιμο των πιάτων». Ο Γαλανός μάλιστα έλεγε πως είχε μετρήσει 7 εκατομμύρια σπασμένα πιάτα στα πόδια του, ενώ μια φορά ο γόνος μιας πλούσιας οικογένειας έφτασε στο σημείο να σπάσει ακόμα και είδη υγιεινής, όπως δηλαδή συμβαίνει και στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι Δρόμος»- εκείνο το βράδυ ο Χάρης για να μην τραυματιστεί φορούσε κράνος!
Γιατί μπορεί ο Γαλανός να μην είχε κυκλοφορήσει ποτέ τον δικό του δίσκο, όμως επί 35 χρόνια έγραφε ιστορία στην ελληνική παροικία. Από ένα χωριό της Ολυμπίας, βρέθηκε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε με τον Βασίλη Τσιτσάνη τον Τόλη Βοσκόπουλο και άλλα μεγάλα ονόματα της αθηναϊκής νύχτας. Ώσπου μια μέρα η Ρένα Βλαχοπούλου, του τηλεφώνησε για να του πει πως μια φίλη της άνοιγε ένα μαγαζί στο Λονδίνο και χρειάζονταν τραγουδιστή. Σε αυτό το πιάνο-μπαρ έκανε την τομή: έβαλε στο πρόγραμμα καλά λαϊκά τραγούδια- μάλιστα ήταν ο πρώτος που δοκίμασε το ποτ –πουρι -και κέρδισε το κοινό με τα αστεία του και την εκρηκτική του εμφάνιση. Αλλάζοντας του στίχους των τραγουδιών, καυτηρίαζε τηνπολιτική ζωή, πείραζε τους πλούσιους πελάτες του μια φορά είχε πει χαρακτηριστικά «μπορείτε να πετάξετε και τα παπούτσια, το ξέρω ότι είναι πολύ ακριβά» και σχεδόν πάντα έκλεινε το πρόγραμμά του με το τραγούδι «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» .
Η φήμη του μεγάλωνε και μια μέρα στο μαγαζί που τραγουδούσε τότε τον επισκέφτηκαν οι ιδιοκτήτες του θρυλικού «Elysse» οι αδερφοί Καραγεώργη. Του πρότειναν λοιπόν να τραγουδήσει για ένα βράδυ στο μαγαζί τους, κι έτσι ξεκίνησαν όλα. Εκείνη η νύχτα στο νούμερο 13 της οδού Πέρσι κράτησε χρόνια….
Ο Χάρης γνώριζε όλο το τζετ σετ και τους Έλληνες εφοπλιστές που έχουν τις επιχειρήσεις τους στο Λονδίνο. Στα γόνατά του μεγάλωσε τα παιδιά τους, όπως έλεγε, όμως ποτέ δεν καταδέχτηκε να ζητήσει τίποτα από κανέναν, αν και μπορούσε.
Η ιστορία του «Elysse» είναι συνυφασμένη με το όνομα του Χάρη. Βέβαια το θρυλικό ελληνικό στέκι υπάρχει από το 1936. Εκείνη την εποχή ήταν σημείο συνάντησης συγγραφέων, ηθοποιών, διανοούμενων, ακόμα και μελών της βασιλικής οικογένειας. Τη δεκαετία του ’60 όταν πέρασε στα χέρια των Καραγιώργηδων έγινε ο ναός της διασκέδασης. Το πρωί λειτουργούσε ως πεντάστερο εστιατόριο με έμφαση στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, ενώ μετά τις έντεκα το βράδυ μετατρεπόταν σε μια πολύχρωμη πίστα. Σήμερα το «Elysse» πλέον έχει περάσει στην τρίτη γενιά και έχει ανακαινιστεί οριστικά. Αν αναρωτιέστε για τα πιάτα ναι ακόμα τα σπάνε, ιδίως οι Άραβες πελάτες που αγαπούν πολύ τα ελληνικά γλέντια.
Με την κρίση όμως ο Χάρης αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου και εργαζόταν Όμως οι συνάδελφοί του στο Λονδίνο δεν τον ξέχασαν ποτέ. Γι’ αυτό και τη μέρα που έφυγε, του αφιέρωσαν μια βραδιά γεμάτη τραγούδια, όπως εκείνος θα ήθελε ….