O Άκης Πετρετζίκης αποκαλύπτει τι έχει αλλάξει στη ζωή του από τότε που έκανε οικογένεια

O Άκης Πετρετζίκης αποκαλύπτει τι έχει αλλάξει στη ζωή του από τότε που έκανε οικογένεια

Ο Ακης Πετρετζίκης έχει ταυτιστεί, όσο λίγοι, με την κουζίνα, τις συνταγές, την μαγειρική. Η τηλεόραση που τον ανέδειξε, τον κέρδισε ολοκληρωτικά. Από το πρώτο-πρώτο Masterchef του Mega μέχρι σήμερα έχουν περάσει δέκα πέντε χρόνια.

Ο 25χρονος τότε νικητής που αισίως έκλεισε τα 41 τον περασμένο Μάρτιο έχει πια οικογένεια και δύο παιδιά. Και συνεχίζει να μαγειρεύει αλλά και να ταξιδεύει μαγειρεύοντας, συστήνοντάς μας νέες γεύσεις και συνταγές από όλη την Ελλάδα και όχι μόνον.

Ακης Πετρετζίκης/Φωτογραφία: Alpha Tv

Τι σας οδήγησε στην μαγειρική; Με τι γεύσεις μεγαλώσατε;

Μεγάλωσα παρακολουθώντας με ενθουσιασμό τον παππού μου να ψήνει το τέλειο κοτόπουλο έξω από το σπίτι, αλλά και βυθίζοντας τα χέρια μου μέσα στις αφράτες και μοσχομυριστές ζύμες της μαμάς μου. Οπότε, ναι, οι παιδικές αναμνήσεις μου έχουν μέσα τους επαφή με τη μαγειρική και τις απολαύσεις της. Στις αρχές της νεανικής μου ζωής, τώρα, οδηγήθηκα στη μαγειρική από την επιθυμία μου να ταξιδεύω. Ταξίδεψα στην Ελλάδα δουλεύοντας στον κλάδο της εστίασης και μοιραία μπαινόβγαινα στις κουζίνες. Ε, δεν χρειάστηκε πολύ για να κολλήσω!

Η Θεσσαλονίκη καθόρισε τις επιλογές σας;

Όσο για τη Θεσσαλονίκη, δεν θα μπορούσε να μην παίξει τον ρόλο της στις επιλογές μου, γιατί είναι η πόλη της υπερβολής, με την καλή έννοια. Δηλαδή το τραπέζι ποτέ δεν θα αδειάσει. Πάντα θα σηκωθείς απ’ το τραπέζι και θα έχει μείνει φαγητό. Αυτό δείχνει την έννοια των Θεσσαλονικιών να περάσει καλά ο καλεσμένος τους. Έτσι μεγάλωσα, μέσα στην “υπερβολή”. Οπότε, το καλό φαγητό πάντα υπήρχε στο τραπέζι. Και η νοοτροπία ήταν “καλύτερα να φας λίγο περισσότερο παρά να σου λείψει το φαγητό”.

Ήταν δύσκολη για εσάς η τηλεόραση στην αρχή; Ήσασταν πάντα επικοινωνιακός;

Κάθε αρχή και δύσκολη! Ήταν μια καινούργια δουλειά για μένα, να το πούμε αυτό. Όμως, θεωρώ ότι το βήμα που μου δόθηκε για πολύ καιρό, μου χάρισε χρόνο να μπορέσω να γίνω καλύτερος σε αυτό που κάνω. Κατά κάποιον τρόπο, είχα την ευκαιρία να αξιοποιήσω και να βελτιώσω τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες.

Νέος κύκλος «Akis' Food Tour» στον Αlpha: Μιλήστε μου για την περιπέτεια αυτής της εκπομπής. Τι έχουμε να δούμε σε αυτόν τον νέο κύκλο;

Στον νέο κύκλο του Akis’ Food Tour, αποφασίσαμε να βγούμε και στο εξωτερικό. Οι τηλεθεατές πήραν ήδη μια γεύση από το Λονδίνο και στη συνέχεια πάμε Βερολίνο, πάμε Κροατία και σε διάφορους ακόμα προορισμούς. Η βάση μας όμως παραμένει η Ελλάδα και έρχονται σούπερ επεισόδια σε Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Κω και σε πολλά ακόμα μέρη που δεν έχουμε επισκεφθεί και ανυπομονούμε να επισκεφτούμε.

Πώς επιλέγετε τα μέρη που θα επισκεφθείτε και θα μαγειρέψετε, τους ανθρώπους που θα συναντήσατε;

Μας αρέσουν τόποι που δεν έχουν προβληθεί τόσο πολύ. Όλοι ξέρουμε τη Μύκονο και τη Σαντορίνη στην Ελλάδα, που είναι φανταστικά μέρη, αλλά υπάρχουν και ατέλειωτα απίστευτα μέρη στη χώρα μας, που χρειάζεται να τα δείξουμε. Μας αρέσουν, επίσης, μέρη που αγαπάνε το φαγητό και βγάζουν ωραία πρώτη ύλη από τη γη τους. Η πρώτη ύλη μάς καθοδηγεί, για να σας πω την αλήθεια. Και οι ωραίοι άνθρωποι της Ελλάδας! Οπότε, με αυτά τα κριτήρια υπάρχουν μέρη που τραβάνε εμάς και το Akis’ Food Tour σαν μαγνήτης!

 Ακης Πετρετζίκης/Φωτογραφία: Alpha Tv

Τι έχετε μάθει από αυτά τα ταξίδια;

Για αρχή, έχω δοκιμάσει και έχω μάθει συνταγές και μυστικά της ελληνικής παράδοσης που δεν θα μπορούσα διαφορετικά να μάθω, γιατί δεν υπάρχουν καν στο internet. Έχω μάθει και έχω ανταλλάξει απόψεις στο πεδίο, που λέμε, δίπλα στους ίδιους τους ανθρώπους που μας έχουν υποδεχθεί και έχουν μοιραστεί μαζί μας τις μαγειρικές ιστορίες τους με απλότητα και γνησιότητα. Και τέλος, έχω μάθει και συνεχίζω να μαθαίνω πως η γαστρονομική καρδιά της Ελλάδας είναι ζωντανή και χτυπάει δυνατά!

Τώρα με το Netflix σκέφτεστε να πάτε περισσότερο στο εξωτερικό;

Ναι, είναι κάτι που σκεφτόμαστε! Προς το παρόν, από τα 20 επεισόδια της φετινής σεζόν του Akis’ Food Tour, τα 16 είναι στην Ελλάδα και τα 4 είναι στο εξωτερικό. Για το μέλλον θα δούμε...

Αξέχαστες στιγμές που ζήσατε.

Δεν είναι λίγες! Έχω κάνει drift, παρά πέντε, έχω κάνει ορειβασία και αναρρίχηση, έχω κάνει ψαρέματα, canoeing, έχω κάνει βουτιές σε ποτάμι με 0° C... Και οι αξέχαστες στιγμές δεν έχουν τέλος! Ανακάλυψα ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλές και διαφορετικές επιλογές για να δοκιμάσουμε πράγματα και να δημιουργήσουμε εμπειρίες.

Ποιες εθνικές κουζίνες προτιμάτε; Ποιες είναι πιο υγιεινές;

Για μένα η ελληνική είναι η καλύτερη κουζίνα που υπάρχει στον κόσμο! Πρόκειται για την κουζίνα με την πιο ισορροπημένη διατροφή, με φρέσκιες πρώτες ύλες, με καλή πρωτεΐνη, καλά λαχανικά, καλά γαλακτοκομικά προϊόντα κατευθείαν από την ελληνική γη. Αυτό, επίσης, που παίζει σημαντικό ρόλο για μένα, είναι ότι η ελληνική κουζίνα συνδυάζει με έναν μαγικό τρόπο όλες τις γεύσεις του κόσμου, γιατί βρίσκεται γεωγραφικά στο σταυροδρόμι των μαγειρικών παραδόσεων όλων των ηπείρων.

Είναι ανεξάντλητες οι συνταγές;

Οι συνταγές, ναι, είναι ανεξάντλητες! Έμπνευση χρειάζεται μόνο και όρεξη για δημιουργία. Ο κόσμος άλλωστε με βοηθά να σκέφτομαι νέες συνταγές, καθώς μοιράζεται μαζί μου τις ανάγκες του μέσα από όλα τα κανάλια επικοινωνίας που έχουμε.

 Ακης Πετρετζίκης/Φωτογραφία: Alpha Tv

Ποιες είναι οι κορυφαίες γεύσεις για εσάς;

Την κορυφαία γεύση την πετυχαίνεις, κατά την άποψή μου, όταν χρειάζεται να μαγειρέψεις με πολύ λιγότερα υλικά. Ουσιαστικά, δηλαδή, όταν πρέπει να στηρίξεις το τελικό γευστικό αποτέλεσμα αποκλειστικά στην πρώτη ύλη και την ξεχωριστή γεύση που βγάζει. Αυτό και μόνο αυτό θα μπορούσα να το πω “κορυφαία γεύση”.

Ποιο είναι το «ιδανικό» μενού σας;

Δεν υπάρχει ένα «ιδανικό» μενού. Η ισορροπημένη διατροφή στηρίζεται στην εποχικότητα. Ό,τι βγαίνει φρέσκο, ιδανικά αυτό και πρέπει να σερβίρεται. Οπότε, ακολουθούμε πιστά την εποχή και φτιάχνουμε ανάλογα το μενού μας. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Τι σας λένε όταν σαν συναντούν στον δρόμο, στα ταξίδια σας;

Επειδή συνήθως πηγαίνουμε παρασκευο-σαββατοκύριακα για τα γυρίσματα, μου λένε όλοι, “Δεν το πιστεύω! Μόλις σε έβλεπα στην τηλεόραση και σε βλέπω τώρα μπροστά μου;”. Ωραίο, ε;

Σας έχει ποτέ ενοχλήσει η δημοσιότητα; Σας έχει στερήσει την ιδιωτικότητά σας;

Όχι, ποτέ. Γιατί προσπαθώ να προβάλλω τη δουλειά μου και να κρατάω για μένα τις προσωπικές μου στιγμές.

Σπίτι προλαβαίνετε να μαγειρεύετε; Τι σας αρέσει να φτιάχνετε για την οικογένειά σας, για τα παιδιά σας;

Στο σπίτι μαγειρεύει κυρίως η γυναίκα μου, η Κωνσταντίνα. Αλλά αρέσει και στους δυο μας να βάλουμε από νωρίς τα παιδιά μας στη λογική της μαγειρικής στο σπίτι. Γιατί μας δίνει έλεγχο ποιότητας και προγραμματισμό για να τρώμε σωστά απ’ όλα. Στο κάτω-κάτω, και το έχω ξαναπεί, όπως μαθαίνουμε να μιλάμε γιατί έχουμε ανάγκη να επικοινωνούμε, έτσι πρέπει να μαθαίνουμε και να μαγειρεύουμε, γιατί έχουμε ανάγκη να φάμε. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε εμείς στο σπίτι, είναι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Γιατί μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε δίπλα στους γονείς και τους μιμούνται. Οπότε, δεν γίνεται να ζητάς από ένα παιδί να φάει μπρόκολο, ενώ εσύ δίπλα τρως πιτόγυρο.

Πώς έχει αλλάξει η ζωή σας με τα παιδιά; Πώς οργανώνετε τον χρόνο σας;

Είμαι αφοσιωμένος τόσο στη δουλειά όσο και στην οικογένειά μου. Οπότε, η μέρα μου είναι ξεκάθαρη από άποψη οργάνωσης. Όταν δεν δουλεύω, περνάω τον χρόνο μου με την οικογένειά μου. Αν κάτι έχει αλλάξει, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ευαισθησία μου στη συνέπεια. Γιατί όσο χρόνο μού στερεί η ασυνέπεια από τρίτους, τον στερώ εγώ στη συνέχεια από την οικογένειά μου.

 Ακης Πετρετζίκης/Φωτογραφία: Alpha Tv

Υπάρχει συνταγή για την επιτυχία;

Έρχεται λίγο κολλητά αυτή η ερώτηση με την παραπάνω απάντηση, αλλά ένα πράγμα έχω να πω: συνέπεια, συνέπεια και πάλι συνέπεια!

Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Πώς σας βλέπετε στο μέλλον;

Αυτή τη στιγμή είμαι οικογενειάρχης. Οπότε, προτεραιότητα έχουν η γυναίκα μου και τα παιδιά μου, άρα και στο μέλλον, με βλέπω στο σπίτι μου με την οικογένειά μου. Αλλά με βλέπω και να κάνουμε παρέα όλοι μαζί στα σπίτια σας μέσα από την τηλεοπτική οθόνη τα σαββατοκύριακα, και φυσικά να έχουμε και καθημερινή επαφή μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν με τη σειρά τους και θα γίνουν όπως πρέπει να γίνουν.

«Akis’ Food Tour» με τον Άκη Πετρετζίκη – Νέα επεισόδια από το Σάββατο 5 Απριλίου στις 21.00 και κάθε Σάββατο στις 21.00 στον Alpha.

«Kitchen Lab» - Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 16.40 στον Alpha