Συνταγή για βασικό ζωμό λαχανικών από τον Γιάννη Λουκάκο
Η δημιουργία ενός γευστικού πιάτου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλει τέχνη και μαεστρία με πολλή προσοχή στα υλικά.
Σε πολλά από τα φαγητά που κάνουμε για τους αγαπημένους μας προσθέτουμε κύβους λαχανικών, για να δώσουν έξτρα νοστιμιά και άρωμα. Τόσο σε ψητά όσο και σε σούπες.
Οι έτοιμοι κύβοι ωστόσο -αν και θεωρούνται η πιο εύκολη και γρήγορη επιλογή- δεν είναι η καλύτερη λύση για ένα υγιεινό πιάτο. Αντίθετα, ένας σπιτικός ζωμός λαχανικών κρύβει μέσα του όλη τη γεύση, χωρίς το περιττό αλάτι. Γίνεται από αγνά υλικά και μπορείτε να προσθέσετε όσο αλάτι εσείς επιθυμείτε. Μπορείτε να τον αποθηκεύσετε σε βαζάκια μέσα στο ψυγείο και να τον χρησιμοποιείτε κάθε φορά που μαγειρεύετε.
Και μπορεί να χρειάζεται λίγη παραπάνω ώρα, ωστόσο, η αυθεντική του γεύση στο φαγητό θα σας αποζημιώσει.
Η συνταγή του Γιάννη Λουκάκου είναι πολύ εύκολη και απλή και γίνεται πολύ γρήγορα.
Τι θα χρειαστείτε:
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
250 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
200 γρ. καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
150 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε λεπτές φέτες
150 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
100 γρ. σέλερι, κομμένο σε λεπτές φέτες
3 κιλά κρύο νερό
θυμάρι
φύλλα δάφνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε, ξαφρίζοντας την επιφάνεια αν χρειάζεται.
Μαγειρεύουμε μέχρι να ελευθερωθούν οι γεύσεις των λαχανικών, για 45 λεπτά με 1 ώρα.
Σουρώνουμε σε λεπτή σήτα και κρυώνουμε τον ζωμό σε θερμοκρασία δωματίου.
Διατηρούμε στο ψυγείο.
Η συνταγή είναι από το yiannislucacos.gr