Η σπαρακτική ιστορία του ξαδέλφου της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπα Γουίλιαμ του Γκλόστερ, που έγινε γνωστός ως «ο άλλος πρίγκιπας Γουίλιαμ»
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ του Γκλόστερ πέθανε πριν από 51 χρόνια, στις 28 Αυγούστου 1972. Με αφορμή την τραγική επέτειο, το Tatler έκανε μια αναδρομή στη σπαρακτική ιστορία της ζωής του περιπετειώδους, αθλητικού και αγαπημένου πρίγκιπα, το όνομα του οποίου του χάρισε το προσωνύμιο «ο άλλος πρίγκιπας Γουίλιαμ».
Γεννημένος στις 18 Δεκεμβρίου 1941, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ήταν ο μεγαλύτερος γιος του πρίγκιπα Ερρίκου, δούκα του Γκλόστερ και της λαίδης Άλις Μοντάγκου-Ντούγκλας-Σκοτ. Ο πρίγκιπας Ερρίκος ήταν ο τρίτος γιος του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ και της βασίλισσας Μαρίας και μικρότερος αδελφός του βασιλιά Εδουάρδου Η΄ (μετέπειτα δούκα του Ουίνδσορ) και του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄. Η Lady Alice ήταν η τρίτη κόρη του 7ου Δούκα του Buccleuch και της Lady Margaret Bridgeman. Κατά τη γέννησή του, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ήταν τέταρτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου. Οι γονείς του καλωσόρισαν έναν ακόμη γιο, τον πρίγκιπα Ριχάρδο, το 1944.
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στο Barnwell Manor στο Northamptonshire και αργότερα στην Καμπέρα της Αυστραλίας, όπου ο πατέρας του υπηρέτησε ως γενικός κυβερνήτης. Επιστρέφοντας στη Βρετανία, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εκπαιδεύτηκε στο Wellesley House School στο Broadstairs του Κεντ και αργότερα στο Eton. Ενθουσιώδης αθλητής, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έπαιζε τόσο κρίκετ όσο και ποδόσφαιρο. Ελαβε, επίσης, πτυχίο ιστορίας από το Magdalene College του Κέιμπριτζ, πριν ολοκληρώσει ένα έτος στις πολιτικές επιστήμες, την αμερικανική ιστορία και τις επιχειρήσεις στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Σε αντίθεση με ορισμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είχε στενή σχέση με τους γονείς του. «Είναι άνθρωπος και πρέπει να έχει κάποια ελαττώματα. Αλλά σε ό,τι με αφορά δεν έχει καθόλου ελαττώματα», φέρεται να είπε κάποτε για τη μητέρα του, ενώ η αγάπη του για τον πατέρα του περιγράφηκε κάποτε ως «μεταδοτική». Λέγεται ότι εκτιμούσε την ελευθερία που του παρείχαν όταν μεγάλωνε, παρά τον συντηρητισμό μέσα στην οικογένεια.
Το 1947, λίγο πριν από τα έκτα γενέθλιά του, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ του Γκλόστερ ήταν παράνυφος της πρώτης ξαδέλφης του πριγκίπισσας Ελισάβετ (μετέπειτα βασίλισσας Ελισάβετ Β') στο γάμο της με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Ο άλλος παράνυφος ήταν ο πρίγκιπας Μιχαήλ (άλλος πρώτος ξάδελφος μέσω του πατέρα του πρίγκιπα Γεωργίου, δούκα του Κεντ, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο σε στρατιωτικό αεροπορικό δυστύχημα). Το 1953, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παρακολούθησε επίσης τη στέψη της Ελισάβετ Β'.
Όταν επέστρεψε στη Βρετανία, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εντάχθηκε στο Γραφείο Κοινοπολιτείας και τοποθετήθηκε στο Λάγος και αργότερα στο Τόκιο. Έγινε το δεύτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας που έγινε δημόσιος υπάλληλος, μετά τον θείο του πρίγκιπα Γεώργιο, δούκα του Κεντ.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά είχε μια μακροχρόνια σχέση με μια γυναίκα ονόματι Zsuzsi Starkloff. Γεννημένη στην Ουγγαρία, η Starkloff κατέφυγε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του '20 και έβγαζε τα προς το ζην ως μοντέλο και αεροσυνοδός. Πρωτοπόρος, η Starkloff απέκτησε αργότερα την άδεια πιλότου και έγινε εκπαιδευτής πτήσεων. Έχοντας πίσω της έναν αποτυχημένο γάμο με τον Ed Starky Starkloff, η Zsuzsi μετακόμισε στο Τόκιο, όπου διασταυρώθηκαν οι δρόμοι της με τον νεαρό πρίγκιπα, ο οποίος την αποκάλεσε «Σταχτοπούτα».
«Ήταν ένας σπουδαίος άντρας», φέρεται να αφηγήθηκε αργότερα η Zsuzsi, η οποία ήταν πέντε χρόνια μεγαλύτερή του. «Πολύ αρρενωπός. Πολύ παθιασμένος. Και πιο ώριμος από την ηλικία του». Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ήταν ενθουσιασμένος και έγραψε στους γονείς του για να τους ρωτήσει πώς θα ένιωθαν αν της έκανε πρόταση γάμου. Η Zsuzsi κρίθηκε «ακατάλληλη». Το ζευγάρι αντιμετώπισε την αντίσταση των βασιλικών, συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας Ελισάβετ Β', η οποία φοβήθηκε μια επανάληψη της διαμάχης γύρω από τον θείο της βασιλιά Εδουάρδο Η' και τη Wallis Simpson, ή ακόμη και της αδελφής της πριγκίπισσας Μαργαρίτας και του σμηναγού Peter Townsend. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, αν και δεν ενθάρρυνε τον Γουίλιαμ, τον συμπάθησε στο θέμα αυτό, λέγοντάς του να «περιμένει λίγο» και να «δει πώς θα είναι τα πράγματα» μόλις επιστρέψει στη Βρετανία.
Η διπλωματική σταδιοδρομία του Γουίλιαμ διακόπηκε λόγω της κλονισμένης υγείας του πατέρα του, η οποία είχε επιβαρυνθεί μετά από πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια το 1970. Ο Γουίλιαμ δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί και να επιστρέψει στη Βρετανία, προκειμένου να φροντίσει τον πατέρα του και, όπως είπε, να αναλάβει τις πλήρες αρμοδιότητες ενός βασιλικού πρίγκιπα. Εκείνη την εποχή, πολύ περισσότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας εκτελούσαν καθήκοντα για λογαριασμό του μονάρχη και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ του Γκλόστερ ανέλαβε να φροντίσει για τις ευθύνες για λογαριασμό του αγαπημένου του πατέρα.
Ωστόσο, η ζωή του ήταν σύντομη. Το 1972, ενώ συμμετείχε στο Goodyear International Air Trophy, το φτερό του αεροπλάνου του Γουίλιαμ αποκολλήθηκε μετά από πρόσκρουση σε δέντρο. Το εκτός ελέγχου αεροπλάνο αναποδογύρισε και συνετρίβη σε μια χωμάτινη όχθη, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες. Η συντριβή συνέβη μπροστά σε 30.000 θεατές, η φωτιά χρειάστηκε δύο ώρες για να ελεγχθεί, και όλοι οι επιβαίνοντες ήταν νεκροί.
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ήταν ο διάδοχος των τίτλων του πατέρα του, Δούκας του Γκλόστερ, Κόμης του Ούλστερ και Βαρόνος του Κάλοντεν. Μετά τον θάνατό του, ο νεότερος αδελφός του, πρίγκιπας Ριχάρδος του Γκλόστερ, έγινε νόμιμος κληρονόμος και διαδέχτηκε αυτούς τους τίτλους το 1974.