Σπανακόπιτα με φέτα και άνηθο -Τραγανή και χρυσαφένια με τέλεια γεύση
Η σπανακόπιτα είναι μια από τις πίτες που όλοι αγαπάμε και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια λαχταριστή δαγκωνιά.
Οι συνταγές στο διαδίκτυο είναι πολλές ωστόσο σήμερα έχουμε μια από τις καλύτερες καθώς η πλούσια γέμιση και το τραγανό φύλλο υπόσχονται μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα.
Μέσα από απλά βήματα θα έχετε ετοιμάσει την πιο τραγανή και πεντανόστιμη light σπανακόπιτα, ιδανική για σνακ στο γραφείο αλλά και για συνοδευτικό ορεκτικό σε ένα οικογενειακό τραπέζι.
Συστατικά
- 500γρ φρέσκο σπανάκι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200γρ. ρικότα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 γενναιόδωρη πρέζα μοσχοκάρυδο
- 200γρ φέτα
- 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο κομμένο
- 2 κ.γ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 5 φύλλα κρούστας
Εκτέλεση
Βάζουμε το σπανάκι σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ. Περιχύνουμε με βραστό νερό και πιέζουμε το σπανάκι προς τα κάτω με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουνε για 1 λεπτό να μαραθεί, ανακατεύοντας μερικές φορές, ώστε όλα τα φύλλα να βυθιστούν. Βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τοποθετούμε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και στραγγίζουμε καλά. Χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας, στεγνώνουμε το σπανάκι και έπειτα ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε 2 κ.γ. από το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να ροδίζουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε το σπανάκι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 190C / 170C στον αέρα και βάζουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ταψί για να ζεσταθεί. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ρικότα στο χτυπημένο αυγό και ανακατεύουμε τις 2 κουταλιές της σούπας άνηθο, το σχοινόπρασο και τον δυόσμο. Ανακατέψτε το μείγμα ρικότα με το σπανάκι και στη συνέχεια θρυμματίστε στη φέτα.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, στρώνουμε τα φύλλα και ραντίζουμε το πάνω με λίγο από το λάδι. Βάζουμε το δεύτερο φύλλο και αλείφουμε ακόμα λίγο λάδι και βάζουμε τη γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι τραγανή και χρυσή.