σπανακόπιτα

Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο: Πανεύκολη και αφράτη

Οι παραδοσιακές πίτες είναι το πιο αντιπροσωπευτικό πιάτο του τόπου μας.

Κλείνουν μέσα τους όλη τη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας, με εκλεκτά υλικά, μοναδική μυρωδιά και γεύση. Κάθε γωνιά της χώρας έχει και τη δική της παραλλαγή, αφράτη, με τραγανό φύλλο, αλλά πάντα αχνιστή και γευστική.

Αγαπάμε να απολαμβάνουμε λαχταριστές, ζεστές πίτες από τα χεράκια της μαμάς ή της γιαγιάς μας -έτσι μεγαλώσαμε άλλωστε.

Μπορεί να τις έχουμε στο μυαλό μας σαν ένα μπελαλίδικο φαγητό, ωστόσο, δεν είναι έτσι. Υπάρχουν συνταγές πολύ εύκολες και γρήγορες, που μπορείς να φτιάξεις με απλά υλικά και να απολαύσεις σε χρόνο dt.

Ψάχνοντας για την ιδανική πίτα που θα κάνει όλο το σπίτι να μοσχοβολήσει, βρήκαμε μια απίθανη συνταγή για σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, με γιαούρτι.

Οι πίτες χωρίς φύλλο είναι πανεύκολες, αφράτες και πεντανόστιμες.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να την φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

Για τη σπανακόπιτα

  • 400 γρ. σπανάκι
  • 1 ματσάκι μυρωδικά (μάραθος, άνηθος, μαϊντανός)
  • 1 ματσάκι μυρωδικά χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 100 ml. γάλα
  • 250 γρ. τυρί φέτα
  • 50 ml. ελαιόλαδο
  • 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι

Επιπλέον:

  • 1 αυγό
  • 30 ml. γάλα
  • 20 ml. ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι, ψιλοκόβουμε, αλατίζουμε και πιέζουμε με τα χέρια μας να βγουν όλα τα υγρά του και τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και όλα τα μυρωδικά, τα προσθέτουμε στο σπανάκι, προσθέτουμε αρκετό μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη φέτα θρυμματισμένη σε χοντρά κομμάτια.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα τρία αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το γάλα και με το μείγμα περιχύνουμε το σπανάκι, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μέσα στο χυλό.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ρίχνουμε μέσα το μείγμα.

Χτυπάμε σε ένα μπολ το 1 αυγό, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τα 30 ml. Γάλα και περιχύνουμε τη σπανακόπιτα φροντίζοντας να πάει το μείγμα παντού.
Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 200°C και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 30 λεπτά πριν την απολαύσουμε.

Καλή όρεξη!

Η συνταγή είναι από το funkycook.gr