Η τέχνη του small talk και πώς να την αναπτύξετε -Πόσο εύκολα πιάνετε «ψιλή κουβέντα»;
Υπάρχουν άνθρωποι που σιχαίνονται το small talk και άλλοι που πραγματικά διαπρέπουν σε αυτό.
Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα πάρτι ή σε μία επαγγελματική εκδήλωση και δεν γνωρίζετε κανέναν, πόσο εύκολα θα ξεκινήσετε να αλληλεπιδράτε με τους υπόλοιπους; Κατά πόσο είστε έτοιμοι να πιάσετε κουβέντα;
Όσο πιο εσωστρεφείς είστε τόσο πιο δύσκολα θα επιδιώξετε επαφή με αγνώστους καθώς αυτή η ολιγόλεπτη συζήτηση μπορεί να σας προκαλέσει τρομερό άγχος. Το ίδιο θα συμβεί και αν πάσχετε από διαταραχή κοινωνικού άγχους.
Ωστόσο το να μάθετε πώς να κάνετε small talk μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας και κατ' επέκταση να αναπτύξετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες. Σύμφωνα με έρευνες ακόμα και αν αισθάνεστε άβολα στις μικροσυζητήσεις η αποφυγή τους μακροπρόθεσμα μπορεί να επιδεινώσει το άγχος σας.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε ποια θέματα είναι κατάλληλα για συζήτηση και ποια καλύτερα να τα αποφεύγετε.
Η τέχνη του small talk και πώς να την αναπτύξετε -Πόσο εύκολα πιάνετε «ψιλή κουβέντα»;
Ο καιρός
Το θέμα του καιρού μπορεί να ακούγεται cringe, ωστόσο σύμφωνα με έρευνες ο καιρός αποτελεί ένα θέμα το οποίο μπορούν να συζητήσουν όλοι. Ειδικά αν γνωρίσετε κάποιον από άλλη χώρα μπορείτε να τον ρωτήσετε σχετικά με το κλίμα που επικρατεί και ύστερα η κουβέντα να επεκταθεί στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Τέχνες, ψυχαγωγία, αθλητισμός, χόμπι
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην παρακολουθεί ταινίες και σειρές στο Netflix ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα. Αφού λοιπόν ρωτήσετε για τα ενδιαφέροντα του συνομιλητή σας στον ελεύθερο χρόνο του μπορείτε να φέρετε την συζήτηση προς τα εκεί και έπειτα να προχωρήσετε σε παρόμοια θέματα.
Οικογένεια
Είναι πολύ πιθανό όταν γνωρίσετε άλλους ανθρώπους να σας ρωτήσουν για την οικογένειά σας. Όπως από που κατάγεστε, που μένετε κλπ, προσπαθήστε να μην απαντάτε μονολεκτικά σαν να σας παίρνουν μία βαρετή συνέντευξη αλλά σαν να θέλετε να αφήσετε πραγματικά τον συνομιλητή σας να σας γνωρίσει και φυσικά μην ξεχάσετε να ανταποδώσετε τις ερωτήσεις. Ωστόσο να είστε διακριτικοί και να αποφύγετε ερωτήσεις τύπου: «εσείς πότε σκοπεύετε να κάνετε παιδί».
Διατροφή
Το θέμα της διατροφής είναι επίσης ένα καλό θέμα προς συζήτηση ειδικά αν αντιληφθείτε ότι ο συνομιλητής σας είναι λάτρης της γυμναστικής.
Εργασία
Φυσικά το θέμα της εργασίας είναι ένα ακόμη δημοφιλές θέμα συζήτησης. Αρκεί να αποφύγετε ερωτήσεις τύπου «τι μισθό παίρνεις» καθώς μπορεί να προκαλέσετε άγχος στον συνομιλητή σας γιατί μπορεί να μην νιώθει άνετα με τον μισθό του.
Ταξίδια
Τα ταξίδια φυσικά είναι ένα πολύ ωραίο θέμα για να πιάσετε συζήτηση καθώς το γεγονός ότι θα ανακαλέστε στη μνήμη σας ευχάριστες αναμνήσεις εκείνη τη στιγμή, θα σας κάνουν να δείχνετε πιο ευχάριστοι, χαρούμενοι και χαμογελαστοί, επομένως πιο ζεστοί και πιο φιλικοί.
Κατοικίδια
Και ποιος δεν λατρεύει να μιλάει για τον κατοικίδιό του; Οκ μπορεί να μην θέλετε να ακούσετε όλες τις λεπτομέρειες για το τι κάνει το σκυλάκι ή το γατάκι του ανθρώπου που μόλις γνωρίσατε αλλά το μεγάλωμα και η φροντίδα των κατοικίδιων αποτελούν ένα πολύ καλό θέμα συζήτησης το οποίο θα αναδείξει την τρυφερή πλευρά σας.
Οι ειδικοί συνιστούν να θυμάστε ότι ο τρόπος που έχετε μάθει να επικοινωνείτε δεν ισχύει για όλους. Για παράδειγμά κάθε χώρα έχει διαφορετικό κώδικα επικοινωνίας σχετικά με την καταλληλόλητα των θεμάτων. Επίσης πάντα θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα η οποία έχει διαμορφωθεί μέσα από τα δικά του βιώματα, επομένως μπορεί αρχικά να είναι έτσι όπως τον έχετε φανταστεί, αλλά μπορεί και να είναι εντελώς διαφορετικός και να χρειαστεί διαφορετική προσέγγιση.
Ακόμη ένα χρήσιμο εργαλείο για το small talk είναι το να μπορέσετε απλώς να...συστηθείτε. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι, καθώς αν συστηθείτε δυναμικά και με χαμόγελο δείχνετε αυτοπεποίθηση και φιλική διάθεση, κάτι που θα κάνει τους άλλους να θέλουν εκείνοι να σας πλησιάσουν.
Τελευταίο και πιο σημαντικό που θα πρέπει να έχετε κατά νου όταν κάνετε small talk είναι να ακούτε προσεκτικά όσα σας λένε και όχι παθητικά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσετε να προχωρήσετε τη συζήτηση.