Jodie Grinham

Τζόντι Γκρίνχαμ: Ποια είναι η 31χρονη τοξοβόλος που θα αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης

Η Τζόντι Γκρίνχαμ θα αγωνιστεί ως τοξοβόλος για τη Μεγάλη Βρετανία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, ενώ είναι έγκυος στον έβδομο μήνα.

«Η ομάδα μου αστειεύεται μερικές φορές ότι τα νερά μου θα μπορούσαν να σπάσουν όταν θα είμαι στο βάθρο» δήλωσε η αθλήτρια στο The Athletic. «Αυτό θα ήταν τρελό».

Γέννησε πρόωρα το πρώτο της παιδί, πέρασε 3 αποβολές

Πριν από αυτή την εγκυμοσύνη, η Γκρίνχαμ είχε τρεις αποβολές, αλλά βαθιά μέσα της ήθελε να κάνει ακόμα ένα παιδί και να δώσει ένα αδερφάκι στον γιο της Κρίστιαν, τον οποίο γέννησε πρόωρα στις 28 εβδομάδες (μια κύηση διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες).

Η 31χρονη παραολυμπιονίκης Τζόντι Γκρίνχαμ/Φωτογραφία: Instagram/jodie_grinham

Επίσης, δεν ήθελε οι Παραολυμπιακοί Αγώνες να σταθούν εμπόδιο σε μια εγκυμοσύνη. «Αποφασίσαμε ότι δεν θα αφήναμε τους Αγώνες να μας εμποδίσουν να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας» δήλωσε η Γκρίνχαμ στο The Athletic. «Δεν ξέραμε αν θα μπορούσα καν να συλλάβω άλλο ένα παιδί. Αυτό μπορεί να μην συνέβαινε ποτέ για εμάς. Το να μείνεις έγκυος δεν είναι τόσο εύκολο όσο πιστεύει ο κόσμος. Δεν είναι τόσο απλό».

Τα προβλήματα που πέρασε στην πρώτη της εγκυμοσύνη

Όσο ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί, η Γκρίνχαμ ήταν κλινήρης από την 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της. Όταν γεννήθηκε πρόωρα, ο Κρίστιαν βρισκόταν σε θερμοκοιτίδα με «σοβαρό ίκτερο».

«Δεν μπορούσα κυριολεκτικά να τον κρατήσω για τις πρώτες 10 ημέρες. Ήταν κάτω από ένα μικρό φως σε αυτό το μικροσκοπικό κουτί, το οποίο ήταν σπαρακτικό» δήλωσε η αθλήτρια των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Η ασθένεια από την οποία πάσχει η Γκρίνχαμ

Η Γκρίνχαμ πάσχει από βραχυσυνδακτυλία και δήλωσε στο The Athletic πως δεν έχει «καθόλου δάχτυλα και μισό αντίχειρα».

Η Βρετανίδα παραολυμπιονίκης Τζόντι Γκρίνχαμ/Φωτογραφία: Instagram/jodie_grinham

«Τα χέρια μου έχουν διαφορετικό μήκος, ο ώμος μου είναι υπανάπτυκτος μέσω της αριστερής μου πλευράς και φτάνει μέχρι την μέση και τον αριστερό γοφό μου» πρόσθεσε.

Η 32χρονη αθλήτρια είχε συμμετάσχει και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο μαζί με τον Τζον Σταμπς στη μικτή ομαδική σύνθετη για αθλητές με «χαμηλότερα επίπεδα αναπηρίας στα άνω ή κάτω άκρα», σύμφωνα με τη Βρετανική Παραολυμπιακή Ένωση.

«Θέλω και καριέρα και οικογένεια»

Όσο γι’ αυτούς τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ελπίζει απλώς να μην γεννήσει πάλι πρόωρα. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι ότι η αριστερή πλευρά της Γκρίνχαμ μπορεί να αντέξει το βάρος του μωρού και ανησυχούν πως μπορεί να γεννηθεί πρόωρα.

H Τζόντι Γκρίνχαμ με τον γιο της Κριστιάν/Φωτογραφία: Instagram/jodie_grinham

«Είχα επίγνωση ότι μπορεί να μην έφτανα καν σε αυτούς τους Αγώνες αν είχα τα ίδια προβλήματα με την προηγούμενη εγκυμοσύνη μου» είπε. «Αποφάσισα όμως ότι θέλω και οικογένεια και καριέρα, θέλω να μπορώ να τα κάνω και τα δύο».

Η Γκρίνχαμ δήλωσε στο Ίδρυμα IamPossible πρόσφατα ότι ξεκίνησε την τοξοβολία όταν ήταν περίπου 14 ετών. Όταν της είπαν ότι δεν θα μπορούσε να το κάνει λόγω της αναπηρίας της, άρχισε να προπονείται μαζί με τον πατέρα της και έναν προπονητή. Πειραματίστηκε με μονωτική ταινία και αφρό για να φτιάξει κάτι ώστε να μπορεί να κρατάει το τόξο πριν βρει έναν κατασκευαστή που έφτιαξε ένα τόξο με λαβή που ταιριάζει στο χέρι της.

Η έγκυος αθλήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων

Η Γκρίνχαμ δεν είναι η μόνη αθλήτρια που θα πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον περασμένο μήνα, η Αιγύπτια ξιφομάχος Νάντα Χαφέζ αγωνίστηκε στο Παρίσι ενώ ήταν επτά μηνών έγκυος. Αφού έφτασε στους 16, η Χαφέζ έγραψε στο Instagram ότι εκείνη και το αγέννητο μωρό της είχαν το «μερίδιο των προκλήσεων που τους αναλογούσε».

Η Αιγύπτια ξιφομάχος Νάντα Χαφέζ/Φωτογραφία: Instagram/nada_hafez

«Η εγκυμοσύνη είναι σκληρή από μόνη της, αλλά το να πρέπει να παλέψω για να κρατήσω την ισορροπία μεταξύ ζωής και αθλητισμού ήταν πολύ επίπονο, αλλά άξιζε τον κόπο» έγραψε. «Κάνω αυτή την ανάρτηση για να πω ότι η υπερηφάνεια γεμίζει το είναι μου για την εξασφάλιση της θέσης μου στη φάση των 16!».
Η Χαφέζ ολοκλήρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Νο16, την καλύτερη θέση από τις τρεις Ολυμπιακές συμμετοχές της.