Κοκτέιλ στο Momix

Γιατί το Momix είναι το πιο καινοτόμο cocktail bar στην πόλη

Μαγαζιά που φτιάχνουν καλά κοκτέιλς υπάρχουν πολλά, όμως, το «Momix» μπορεί να καυχιέται δικαίως ότι άλλαξε την αθηναϊκή σκηνή, όταν πρωτοάνοιξε στον Κεραμεικό από τον Άρη Χατζηαντωνίου και τον Θοδωρή Κουτσόβολο, το 2012: έφερε στην πόλη μας την Molecular Mixology (από τα αρχικά των δυο λέξεων προέρχεται άλλωστε και η ονομασία του) ήτοι την «μοριακή αναμειγνυολογία», όπως οι ίδιοι την αποκαλούν, καθώς ο όρος μοριακό κοκτέιλ είναι αδόκιμος.

«Ο Άρης είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους bartenders, εγώ ασχολούμαι περισσότερο με το marketing, όμως, και τους δυο μας ενώνει ένα κοινό πάθος. Το 2012, λοιπόν, που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μαζί, θέλαμε να εισάγουμε την επιστήμη στο κομμάτι του bartending», μας λέει ο Θοδωρής. Κι, όπως φαίνεται, οι δύο τους τα κατάφεραν, γι’ αυτό, άλλωστε, συχνά είναι καλεσμένοι ως ομιλητές σε συνέδρια, αλλά και σε πανεπιστήμια. Όλα ξεκίνησαν από έναν βιομηχανικό χώρο στον Κεραμεικό, που διαθέτει και υπέροχη αυλή -εκεί θα δείτε κι ένα τεράστιο σουρεαλιστικό γκράφιτι, που έχει φιλοτεχνήσει ο PR3 από την  Κομοτηνή.

Αργότερα δημιούργησαν ένα κατάστημα στη Γλυφάδα κι από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν ένα μπαρ στην Καλντέρα στη Σαντορίνη.

Όμως, από το 2014 δημιούργησαν κι έναν εργαστηριακό χώρο, όπου γίνεται η έρευνα για τις νέες τεχνικές: «Molecular Mixology» ουσιαστικά σημαίνει χρήση χημικών ενώσεων, για τη μορφοποίηση και την ανάμειξη των υλικών με σκοπό την ανάδειξη γεύσεων και αρωμάτων.

Στο εσωτερικό του Momix

«Ουσιαστικά αξιοποιούμε τεχνικές που συνήθως τις συναντάμε στη ζαχαροπλαστική και τις συνδυάζουμε με το αλκοόλ. Μια από αυτές είναι η σφαιροποίηση, όπου ένα λικέρ, ας πούμε, μπορεί να αποκτήσει μια μεμβράνη που να εσωκλείει τον εαυτό του, σαν ένας κρόκος αβγού που τηγανίζεται.

Άλλες τεχνικές είναι η ενανθράκωση, όπου το κοκτέιλ γίνεται πιο fizzy, η ατμοποίηση, ή η ζελεδοποίηση. Στο εργαστήριό μας, γίνονται οι δοκιμές επειδή ανά τρεις με τέσσερις μήνες αλλάζουμε μενού. Υπάρχει, βέβαια, μια βάση από τα best sellers, όμως, ακολουθούμε πάντα την εποχικότητα.

Η προετοιμασία ενός καταλόγου μπορεί να κρατήσει κι έναν μήνα. Βασικά, όμως, ασχολούμαστε...25 ώρες τη μέρα με τα κοκτέιλς, ακούμε τα σχόλια των πελατών, παίρνουμε feedback, είμαστε ένας  ζωντανός οργανισμός που διαρκώς εξελίσσεται», εξηγεί ο Θοδωρής. Το μενού τώρα που είναι σε μορφή κύβου -μάλιστα φωτίζεται κιόλας ώστε να μπορείτε να το διαβάσετε στο σκοτάδι- σε κάθε πλευρά του, αναγράφει τις βασικές κατηγορίες των κοκτέιλς. 

Οι δυο βασικές είναι τα senses και highlights, που έχουν περισσότερες τεχνικές μοριακής. Η άλλη σελίδα είναι αφιερωμένη στα μοριακά σφηνάκια, τα bubbles -εδώ η σφαιροποίηση γίνεται σε κουτάλι και μέσω διαφορετικών ταχυτήτων ροών έχουμε και μια διαφορετική αίσθηση- αλλά και τα tubes, που είναι σφηνάκια σε δοκιμαστικό σωλήνα, τα οποία επίσης περιλαμβάνουν μικρές σφαιροποιήσεις.

Η άλλη σελίδα περιλαμβάνει τα illusions, ήτοι κοκτέιλς σε ιδιαίτερες μορφές και υφές, για να μπείτε στα βαθιά της μοριακής –αυτά μπορείτε να τα μοιραστείτε με την παρέα σας. Το πιο διάσημο σε αυτή την κατηγορία είναι το Saganaki, που είναι γλυκό, σβήνεται με Μεταξά και γίνεται φλαμπέ, αλλά και το Sorbet, που αν το παραγγείλετε θα δείτε ένα κοκτέιλ σε παγωτό με τη χρήση ξηρού πάγου μέσα σ' ένα σύννεφο καπνού.

Η τελευταία σελίδα, που είναι και καινούργια είναι τα premium tales. Τα κοκτέιλς σε αυτή την κατηγορία είναι λίγο πιο ακριβά (φτάνουν τα 18 ευρώ), όμως, ξεκινούν να κατασκευάζονται τρεις μέρες πριν στο εργαστήριο, σερβίρονται πάντα από δυο άτομα και το καθένα έχει τη δική του ιστορία.

«Για να μπορέσει κάποιος να μυηθεί στη λογική του Molecular Mixology, έχουμε σχεδιάσει και κάποια edit menu (στα 40, 50 ή 70 ευρώ για δυο άτομα) που δίνουν την ευκαιρία στους θαμώνες μας να δοκιμάσουν διάφορα κοκτέιλς κι έτσι να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία», προτείνει ο Θοδωρής.

Αν μάλιστα θέλετε να συνοδεύσετε το ποτό σας, μπορείτε να διαλέξετε μια λιχουδιά από τη λίστα με τα finger foods: κοτόπουλο μαριναρισμένο για πέντε ώρες που θα σας το καψαλίσουν μπροστά σας, σουβλάκια με μοτσαρέλα, ντοματίνια και αφρόγαλα αλατιού, αφυδατωμένοι χουρμάδες με μπέικον ή κρητικό απάκι με δική τους χειροποίητη σος είναι μερικές από τις επιλογές.

Η βασική φιλοσοφία του «Momix», όμως, είναι ότι συνδυάζει το παραδοσιακό και καινοτόμο bartending, είναι δηλαδή ένα μπαρ που διαχειρίζεται ένα γκουρμέ προϊόν αλλά το εντάσσει στην καθημερινότητα. Αυτό, εν ολίγοις, σημαίνει ότι εδώ μπορεί κάποιος χαλαρά και χωρίς να πληρώσει μια περιουσία, να απολαύσει ένα καλό ποτό, ακούγοντας    μουσικές επιλογές από όλο το φάσμα.

Κατά καιρούς, κάποιες βραδιές είναι αφιερωμένες στη γευσιγνωσία ή σε ιδιαίτερα μουσικά ύφη και στυλ, ενώ, ανά τακτά χρονικά διαστήματα δεν αποκλείεται να πετύχετε και κάποιο πάρτι.

Κελεού 1-5 Κεραμεικός,  697 43 50 179