H Ξένια Καλογεροπούλου σε ηλικία 17 ετών -Σε μια υπέροχη φωτό όταν ήταν μαθήτρια
Η Ξένια Καλογεροπούλου είναι μία από τις πιο γλυκές φυσιογνωμίες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.
Γοητευτική ηθοποιός με αισθαντικό παίξιμο και βελούδινες ερμηνείες. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο. Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1956 στη Γαλλία, ενώ συνέχισε το 1957 σε παραστάσεις στην Αγγλία. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το 1958 με το θίασο του Μίμη Φωτόπουλου στο έργο «Ο 6ος Αμερικάνικος Στόλος».
Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1958 στην ταινία της Φίνος Φίλμ «Η Κυρά μας η Μαμή», υποδυόμενη την νύφη της Γεωργίας Βασιλειάδου, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά συμμετείχε ξανά στο πλάι της Γεωργίας Βασιλειάδου στην ταινία «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη».
Μια φωτογραφία της σε ηλικία 17 ετών είδαμε στον λογαριασμό του συλλέκτη και δημοσιογράφου Αρη Λουπάση στο Instagram. Στο ασπρόμαυρο κλικ βλέπουμε την Ξένια Καλογερούπουλου στα νιάτα της, μαθήτρια Λυκείου να ποζάρει στον φακό του Ρούσσου Κούνδουρου.
H Ξένια Καλογεροπούλου σε ηλικία 17 ετών -Σε μια υπέροχη φωτό όταν ήταν μαθήτρια
Στη λεζάντα της φωτογραφίας σημειώνεται από τον Αρη Λουπάση: «Η μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Ξένια Καλογεροπούλου το 1953 σε ηλικία 17 ετών σε μια υπέροχη φωτογραφία από τον φακό του Ρούσσου Κούνδουρου. Ο συγκεκριμένος υπήρξε γιατρός με έντονη αντιστασιακή δράση στα χρόνια της Κατοχής, ο "Πατέρας" της ελεύθερης ραδιοφωνίας, κιν/φιστής με ταινίες μικρού μήκους και γνωστά ντοκιμαντέρ στο ενεργητικό του καθώς και αδερφός του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου. Το 1953 ιδρύει το Ινστιτούτο Μορφωτικού και Επιστημονικού Κιν/φου και τρία χρόνια αργότερα κερδίζει το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικού Κιν/φου στις Κάννες.
Η 17χρονη τότε μαθήτρια Ξένια Καλογεροπούλου σπουδάζει στο σχολείο Χατζηδάκη όπου με την συμμαθήτριά της και μετέπειτα συγγραφέα Μαρίνα Καραγάτση, κόρη του μεγάλου λογοτέχνη Μ. Καραγάτση, διοργανώνουν μαθητικές παραστάσεις αναλαμβάνοντας οι ίδιες την συγγραφή του έργου, την σκηνοθεσία και την σκηνογραφία. Η αγάπη της για την υποκριτική ξεκινάει από την ηλικία των δέκα ετών όταν μαζί με τους φιλότεχνους γονείς της, παρακολουθεί για πρώτη φορά θέατρο και επιστρέφει στο σπίτι μαγεμένη από τις ερμηνείες των Χορν, Αρώνη και Κατράκη, στο "Πολύ κακό για το τίποτα" του Σαίξπηρ που ανεβαίνει στην σκηνή του Εθνικού. Ένα χρόνο πριν ολοκληρώσει το σχολείο απευθύνεται η ίδια στον Κάρολο Κουν εκφράζοντας την επιθυμία να ασχοληθεί με τον χώρο και παρά την έγκριση του, η αντίδραση του πατέρα της για την συγκεκριμένη σχολή, την οδηγεί στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου.
Κατά την επιστροφή της Αθήνα, η τυχαία συνάντηση με τον Μάνο Χατζιδάκι έξω από το θρυλικό ζαχαροπλαστείο Ζόναρς στην Παν/μιου, αποτελεί και την αφορμή για να ασχοληθεί με το σινεμά κάνοντας το ντεμπούτο της το 1958 στην «Κυρά μας την μαμή» του Αλέκου Σακελλάριου και της Φίνος Φιλμ. Πολυτάλαντη και ξεχωριστή καλλιτεχνική μορφή που συνεχίζει μέχρι σήμερα να υπηρετεί την υποκριτική τέχνη με απόλυτο σεβασμό, συγκινώντας το ίδιο δυνατά το κοινό με την βαθιά και βελούδινη εκφραστικότητα των ερμηνειών της. Το μυθικό μουτράκι της μάγεψε κυριολεκτικά τον φακό».
Με πληροφορίες από την Φίνος Φιλμ.