Inemuri: Η ιαπωνική τεχνική να κοιμάσαι παντού -ακόμα και στη δουλειά
Μήπως σε έχει πάρει ποτέ ο ύπνοςστο γραφείο;
Κι όμως, μπορεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ, αυτό να θεωρείται αγένεια ή τεμπελιά, στην Ιαπωνία όμως είναι κάτι συνηθισμένο και κοινωνικά αποδεκτό.
Μάλιστα, φαίνεται ότι ο εργαζόμενος που κοιμάται στη δουλειά είναι τόσο επιμελής και αφοσιωμένος που εργάστηκε μέχρι εξάντλησης.
Όσον αφορά στον ύπνο, η Ιαπωνία είναι από τις χώρες που δεν τον απολαμβάνει αρκετά. Σύμφωνα με μελέτη, ένας μέσος Ιάπωνας κοιμάται μόνο 6 ώρες και 35 λεπτά το βράδυ. Έτσι, οι περισσότεροι κοιμούνται κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων ή στη δουλειά, σε πάρκα, καφετέριες, βιβλιοπωλεία, εμπορικά κέντρα και σε άλλους δημόσιους χώρους.
Είναι τόσο διαδεδομένο και φυσιολογικό, που οι Ιάπωνες έχουν και λέξη για αυτό: Inemuri, που σημαίνει «παρών ενώ κοιμάμαι».
Η δρ. Brigitte Steger, υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge μελετά την ιαπωνική κουλτούρα και ξέρει τα πάντα για το Inemuri.
«Συνάντησα για πρώτη φορά αυτές τις ενδιαφέρουσες συμπεριφορές ύπνου κατά την πρώτη μου παραμονή στην Ιαπωνία στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Εκείνη την εποχή η Ιαπωνία βρισκόταν στο απόγειο της Οικονομίας της Φούσκας, μια φάση εξαιρετικής κερδοσκοπικής έκρηξης. Η καθημερινότητα ήταν αντίστοιχα ταραχώδης. Οι άνθρωποι γέμιζαν το πρόγραμμά τους με ραντεβού για δουλειά και αναψυχή και δεν είχαν σχεδόν καθόλου χρόνο για ύπνο» ανέφερε σε άρθρο της στο BBC.
Στην περίοδο της μεταπολεμικής οικονομικής άνθησης, η Ιαπωνία απέκτησε τη φήμη ενός εργατικού έθνους χωρίς χρόνο για ύπνο. Οι άνθρωποι δούλευαν πολλές ώρες και μετά κοιμούνταν στη διάρκεια της μεγάλης μετακίνησης για να γυρίσουν στο σπίτι. Οι μαθητές έμεναν ξύπνιοι μέχρι αργά και κοιμούνταν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων το επόμενο πρωί. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, όμως η ανοχή τους στο να τους παίρνει ο ύπνος στη διάρκεια των συναντήσεων, μαθημάτων και κοινωνικών συγκεντρώσεων είναι διαδεδομένη στην ιαπωνική κουλτούρα.
«Αν είσαι νέος στην εταιρεία και πρέπει να δείξεις πόσο ενεργά συμμετέχεις, δεν μπορείς να κοιμηθείς. Αλλά αν είστε 40 ή 50 ετών και δεν πρόκειται για μια σπουδαία εργασία, μπορείτε να κοιμηθείτε. Όσο πιο ψηλά είστε στην κοινωνική κλίμακα, τόσο περισσότερο μπορείτε να κοιμηθείτε», αναφέρει η ίδια.
Όπως αναφέρει όμως και ο όρος, πρέπει να είσαι παρών ενώ κοιμάσαι. «Αν και με τον ύπνο μπορεί να είσαι διανοητικά ''μακριά'', οφείλεις να είναι σε θέση να επιστρέψεις στην πραγματικότητα όταν απαιτείται ενεργή συμμετοχή. Το σώμα σας χρειάζεται να προσποιείται ότι είστε ενεργοί σε μια συνάντηση, σαν να συγκεντρώνεστε. Πρέπει να κάθεσαι σαν να ακούς με προσήλωση και απλά να βάζεις το κεφάλι κάτω».
Υπάρχουν στενές συγγένειες του Inemuri με άλλες τέτοιες εθιμοτυπίες άλλων χωρών, όπως με την ισπανική σιέστα (ένας σύντομος υπνάκος νωρίς το απόγευμα, μετά το μεσημεριανό γεύμα) και το ιταλικό riposo (ένα εκτεταμένο μεσημεριανό διάλειμμα που διαρκεί 2-3 ώρες επιτρέποντας στους ανθρώπους να κοιμηθούν).
Τα τελευταία χρόνια, η πρακτική του μεσημεριανού ύπνου στη δουλειά έχει λάβει υποστήριξη από μεγάλες εταιρίες σε όλο τον κόσμο, όπως η Google, η Apple, η Nike, η Opel, η Huffington Post και η Proctor & Gamble, που παρέχουν αίθουσες για ύπνο στους υπαλλήλους τους κατά τις ώρες γραφείου.
Με πληροφορίες από το geografikoi.gr