Ζενεβιέβ ντε Φοντενέ: Πέθανε στα 90 της η «κυρία με το καπέλο» -Ήταν συνυφασμένη με τα γαλλικά καλλιστεία
Η Ζενεβιέβ ντε Φοντενέ, η οποία ενσάρκωσε την ιδέα της Γαλλίας για το γυναικείο σικ για δεκαετίες στο τιμόνι του διαγωνισμού Μις Γαλλία προτού ξεφύγει από τις σύγχρονες απόψεις για τις γυναίκες και το φύλο, πέθανε, ανακοίνωσε η οικογένειά της την Τετάρτη. Ήταν 90 ετών.
Γνωστή ως «η κυρία με το καπέλο» επειδή σπάνια κυκλοφορούσε χωρίς καπέλο, η Ντε Φοντενέ εντάχθηκε στην επιτροπή της Μις Γαλλία το 1954 και το 1981 έγινε η πρόεδρός, μια θέση που κράτησε για περισσότερα από 25 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της, το πρώην μοντέλο του οίκου μόδας Balenciaga μετέτρεψε τον εθνικό διαγωνισμό ομορφιάς σε εταιρεία και τον έβαλε σε τροχιά εμπορικής και τηλεοπτικής επιτυχίας.
Ποια ήταν η Ζενεβιέβ Ντε Φοντενέ με τις ακραίες απόψεις
Σήμα κατατεθέν τα καπέλα και τα κομψά ντυσίματά της, συνήθως ασπρόμαυρα, την έκαναν αμέσως αναγνωρίσιμη και χαρακτηριστικό παράδειγμα παριζιάνικης κομψότητας και λάμψης.
Οι κοινωνικές της απόψεις ήταν συντηρητικές και προσπάθησε να αφαιρέσει τον τίτλο από τη νικήτρια της Μις Γαλλία, Βαλερί Μπεγκ, επειδή επέτρεψε να τραβήξουν φωτογραφίες της για ταμπλόιντ.
Κατηγορήθηκε επίσης για ρατσισμό προς τη Μπεγκ, η οποία κατάγεται από το γαλλικό υπερπόντιο έδαφος της Reunion. Ούτε δέχτηκε μια άλλη Μις Γαλλία, την Isabelle Turpault, να ποζάρει γυμνή για το εβδομαδιαίο Paris Match.
«Ποτέ δεν επέτρεψα τα δύο κομμάτια μαγιό» (μπικίνι), είπε κάποτε. «Το να δείχνεις τον αφαλό σου σε έναν διαγωνισμό είναι απλώς επιδεικισμός».
Παραπονέθηκε επίσης για τις διαφημιστικές φωτογραφίες που δείχνουν «ένα ζευγάρι γλουτούς με ένα κορδόνι ενδιάμεσα» και είπε ότι οι διαγωνιζόμενες της Μις Γαλλία δεν πρέπει ποτέ να παρουσιάζονται ως σεξουαλικά αντικείμενα.
«Όταν είσαι δεσποινίς, είσαι το αντίθετο της χαλαρότητας, της ατημοσύνης και της χυδαιότητας, όλα αυτά που με στεναχωρούν», είπε.
Οι συντηρητικές απόψεις της
Μετά την αποχώρησή της ως πρόεδρος της Επιτροπής Miss France ξεκίνησε έναν αντίπαλο διαγωνισμό, το Miss Prestige Nationale, το 2010, συνεχίζοντας τις διαμάχες στο δικαστήριο.
Το 2021 είπε ότι το να επιτραπεί στις τρανς γυναίκες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό Μις Γαλλία θα ήταν «κατά της φύσης», μια παρατήρηση για την οποία κατηγορήθηκε για υποκίνηση τρανσφοβικών διακρίσεων τον Ιούνιο.
Επίσης, τάχθηκε κατά των ΛΟΑΤ ατόμων και συμμετείχε στις διαμαρτυρίες κατά του γάμου ομοφύλων που υιοθέτησε η Γαλλία το 2013. Μέχρι τη στιγμή που συνταξιοδοτήθηκε το 2017, φαινόταν απελπιστικά χωρίς καμία επαφή με την κοινωνική πρόοδο στη σύγχρονη Γαλλία.
«Μια γυναίκα με χαρακτήρα, ενσάρκωσε ένα όραμα κομψότητας, μια συγκεκριμένη εικόνα του τι θα έπρεπε να είναι η Γαλλία», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν στο Twitter για τον θάνατό της.
«Οι καιροί άλλαξαν, αλλά κατάφερε να παραμείνει στις καρδιές πολλών Γάλλων», συμπλήρωσε για τις συντηρητικές απόψεις της.
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η Ντε Φοντενέ «κέρδισε τη στοργή εκατομμυρίων συμπολιτών μας με τη δέσμευσή της και την προσωπικότητά της».
Αποκαλώντας τη Ζενεβιέβ Ντε Φοντενέ «μια φιγούρα της λαϊκής μας κουλτούρας», ο Μακρόν πρόσθεσε στη δήλωση του: «Όλοι γνώριζαν την εμφάνισή της και την ευγλωττία της».
Η Ζενεβιέβ Ντε Φοντενέ γεννήθηκε στο Longwy της ανατολικής Γαλλίας και ήταν το μεγαλύτερο από τα 10 παιδιά μιας ευκατάστατης οικογένειας. Είχε γνωρίσει το 1952 τον πρόεδρο της διοργάνωσης των καλλιστείων για τη Μις Γαλλία Λουί Πουαρό ντε Φοντενέ, τον οποίο παντρεύτηκε και ανέλαβε η ίδια τη διεύθυνση της Επιτροπής Μις Γαλλία το 1981 μετά τον θάνατο του συζύγου της.
Με τον Λουί Πουαρό ντε Φοντενέ, είχε αποκτήσει δύο παιδιά. Ο Λούντοβικ, ο μεγαλύτερος γεννημένος το 1954, αυτοκτόνησε στο διαμέρισμά του στις 30 Μαρτίου 1984 σε ηλικία 30 ετών. Ο μικρότερος αδερφός του, Xavier de Fontenay, της χάρισε δύο εγγόνια, την Adèle και την Agathe, που είναι τώρα 26 και 22 ετών.. Πολύ κοντά με τη γιαγιά τους, οι δύο νεαρές δεν έχουν μιλήσει ακόμη για αυτή την απώλεια, έχουν ,ωστόσο, λάβει την υποστήριξη του γαλλικού λαού όπως φαίνεται στους λογαριασμούς τους στο Instagram.
Παρά τον συντηρητισμό που την χαρακτήριζε, οι πολιτικές απόψεις της Ζενεβιέβ Ντε Φοντενέ, παρ' όλα αυτά έτειναν να είναι αριστερές. Μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων που ψήφισε ήταν η Arlette Laguiller, κομμουνίστρια, και η Segolene Royal, σοσιαλίστρια.
Το 2004, έκανε την είσοδό της στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παρισιού Musee Grevin. «Το βρίσκω διασκεδαστικό να καταλήγω σε μουσείο», είπε καθώς αποκαλύφθηκε το κέρινο ομοίωμα της.