Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε «κρακ» στον αυχένα μας -Γιατρός εξηγεί πόσο επιβλαβές είναι
Οπως το «κρακ» στα δάχτυλα έτσι και στον αυχένα μπορεί για κάποιους να είναι μια ενοχλητική συνήθεια, για άλλους όμως είναι μια ένοχη απόλαυση.
Μάλιστα, έχει απασχολήσει αρκετά και τους χρήστες του TikTok κερδίζοντας συνολικά πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια προβολές στην εφαρμογή. Ωστόσο σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει ότι δεν πρέπει να το κάνουμε. Γιατί, όμως;
Ενας γνωστός γιατρός στην πλατφόρμα, ο Ever Arias, είπε στους ακολούθους του ότι δεν πρέπει ποτέ να κάνουν κρακ στον αυχένα τους. Αφορμή αποτέλεσε ένα viral βίντεο στο TikTok ενός νεαρού κοριτσιού που έχει αυτή τη συνήθεια και κατέληξε με νάρθηκα.
Δείχνοντας τον εαυτό της με νάρθηκα στον αυχένα, το κορίτσι σχολίασε: «Εκανα κρακ στον αυχένα μου και περνάω τις πρώτες 2 εβδομάδες του κολεγίου με νάρθηκα».
Στη συνέχεια, ο γιατρός εξήγησε στους 136.200 followers του γιατί δεν πρέπει ποτέ να κάνουν «κρακ» στον αυχένα.
Είπε ότι μια 20χρονη ασθενής είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο αφού έσπασε τον αυχένα της δύο φορές και είχε «πολύ πόνο». Σημείωσε συγκεκριμένα: «Μπήκε στα επείγοντα. Διαπιστώσαμε ότι είχε κάταγμα συμπίεσης του αυχένα».
Ο γιατρός εξήγησε: «Βασικά διαπιστώθηκε ότι είχε διάγνωση συνδρόμου υπερκινητικότητας και εξαιτίας αυτού ήταν πολύ κινητική. Αυτό που συνέβη είναι ότι κατέληξε να λυγίζει λίγο παραπάνω τον αυχένα της και προκάλεσε το κάταγμα συμπίεσης».
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών, ένα μικρό κάταγμα συμπίεσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν νάρθηκα που φοριέται 6 έως 8 εβδομάδες, ενώ ένα πιο σύνθετο κάταγμα μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση ή/και μήνες σε γύψο. Ο γιατρός πρόσθεσε, επίσης ότι διάφορα προβλήματα μπορεί να προκύψουν από το κάταγμα του αυχένα.
Ειδικότερα, μια μελέτη με έδρα το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, διαπίστωσε ότι το «κρακ» στον λαιμό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρει δημοσίευμα της DailyMail. Ο δρ Wade Smith, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας του πανεπιστημίου, δήλωσε: «Δεν μιλάμε για μεγάλο αριθμό θυμάτων, αλλά για σπάνια περιστατικά. Ωστόσο και οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να το γνωρίζουν ως σπάνιο αλλά δυνητικά αιτιολογικό παράγοντα εγκεφαλικού επεισοδίου».
Ο Δρ Σμιθ δήλωσε, επίσης, ότι οι χειροπράκτες θα πρέπει να προειδοποιούν τους ασθενείς για τον κίνδυνο, ενώ ορισμένοι θα πρέπει να ελέγχονται εκ των προτέρων για συμπτώματα προϋπαρχουσών παθήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το δημοφιλές βίντεο του Dr Arias έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 40.000 προβολές και παρά τις προειδοποιήσεις εκατοντάδες άνθρωποι υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν να «σπάνε» τον λαιμό τους. Ο γιατρός τους απάντησε: «Απλά μην το κάνετε συχνά. Δοκιμάστε πρώτα να του κάνετε μασάζ».