Ποια είναι η Françoise Bettencourt

Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ είναι η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου -Η κληρονομιά της L'Oreal και η ταραχώδης σχέση με την μητέρα της

Η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγερς, εγγονή του ιδρυτή της L'Oreal -η οποία έχει περιουσία 99,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρίσκεται στην 15η θέση της λίστας όλων των δισεκατομμυριούχων.

Το Forbes αυτή την εβδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια λίστα δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως και σε αυτή περιλαμβάνονται γυναίκες που έχουν διατηρήσει τη θέση τους ανάμεσα στους άνδρες.

Στην πρώτη θέση φιγουράρει η 70χρονη Γαλλίδα επιχειρηματίας Φρανσουάζ Μπετανκούρ, κληρονόμος της L'Oréal.

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της L'Oreal από το 1997 και παραμένει πρόεδρος της οικογενειακής εταιρείας συμμετοχών, ενώ οι γιοι της, Jean-Victor Meyers και Nicholas Meyers, είναι επίσης διευθυντές.

Η Φρανσουάζ κληρονόμησε τον τεράστιο πλούτο της μετά τον θάνατο της μητέρας της Λιλιάν Μπετανκούρ με την οποία είχε μία ταραχώδη σχέση. Η Λίλιαν το 2017 όπου και άφησε την τελευταία της πνοή ήταν η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου.

Ποια είναι η Φρανσουάζ Μπετανκούρ

Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ γεννήθηκε το 1953, είναι κόρη της Λιλιάν και του Αντρέ Μπετανκούρ και επίσης εγγονή του ιδρυτή της L'Oreal, Eugène Schueller. Ο παππούς της, φαρμακοποιός, ίδρυσε την L'Oreal και η κόρη του Λίλιαν σε ηλικία 15 ετών εργάστηκε για πρώτη φορά στην εταιρεία κολλώντας ετικέτες σε μπουκάλια σαμπουάν.

Η ίδια κληρονόμησε την περιουσία του πατέρα της μετά τον θάνατό του, το 1957, ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας πέρασε σε έναν άνδρα διευθύνοντα σύμβουλο της Francois Dalle. Η ίδια παντρεύτηκε τον Αντρέ Μπετανκούρ, υπουργό της κυβέρνησης Σαρλ ντε Γκολ και οι δυο τους ήταν γνωστοί για την πολυτελή ζωή τους και τα λαμπερά πάρτι τους.

Φωτογραφία/Instagram

Η κόρη τους, Φρανσουάζ δεν ενδιαφερόταν για τον κοινωνικό τρόπο ζωής των γονιών της, προτιμούσε να μένει μέσα και να παίζει πιάνο ή να διαβάζει. Μάλιστα η ίδια έχει δηλώσει πως «Πάντα μου άρεσαν οι στιγμές που μοιράζονται φίλοι σε μικρές ομάδες, δεν μου αρέσουν τα μεγάλα δείπνα, προτιμώ τα ζεστά μπραντς».

Η Φρανσουάζ αργότερα επέλεξε να επικεντρωθεί στην καριέρα της ως συγγραφέας. Η κληρονόμος έχει γράψει βιβλία με θέματα που κυμαίνονται από την ελληνική μυθολογία μέχρι τον Ιουδαϊσμό και τον Καθολικισμό.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο της, ένα Βιβλικό σχόλιο με τίτλο "Regarard sur la Bible", εκδόθηκε το 2008. Η Bettencourt Meyers συμμετέχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της L'Oreal και προεδρεύει της εταιρείας της οικογένειας.

Η σχέση της Φρανσουάζ με την μητέρα της

Η σχέση μητέρας-κόρης ήταν τεταμένη από την εφηβεία της Φρανσουάζ. Μάλιστα η μητέρα της είχε δηλώσει σε συνέντευξή της πως «Η Φρανσουάζ ήταν βαριά και αργή, πάντα ένα βήμα πίσω μου. Ήταν ένα κρύο παιδί».

Η Φρανσουάζ έχει μερίδιο 35% στη L'Oreal και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Η σχέση της με τη μητέρα της έφτασε σε οριακό σημείο όταν η ίδια ξεκίνησε μια δεκαετή οικογενειακή διαμάχη για την κληρονομιά της. Στη μήνυση, ισχυρίστηκε ότι ο φωτογράφος και οικογενειακός τους φίλος François-Marie Banier χρησιμοποίησε και χειραγώγησε την μητέρα της Λίλιαν ώστε να του δώσει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μετρητά, έργα τέχνης και ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής. Η Λίλιαν η οποία διαγνώστηκε με άνοια, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της κόρης της, λέγοντας ότι μοιράστηκε ελεύθερα τα περιουσιακά της στοιχεία με τον Banier.

AP Images

Σε μια επιστολή του 2008 στον Banier, η Λίλιαν περιέγραψε τη σχέση τους γράφοντας: «Μαζί σου, είμαι σαν μητέρα, εραστής, όλα τα συναισθήματα περνούν από μέσα μου. Με κάνει να τρέμω», σύμφωνα με το Vanity Fair. Η Φρανσουάζ μιλώντας σε γαλλικό περιοδικό το 2009 δήλωσε ότι ο στόχος του κ. Μπανιέ είναι ξεκάθαρος: να χωρίσει τη μητέρα της από την οικογένεια μας ώστε να ωφεληθούμε από αυτήν. Δεν πρόκειται να το αφήσω να συμβεί», είχε πει.

Η υπόθεση πήγε σε δίκη το 2015. Ο Μπάινερ καταδικάστηκε για «κατάχρηση αδυναμίας» της Λίλιαν. Καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση και πλήρωσε στην Φρανσουάζ 158 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση. Η ποινή φυλάκισης και η πληρωμή αντιστράφηκαν αργότερα σε έφεση.

AP Images

Επτά άλλοι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο οικονομικός σύμβουλος της Λίλιαν, ο δικηγόρος και ο συμβολαιογράφος, καταδικάστηκαν επίσης και τους επιβλήθηκαν μικρότερες ποινές. Ισχυριζόμενος ότι δεν είχε τα χρήματα, ο Banier άσκησε έφεση. Αποδείχθηκε έξυπνη κίνηση- η δεύτερη δίκη, τον Μάιο του 2016, του επέφερε μια πολύ καλύτερη ετυμηγορία. Η καταδικαστική απόφαση επικυρώθηκε, αλλά η ποινή φυλάκισής του ανεστάλη και οι αποζημιώσεις ακυρώθηκαν. Ο Banier ήταν έτσι ελεύθερος να απολαύσει τον πολυτελή τρόπο ζωής του με το υπόλοιπο της γενναιοδωρίας της Λιλιάν.

Αλλά η υπόθεση Μπετανκούρ δεν είχε τελειώσει. Ως αποτέλεσμα μιας καταγγελίας του Banier το 2015, η ίδια η Φρανσουάζ τέθηκε υπό έρευνα για την υποτιθέμενη δωροδοκία του βασικού της μάρτυρα με πληρωμές συνολικού ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. (Η Φρανσουάζ ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα προορίζονταν ως αποζημίωση και προσωπικό δάνειο, όχι ως δωροδοκία). Από την πλευρά της, η Φρανσουάζ είχε κινήσει αστική αγωγή για να ανακτήσει μια συλλογή αριστουργηματικών πινάκων ζωγραφικής, αξίας τώρα 90 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία η μητέρα της είχε κληροδοτήσει στον Μπανιέ το 2001. Τελικά, οι δικηγόροι και των δύο πλευρών σύναψαν μυστική συμφωνία με την οποία η Φρανσουάζ και ο Banier απέσυραν τις αμοιβαίες αγωγές τους.

 Getty Images

Η οικογενειακή διαμάχη έγινε σειρά στο NetFlix

Για την ζωή της οικογένειας Μπετανκούρ το netflix δημιούργησε μία σειρά ντοκιμαντέρ που αποτελείται από τρία μέρη με τίτλο «The Billionaire, The Butler, and The Boyfriend».

«Δεν βλέπω πια την κόρη μου και δεν το επιθυμώ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Λίλιαν σε συνέντευξή της το 2008, σύμφωνα με το Vanity Fair. «Για μένα η κόρη μου δεν υπάρχει».

Μάλιστα ένας δικηγόρος που μπλέχτηκε στην υπόθεση είχε δηλώσει για την σχέση μητέρας και κόρης στο Vanity Fair: «Η μητέρα έσφαξε την κόρη και μετά η κόρη τη μητέρα».

Κι άλλα οικογενειακά μυστικά στο «φως»

Το 2011, η Λίλιαν τέθηκε υπό την κηδεμονία της οικογένειάς της λόγω ανησυχιών για την επιδείνωση της ψυχικής της υγείας. Μάλιστα η μήνυση έφερε στο φως και άλλα οικογενειακά μυστικά. Όπως ότι ο πατέρας της Φρανσουάζ αλλά και ο παππούς της ήταν υποστηρικτές των Ναζί.

Συγκεκριμένα ρεπορτάζ ανέφεραν πως ο παππούς της είχε επαινέσει δημόσια τον «δυναμισμό» του Αδόλφου Χίτλερ στα πρώτα χρόνια της ναζιστικής Γερμανίας και ερευνήθηκε ως συνεργάτης των Ναζί μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Για τον ιδρυτή της L'Oreal το Insider αναφέρει πως ήταν επίσης μέλος μιας μυστικής εταιρείας που σχεδίαζε να ανατρέψει τη δημοκρατική κυβέρνηση της Γαλλίας τη δεκαετία του 1930. Η ομάδα, η οποία συνδέθηκε με πολλαπλούς φόνους και βομβιστικές επιθέσεις, χρηματοδοτήθηκε από τον Schueller και μάλιστα στις εγκαταστάσεις του κολοσσού φιλοξενούσε τις συνεδριάσεις της οργάνωσης.

Περίπου στα ίδια βήματα και ο πατέρας της, André, λέγεται πως έγραψε αντισημιτικές ιστορίες για τον φιλογερμανικό Τύπο κατά τη διάρκεια του πολέμου, ωστόσο έπειτα άλλαξε πλευρά και εντάχθηκε στην Αντίσταση. Αργότερα παρασημοφορήθηκε για τη στρατιωτική του θητεία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και συνέχισε να υπηρετεί στη γαλλική κυβέρνηση.

Το σπίτι της Φρανσουάζ στο Neuilly-sur-Seine

Η Φρανσουάζ κληρονόμησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια όταν πέθανε η μητέρα της το 2017 και πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία όπως η έπαυλη στα προάστια του Παρισιού. Το σπίτι βρίσκεται στο Neuilly-sur-Seine, ένα πλούσιο προάστιο δυτικά του Παρισιού. Πλησίον της έπαυλης ζουν και άλλοι επιφανείς άνθρωποι όπως ο Christian Clavier, ο Thierry Lhermitte, ο νGerard Jugnot και η Marine Le Pen.

Στη συγκεκριμένη έπαυλη η Λίλιαν πέρασε τις τελευταίες της μέρες, ενώ σε αυτό το σπίτι η Φρανσουάζ πέρασε πολλά χρόνια από την παιδική της ηλικία.

Ο γάμος με τον Ζαν Πιερ Μάγιερς

Η Φρανσουάζ γνώρισε τον Ζαν Πιερ Μάγιερς σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ήταν πέντε χρόνια μεγαλύτερος της και γιος ενός διευθυντή της L'Oreal, από πλούσια γαλλοεβραϊκή τραπεζική οικογένεια.

Το ζευγάρι επέλεξε έναν ήσυχο γάμο στην Τοσκάνη, στην Ιταλία, με μόλις εννέα καλεσμένους συνολικά («Δεν παντρευτήκαμε κρυφά», επέμεινε η Φρανσουάζ), ενώ ακολούθησε μια μεγαλύτερη δεξίωση στην πατρίδα τους στη Γαλλία. Ο σύζυγός της είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Tethys SAS και είναι επίσης διοικητικός σύμβουλος στη Nestle. Το ζευγάρι έχει δύο ενήλικους γιους, τον Jean-Victor και τον Nicolas. Ο Jean-Victor είναι στο διοικητικό συμβούλιο της L'Oreal μαζί με την μητέρα του.

Η περιουσία της Φρανσουάζ

Η Φρανσουάζ είναι πλέον η πρώτη γυναίκα που έφτασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσία. Σύμφωνα με το Βloomberg είναι ο 12ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Αυτή και η οικογένειά της ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο της L'Oréal, του μεγαλύτερου κατασκευαστή καλλυντικών στον κόσμο. Οι μετοχές της L'Oréal αυξήθηκαν περίπου 35% φέτος, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σε περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η άνοδος της απόδοσης του χρηματιστηρίου έρχεται καθώς οι επιχειρήσεις ανακάμπτουν μετά την πανδημία.

Η εταιρεία διαθέτει μάρκες μαζικής αγοράς όπως η Maybelline, η Essie, η Garnier και, φυσικά, η L'Oréal, καθώς και εταιρείες ομορφιάς υψηλής ποιότητας όπως η Urban Decay, η Lancôme και η Kiehl's. Η L'Oréal αδειοδοτεί επίσης τα τμήματα ομορφιάς πολυτελών οίκων μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Yves Saint Laurent και Valentino.

Η Φρανσουάζ δεν είναι η μόνη δισεκατομμυριούχος στη λίστα των πλουσίων από την Γαλλία. Ο επικεφαλής της LVMH Μπερνάρ Αρνό έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για φέτος. Επίσης τα ξαδέρφια Pierre-Alexis Dumas και Axel Dumas, που ηγούνται του γαλλικού οίκου μόδας Hermès, κατέλαβαν την τρίτη θέση στη λίστα του Bloomberg με τις πλουσιότερες οικογένειες. Συνολικά, οι 25 πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου έχουν προσθέσει 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στον πλούτο τους το 2023.

Φιλανθρωπίες

Η απομονωμένη δισεκατομμυριούχος είναι επίσης υπέρμαχος φιλανθρωπικών σκοπών, κυρίως μέσω του ιδρύματος της οικογένειάς της. Η οικογένεια Μπετανκούρ Μέγερς και η L'Oreal δώρισαν 226 εκατομμύρια δολάρια για την επισκευή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων μετά την πυρκαγιά του Απριλίου 2019.