Εύα Κορ: Η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος που συγχώρεσε τους Ναζί -Το συγκλονιστικό animation που μιλά για τη δύναμη της συγχώρεσης
Η Εύα Μόζες Κορ υπήρξε επιζήσασα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς αλλά και του διαβόητου γιατρού Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστός ως «Άγγελος του Θανάτου».
Η γεννημένη στη Ρουμανία, Εύα, μαζί με την δίδυμη αδελφή της, Μίριαμ, επέζησαν και απελευθερώθηκαν από το κολαστήριο του Άουσβιτς το 1945.
Η ίδια αφιέρωσε τη ζωή της στην ενημέρωση του κόσμου για το τι πραγματικά συνέβη εκεί, ιδρύοντας το «Μουσείο των Κεριών και του Ολοκαυτώματος και Κέντρου Ενημέρωσης».
Πέθανε το 2019, στην Πολωνία, σε μία από τις πολλές επισκέψεις της στον τόπο βασανιστηρίων. Ήταν 85 ετών.
Πριν πεθάνει όμως, θέλησε να διηγηθεί την δική της ιστορία και αυτή της αδελφής της, με έναν διαφορετικό τρόπο. Με ένα animation λίγων λεπτών, όπου έχει χαρίσει τη φωνή της, διηγώντας με λίγα λόγια τι τους συνέβη εκεί και πώς επηρέασε την μετέπειτα ζωή τους.
Η ιστορία της ξεκινά από τη στιγμή που ένας Ναζί στρατιώτης την άρπαξε μαζί με την Μίριαμ από την μητέρα τους γιατί ήταν δίδυμες. Δεν τις σκότωσαν, αλλά αντίθετα ήθελαν να τις εξετάσουν και να πειραματιστούν πάνω τους. Τότε, έβαλε σκοπό της ζωής της ότι θα επιζήσει και θα σώσει την αδελφή της. Ακόμη κι όταν αρρώστησε και όλοι περίμεναν ότι θα πεθάνει, εκείνη τα κατάφερε. Λίγο μετά και με το τέλος του πολέμου, τα δύο μικρά κορίτσια απελευθερώνονται και γυρνούν σπίτι τους για να το βρουν άδειο. Είχαν μείνει μόνες τους στον κόσμο. Η Εύα έκανε οικογένεια και έφυγε για την Αμερική. Όμως, η Μίριαμ αρρώστησε και έφυγε από τη ζωή το 1993.
Τότε πήγε την αναπάντεχη απόφαση να συναντήσει έναν Ναζί γιατρό στη Γερμανία. Αυτός ήταν πολύ ευγενικός μαζί της. Της είπε ότι η δουλειά του ήταν να υπογράφει τα πιστοποιητικά θανάτου χωρίς ονόματα, μόνο αριθμούς. Εκείνη αποφάσισε να τον συγχωρήσει και του ζήτησε να πάνε μαζί στο Άουσβιτς και να υπογράψει ένα χαρτί ότι κάποτε υπήρξαν εκεί. Τον ευχαρίστησε και του έστειλε την συγχώρεσή της γραπτώς.
Αυτό που καταφέρνει είναι να φτάσει στο παράδοξο: Να συγχωρήσει. Τους Ναζί, τους βασανιστές τους, ακόμη και τον ίδιο τον δρ. Μένγκελε.
Παλεύοντας να ξεπεράσει το τραυματικό παρελθόν της, η Εύα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για να προχωρήσεις στη ζωή σου, πρέπει να συγχωρήσεις και να αφήσεις ότι κακό έχεις περάσει εκεί που ανήκει, στο παρελθόν. Μόνο τότε θα απελευθερωθείς πραγματικά από τα δεσμά που σε κρατούν πίσω και θα γίνει ευτυχισμένος. Αυτό ήταν που την απελευθέρωσε πραγματικά και της άλλαξε τη ζωή.
Η Εύα πέθανε πριν προλάβει να δημοσιευτεί το συγκλονιστικό βίντεο από το Studio Panda.
Το animation είναι αφιερωμένο στη μνήμη και τη συμβολή της.
Πηγή video: BBC