Έμεινε παράλυτη από τον πρώην σύντροφό της και τώρα αγωνίζεται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες - Η τραγική ιστορία της
Πέντε χρόνια πριν, η Τρέισι Ότο έδωσε μια μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή όταν δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι και όπλο από τον πρώην σύντροφό της. Fast forward και τώρα ετοιμάζεται να πάρει μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την εθνική ομάδα τοξοβολίας των ΗΠΑ.
Τον Οκτώβριο του 2019, η Όττο δέχθηκε επίθεση στο σπίτι της από τον πρώην σύντροφό της. Έμεινε παράλυτη από το στήθος και κάτω με περιορισμένη χρήση των χεριών και έχασε το αριστερό της μάτι. Επίσης, δεν μπορεί πλέον να ιδρώνει ή να ρυθμίζει σωστά τη θερμοκρασία του σώματός της.
Η Όττο είναι πρόθυμη να μιλήσει για τη νύχτα που άλλαξε τη ζωή της με αξιοσημείωτα ειλικρινείς λεπτομέρειες, προκειμένου, όπως λέει, να «είναι ένα φως, ένας φάρος ελπίδας σε αυτόν τον κόσμο». Θέλει να μάθουν οι άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί βία από σύντροφο ή πρώην ότι δεν είναι μόνες τους.
Η νύχτα που άλλαξε τη ζωή της
Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Όττο χώρισε με τον σύντροφό της. Έναν μήνα νωρίτερα, είχε συλληφθεί για επίθεση εναντίον της στο σπίτι τους στο Ριβερβιού της Φλόριντα. Η Όττο ήταν έτοιμη να προχωρήσει στη ζωή της και είχε γνωρίσει έναν άλλο άνδρα. «Είχα μόλις αρχίσει να μιλάω με τον Ρίκι» δήλωσε στην εκπομπή Sportshour του BBC. «Γνωριστήκαμε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 και βγήκαμε μερικά ραντεβού. Είχα χωρίσει με τον πρώην μου, τον έδιωξα, του είπα να φύγει, μάζεψε όλα τα πράγματά του και άλλαξα όλες τις κλειδαριές στο σπίτι μου. Εκείνο το βράδυ όμως, στις 24 Οκτωβρίου 2019, είχα βγει με τον σύντροφό μου και επιστρέψαμε μαζί στο σπίτι. Θυμάμαι να γυρίζω και να πέφτω στο κρεβάτι μου για ύπνο. Και τότε ξαφνικά, ακούω έναν δυνατό θόρυβο και βλέπω έναν φακό στο πρόσωπό μου και ήμουν τόσο μπερδεμένη».
Η επίθεση από τον πρώην σύντροφό της
«Και τότε άκουσα τη φωνή του και συνειδητοποίησα ότι ήταν ο πρώην μου. «Είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του μπροστά από το σπίτι μου, πήγε γύρω από το πίσω μέρος του σπιτιού και κοίταξε από το παράθυρο του υπνοδωματίου μου. Κοιμόμασταν και είχε αποφασίσει να αγοράσει ένα αεροβόλο όπλο υψηλής ισχύος. Έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο ένα πραγματικό όπλο. Και ένα μαχαίρι και ένα σετ χειροπέδες».
«Και επιστρέφει στο σπίτι μου, εισβάλει μέσα και μας ξυπνάει, φωνάζοντάς μας να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Μας λέει ότι θα μας σκοτώσει και ότι αν δεν αυτοκτονούσε, θα καλούσε την αστυνομία. Έτσι, μας είπε ευθέως τι επρόκειτο να κάνει. Εδώ είναι που όλα γίνονται κάπως θολά γιατί συνέβησαν τόσο γρήγορα. Μπορώ να σας πω τι ξέρω ότι συνέβη, απλά δεν το έχω από πρώτο χέρι γιατί ο εγκέφαλός μου τα μπλόκαρε όλα».
Ο δράστης γρονθοκόπησε την Όττο πολλές φορές πριν πυροβολήσει τον σύντροφό της Ρίσλεϊ δύο φορές στο πρόσωπο και τον μαχαιρώσει στην πλάτη, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο πνεύμονάς του.
Στη συνέχεια πυροβόλησε την Οττο στο αριστερό μάτι, πριν τη μαχαιρώσει στο πίσω μέρος του λαιμού, αφήνοντάς την παράλυτη. Στη συνέχεια της επιτέθηκε σεξουαλικά.
«Και καταλήγει να καλεί την αστυνομία και να τους λέει ότι ‘αυτό είναι το όνομά μου, εδώ βρίσκομαι’. Με αποκαλεί κοπέλα του, αλλά αργότερα παραδέχεται στην αστυνομία ότι είχαμε χωρίσει», λέει η Όττο.
Τον Ιανουάριο του 2023, ο πρώην σύντροφός της ομολόγησε την ενοχή του για δύο κατηγορίες διάρρηξης με επίθεση, δύο κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας πρώτου βαθμού, μία κατηγορία σεξουαλικής κακοποίησης και δύο κατηγορίες βαριάς σωματικής βλάβης. Καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκισης.
«Πέντε χρόνια μετά, προσπαθώ ακόμα να μάθω το σώμα μου»
Η επίθεση άλλαξε τη ζωή της Όττο για πάντα. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, εξακολουθεί να μαθαίνει εκ νέου πώς λειτουργεί το σώμα της. «Είναι κάτι περισσότερο από την παράλυση και το αναπηρικό καροτσάκι που βλέπεις εξωτερικά, συμβαίνουν πολλά στο εσωτερικό που δεν λειτουργούν πια», λέει.
«Για παράδειγμα, έχει παραλύσει και το διάφραγμά μου, το σώμα μου δεν ρυθμίζει πια τη θερμοκρασία του. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να ιδρώσω πια. Έτσι, αν βρίσκομαι στον ήλιο, όπως όταν κάνω τοξοβολία, το σώμα μου και η εσωτερική μου θερμοκρασία ανεβαίνει απίστευτα υψηλά, οπότε πρέπει να προσέχουμε να μην πάθω ηλεκτροπληξία. Και υπάρχουν επίσης προβλήματα με το έντερο και την ουροδόχο κύστη, η οποία δεν λειτουργεί πια».
Τι προβλήματα αντιμετωπίζει
Και συνεχίζει: «Επειδή ο εγκέφαλός μου δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το υπόλοιπο σώμα μου, αν κάτι δεν πάει καλά κάτω από το επίπεδο του τραυματισμού μου, δεν μπορώ να το αισθανθώ. Και μπορεί να είναι κυριολεκτικά οτιδήποτε. Μπορεί να πρέπει να πάω στην τουαλέτα, μπορεί να έχω μια γρατζουνιά, μπορεί τα ρούχα μου να είναι πολύ στενά, οτιδήποτε».
«Αν συμβεί κάτι κάτω από το επίπεδο του τραυματισμού μου που αποτελεί ανεπιθύμητο ερέθισμα, το σώμα μου μπαίνει αμέσως σε κατάσταση μάχης ή φυγής και αυξάνει την αρτηριακή μου πίεση. Αυτός είναι ο τρόπος του σώματός μου να πει 'έι, κάτι δεν πάει καλά', αλλά η πίεση ανεβαίνει επικίνδυνα και μπορεί να πάθω κρίση, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και τελικά να πεθάνω μέσα σε λίγα λεπτά. Και αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή».
Από επίδοξο μοντέλο, η Όττο έγινε Παραολυμπιονίκης
Για τους περισσότερους ανθρώπους, το να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην καθημερινή ζωή μετά από κάτι τόσο τραυματικό θα ήταν αρκετό. Όμως η Όττο, πρώην επίδοξο μοντέλο γυμναστικής, ήθελε να επιστρέψει στην ενεργό δράση.
Έτσι, τον Μάρτιο του 2021, ξεκίνησε από καπρίτσιο ένα άθλημα που δεν είχε ξαναδοκιμάσει.
«Ήμουν στο αυτοκίνητο με τον Ρίκι και σκεφτόμουν ότι είχα πολύ χρόνο στη διάθεσή μου - δεν μπορώ πια να κάνω παραδοσιακές δουλειές», λέει.
«Και σκέφτηκα 'γιατί να μην δοκιμάσω την τοξοβολία;'. Ο Ρίκι μου είπε 'τα χέρια σου δεν δουλεύουν', αλλά σκέφτηκα ότι θα το σκεφτούμε. Έκανα κάποια έρευνα και βρήκα ότι έχουμε ένα μάθημα προσαρμοσμένης τοξοβολίας στην περιοχή μας. Μια εβδομάδα αργότερα πυροβολούσα για πρώτη φορά».
Λόγω της αναπηρίας της, η Όττο πρέπει να πυροβολεί με μια ειδικά σχεδιασμένη εξάρτυση. Συνήθιζε να απελευθερώνει τα βέλη από τον δεξιό της ώμο, αλλά τώρα χρησιμοποιεί το στόμα της.
Όπως λέει, πέτυχε το στόχο με το πρώτο βέλος που έριξε και από τότε «κόλλησε».
Σύντομα είχε μεγάλες φιλοδοξίες. «Ήθελα να πάω αμέσως στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Στη δεύτερη εβδομάδα προπόνησης αναρωτιόμουν ‘πώς είναι να αγωνίζεσαι;’», λέει.
Άρχισε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να παίρνει μέρος σε προκριματικά τουρνουά. Ως η μόνη Αμερικανίδα τοξοβόλος στην παραολυμπιακή της κατηγορία, έπρεπε να επιτύχει ένα ελάχιστο σκορ - ρίχνοντας 72 βέλη, χρειαζόταν 520 πόντους από 720.
«Η ζωή μου είναι πλέον γεμάτη αγάπη και χαρά»
Πέτυχε αυτό το όριο το περασμένο καλοκαίρι και επιβεβαίωσε το εισιτήριό της για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Η Όττο είναι πολύ ειλικρινής σχετικά με το τι της συνέβη και τους αγώνες που αντιμετωπίζει στην καθημερινή ζωή. Παράλληλα, αρνείται να δειλιάσει από τον άνθρωπο που προσπάθησε να της πάρει τα πάντα.
«Είχα την αίσθηση ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη εικόνα για αυτή την κατάσταση», λέει. «Πάντα ήθελα να αφήσω ένα αντίκτυπο σε αυτόν τον κόσμο και να γίνω ένα φως. Υπάρχει τόσο πολύ σκοτάδι και μίσος, που δεν μπορώ να δικαιολογήσω να μην μιλάω και να μην αποτελώ παράδειγμα για τους ανθρώπους που έχουν πληγωθεί όπως εγώ.
«Δεν μπορώ απλά να ξαπλώσω και να το δεχτώ, να ξαπλώσω και να πεθάνω. Ειλικρινά είναι εξαντλητικό. Είμαι πολύ τυχερή που έχω τον Ρίκι να με βοηθάει, να βεβαιώνεται ότι είμαι καλά. Αλλά είναι πραγματικά δύσκολο, ακόμη και να σηκώσω κάτι, μου θυμίζει τι μου συνέβη. Το σώμα σου δεν λειτουργεί πλέον με τον τρόπο που θα έπρεπε. Αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, και αυτό είναι ότι το ξεπέρασα και έμαθα τόσα πολλά στην πορεία. Η ζωή μου είναι πολύ καλύτερη τώρα, πολύ πιο πολύχρωμη και γεμάτη αγάπη και γέλιο απ' ό,τι ήταν πριν».