Η Έλεν Γκάρλει Μπράουν σε γραφομηχανή

Έλεν Γκάρλεϊ: Η μακροβιότερη αρχισυντάκτρια του Cosmopolitan που κατάφερε να αλλάξει την σεξουαλικότητα των γυναικών

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος στις 13 Αυγούστου από τον θάνατο της Έλεν Γκάρλεϊ Μπράουν η οποία για 32 ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε το αμερικανικό περιοδικό Cosmopolitan, ως αρχισυντάκτριά του.

Η ίδια, γνωστή για την φεμινιστική της δράση, αλλά και για την φράση της «τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο, τα κακά κορίτσια πάνε παντού», άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 90 ετών, έχοντας χτίσει μία λαμπρή καριέρα στον χώρο των εκδόσεων και των περιοδικών και φυσικά έχοντας ζήσει και μοιραστεί πολλές εμπειρίες.

«Αν δεν είσαι αντικείμενο του σεξ έχεις πρόβλημα», ήταν μία ακόμη τολμηρή φράση που χρησιμοποιούσε την εποχή εκείνη προκαλώντας έκπληξη στο κοινό με την επαναστατικότητά της, αφού ήταν η πρώτη γυναίκα που αποφάσισε να πει τα πάντα περί σεξ το 1970 μέσω της στήλης της αρχικά ως συντάκτρια, λύνοντας απορίες χιλιάδων γυναικών.

Η ίδια χωρίς να υπολογίζει ιδιαίτερα τις προτροπές των διευθυντών της, αποφάσισε να δει τις αναγνώστριες του περιοδικού ως κολλητές της, απαντώντας σε κάθε «καυτή» σκέψη που καμία δεν τολμούσε να ξεστομίσει.

Περιγράφοντας ουσιαστικά αυτό που φανταζόταν στην κρεβατοκάμαρα ενός ανδρόγυνου, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους και χρησιμοποιώντας πιο «γυμνές» φωτογραφίες απ' ότι συνήθως, η Γκάρλεϊ έδωσε μία πιο ευχάριστη διάσταση στο -μέχρι τότε αδιάφορο- τομέα του σεξ στα περιοδικά.

Μάλιστα, κανείς δεν σοκαρίστηκε όταν άκουσε τον τίτλο του πρώτου της βιβλίου, ο οποίος ήταν ουσιαστικά ένας ειλικρινής οδηγός αυτοβοήθειας, «Το σεξ και τα single κορίτσια».

Η Γκάρλει από μικρή ήθελε να αλλάξει ό,τι δεν της άρεσε στην εμφάνισή της, έτσι έκανε την πρώτη της πλαστική στο πρόσωπο σε μικρή ηλικία και συνήθιζε να τρώει μόνο σαλάτες για να παραμείνει αδύνατη.

Πώς η Έλεν Γκάρλεϊ κατάφερε να διαμορφώσει την σεξουαλική ζωή των γυναικών

Η προσωπική της ζωή, τότε θεωρούνταν σκανδαλώδης, καθώς δημοσιεύματα της χρέωναν περισσότερα από 100 one night stand πριν παντρευτεί.

Στα 37 της χρόνια όμως αποφάσισε να δεσμευτεί και έτσι παντρεύτηκε τον παραγωγό ταινιών Ντέιβιντ Μπράουν.

Όπως υποστηρίζει η Τζένιφερ Πόζνερ, διευθύντρια του Women in Media & News μιλώντας στο CNN, η Μπράουν υπήρξε μία αντικρουόμενη προσωπικότητα «Από τη μια πλευρά, ήταν μια ανεξάρτητη, ισχυρή γυναίκα στις εκδόσεις που μιλούσε ειλικρινά για το σεξ και ενθάρρυνε τις γυναίκες να μην βλέπουν την πράξη ως ντροπιαστική, από την άλλη πλευρά, δημιούργησε ένα από τα πιο σεξιστικά προϊόντα μέσων ενημέρωσης των τελευταίων 100 ετών».

Το cnn σχολιάζει πως «Αυτές οι φαινομενικά αντικρουόμενες ιδεολογίες αντικατοπτρίστηκαν και στη ζωή της, καθώς καθ' όλη τη διάρκεια της 32χρονης θητείας της ως αρχισυντάκτρια του Cosmo, ήταν πιστά παντρεμένη με τον ίδιο άνδρα».

Άλλοι, ωστόσο, άδραξαν την ευκαιρία να την κατηγορήσουν για την προώθηση «ενός τρόπου ζωής που έχει διαβρώσει την αμερικανική οικογένεια και οδήγησε σε αμέτρητες προσωπικές τραγωδίες για γυναίκες που είχαν περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις που οδήγησαν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και ΣΜΝ».

Ωστόσο, παρά τις αρνητικές κριτικές που έλαβε από ορισμένους, οι ιδέες της σίγουρα άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες προσέγγιζαν και αντιλαμβάνονταν τον ρόλο τους στην κοινωνία. Και σαφέστατα, δεν μπορεί κανείς να επιρρίψει ευθύνες για τα σεξουαλικά ήθη της κοινωνίας χωρίς να λάβει υπόψη του ανδρικά περιοδικά, όπως το Penthouse και το Hustler. Εξάλλου οι γυναίκες δεν κάνουν σεξ...μόνες!

«Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο να την χαρακτηρίζουν ως μία παρδαλή γυναίκα που μιλούσε ασύστολα για το σεξ, επειδή απλώς έτυχε να μιλά υπερ μιας σεξουαλικής επανάστασης που ήταν ήδη σε εξέλιξη», δήλωσε η Τζέσικα Γουέικμαν, συγγραφέας του γυναικείου περιοδικού The Frisky και αναγνώστρια του Cosmo.

«Είναι μόνο ένα μέρος μιας ολόκληρης πολιτιστικής επανάστασης που συνέβη στις δεκαετίες του 1960 και του 1970», είπε η Γουέικμαν. «Κατά μία έννοια, προσπαθούσε να διαλύσει το πρόβλημα των κυρίαρχων σεξουαλικών ηθών της εποχής της, αλλά προσπαθούσε να το κάνει παίζοντας με τους κανόνες».

Στα 40 της, η ίδια έκανε το πρώτο της παράτολμο βήμα στη συνείδηση ​​της κοινής γνώμης ως συγγραφέας του «Sex and the Single Girl» του 1962, στο οποίο αφηγούνταν τις τυχερές μέρες της εργένικης ζωής της.

ΤΟ 1965, έγινε αρχισυντάκτρια του Cosmopolitan και σύντομα άλλαξε το εξώφυλλο το οποίο προηγουμένως έδειχνε μία νοικοκυρά στην κουζίνα, και στην θέση της μπήκε μία single γυναίκα που φορούσε ένα τοπ με έντονο ντεκολτέ.

Έπειτα, οι συνταγές μαγειρικής αντικαταστάθηκαν με συμβουλές για το «πως να κάνεις το καλύτερο σεξ με τον σύντροφό σου» -άρθρα που θεωρούνται μέχρι σήμερα κεντρικά στο περιοδικό.

«Προσπαθούσε να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα και τα πήγε πολύ καλά», είπε η πολιτική ψυχολόγος και ειδικός σε γυναικεία θέματα Μάρθα Μπερκ στο cnn. «Δεν είχαμε ξεπεράσει τους παραδοσιακούς ρόλους των γυναικών εκείνη την εποχή – να είμαστε ελκυστικές, να ηρεμήσουμε και να μην κάνουμε καριέρα – έτσι τα έβαλε όλα σε ένα πακέτο και ήταν πολύ δύσκολο να το αναλύσουμε».

Η ίδια αποτέλεσε ένα πρότυπο όχι μόνο για τις πρωτοποριακές ιδέες της, αλλά και για το ότι έχτισε μία «αυτοκρατορία» με τις δικές της δυνάμεις.

«Το έκανε σε μια εποχή που δεν ήταν και τόσο συνηθισμένο. Σήμερα, το θεωρούμε δεδομένο», είπε η Μπουρκ, συγγραφέας του βιβλίου «Your Voice, Your Vote: The Savvy Woman's Guide to Power, Politics, and the Change We Need».

«Ήταν φεμινίστρια πριν καταλάβουν οι άνθρωποι ότι αυτό που προσπαθούσε να κάνει ήταν μέρος της γενικής απελευθέρωσης των γυναικών», πρόσθεσε.

Μέσα από τις σελίδες του Cosmopolitan, η Μπράουν έδωσε στις γυναίκες την «άδεια» να απολαμβάνουν το σεξ πριν από το γάμο, κάτι που ήταν αμφιλεγόμενο για την εποχή του (και εξακολουθεί να είναι σήμερα, σε ορισμένους κύκλους) και να αισθάνονται έτοιμες να σχεδιάσουν το σεξ όπως τους αρέσει.

Αλλά η σεξουαλική απελευθέρωση ήταν μόνο ένα μικρό μέρος του μεγαλύτερου κοινωνικού κινήματος που υποκινούσε την ανεξαρτησία και την ισότητα των γυναικών. Άλλωστε το μεγαλύτερο μυστικό αυτής της γυναίκας, δεν ήταν το σεξ, αλλά κυρίως: η δουλειά.