Παντρεύεται η εγγονή της «Τζάκι Κένεντι της Μέσης Ανατολής»: Ποια είναι η Ιμάν Παχλαβί, η άγνωστη γαλαζοαίματη
Το 1959, υπήρξε ένας βασιλικός γάμος στο παλάτι Γκολεστάν του Ιράν, όταν ο Σάχης του Ιράν, γνωστός και ως Μοχάμεντ Ρεζά Σάχης, παντρεύτηκε την 21χρονη Φαράχ Ντίμπα.
Η νεαρή πριγκίπισσα φόρεσε ένα εντυπωσιακό φόρεμα Yves Saint Laurent με τη διαμαντένια τιάρα Noor-ol-Ain και πρόσωπο μεγάλης περιέργειας, λαμβάνοντας την προσοχή του παγκόσμιου Τύπου και κάνοντας πρωτοσέλιδα ως η νεαρή βασίλισσα του Ιράν.
Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον πρίγκιπα Ρέτζα, την πριγκίπισσα Φαρανάζ, τον πρίγκιπα Αλί και την πριγκίπισσα Λέιλα. Ένα μέρος της γοητείας της Φαράχ που κέρδισε τον σάχη ήταν η δυτική εκπαίδευσή της και η κατανόηση της κουλτούρας. Μαζί, το ζευγάρι ισχυρίστηκε ότι θα οδηγήσει το Ιράν σε μια «χρυσή εποχή».
Στο μεταξύ, το στιλ, η γοητεία και η υποστήριξη των τεχνών της Φαράχ την οδήγησαν να χαρακτηριστεί «Τζάκι Κένεντι της Μέσης Ανατολής».
Τώρα, περισσότερα από 60 χρόνια μετά, η εγγονή της, Ιμάν Παχλαβί, ετοιμάζει τον δικό της εντυπωσιακό γάμο μετά την πρόταση γάμου που δέχθηκε από τον σύντροφό της Bradley Sherman. Ένας σύγχρονος Ρωμαίος, ο Sherman ενορχήστρωσε μια ρομαντική σκηνή για την περίσταση: μια παραλία διάσπαρτη με ροδοπέταλα, ο ήλιος να δύει στον ορίζοντα και ένα μπουκέτο λουλούδια έτοιμο για τη μέλλουσα γυναίκα του.
Φωτογραφίες από την εντυπωσιακή πρόταση γάμου μοιράστηκε στο Instagram η μητέρα της Iman, Γιασμίν Παχλαβί -σύζυγος του Ρέτζα , η οποία έγραψε: «Η γλυκιά μας Ιμάν αρραβωνιάστηκε αυτό το Σαββατοκύριακο. Εκείνη και ο Bradley βγαίνουν μαζί εδώ και τρία χρόνια. Παρακολουθούμε τη σχέση τους να ανθίζει και είμαστε τόσο χαρούμενοι που δεσμεύτηκαν να μοιραστούν τη ζωή τους μαζί».
Στο ευτυχισμένο ζευγάρι προστέθηκε αργότερα η οικογένεια της Ιμάν, συμπεριλαμβανομένων των δύο αδελφών της, της μητέρας της Γιασμίν και του πατέρα της Ρεζά Παχλαβί, μεγαλύτερου γιου του εκλιπόντος Σάχη του Ιράν και τελευταίου διαδόχου του θρόνου του αυτοκρατορικού κράτους του Ιράν.
Μέχρι την Ιρανική Επανάσταση του 1979, ο Ρεζά ονομαζόταν πρίγκιπας διάδοχος του Ιράν. Φοίτησε σε πανεπιστήμιο στην Αμερική, όπου τώρα ζει εξόριστος ως ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν, μιας ομάδας της αντιπολίτευσης.
Ποια είναι η Ιμάν Παχλαβί
Η Ιμάν, η μεσαία από τις τρεις κόρες του Ρεζά και της Γιασμίν, φέρεται να εργάζεται στα οικονομικά, ενώ ο Sherman απασχολείται σε εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με το Vanity Fair Spain. Το ζευγάρι ζει στη Νέα Υόρκη, όπου είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί ο γάμος.
Βέβαια, είναι σχεδόν απίθανο ο γάμος να ξεπεράσει το μεγαλείο του τελευταίου Σάχη του Ιράν με τη Φαράχ Ντίμπα, δηλαδή τους παππούδες της. Ο γάμος τους περιελάμβανε μια παραδοσιακή ισλαμική τελετή ακολουθούμενη από ένα συμπόσιο. Αυτός ήταν ο τρίτος γάμος του Σάχη με την 21χρονη τότε Φαράχ. Οπως αναφέρει το Tatler, η νεαρή τότε βασίλισσα σπούδαζε αρχιτεκτονική στο Παρίσι το 1959, όταν παρουσιάστηκε στον Μοχάμεντ Ρέζα Σαχ Παχλαβί του Ιράν σε μια δεξίωση στην πρεσβεία, πριν ανακοινωθεί ο αρραβώνας του ζευγαριού την 1η Δεκεμβρίου και παντρεύτηκαν τρεις εβδομάδες αργότερα.
Μετά τη μεγαλοπρέπεια και τους εορτασμούς, η επιτυχία της ένωσης εξαρτιόταν από την ικανότητα της βασίλισσας να φέρει στον κόσμο αρσενικό διάδοχο. Παρόλο που είχε παντρευτεί δύο φορές στο παρελθόν, οι προηγούμενοι γάμοι του Σάχη του είχαν δώσει μόνο μια κόρη, η οποία δεν μπορούσε να κληρονομήσει τον θρόνο. Η πίεση για τη νεαρή βασίλισσα τότε ήταν έντονη. Ο ίδιος ο Σάχης επιθυμούσε διακαώς να αποκτήσει αρσενικό διάδοχο, όπως και τα μέλη της κυβέρνησής του. Ευτυχώς, το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον πρίγκιπα διάδοχο Reza το 1960, την πριγκίπισσα Farahnaz το 1963, τον πρίγκιπα Alireza το 1966 και την πριγκίπισσα Leila το 1970.
Όπως πολλές άλλες βασιλικές σύζυγοι, η βασίλισσα αρχικά περιορίστηκε σε τελετουργικό ρόλο. Το 1961, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Γαλλία, η γαλλόφιλη Φαράχ έγινε φίλη με τον Γάλλο υπουργό Πολιτισμού Αντρέ Μαλρό, με αποτέλεσμα να οργανώσει την ανταλλαγή πολιτιστικών αντικειμένων μεταξύ γαλλικών και ιρανικών γκαλερί και μουσείων τέχνης, μια ζωντανή συναλλαγή που συνεχίστηκε μέχρι που το ζευγάρι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του κατά τη διάρκεια της ιρανικής επανάστασης του 1979. Ο Σάχης απεβίωσε το 1980 και η αυτοκράτειρα Φαράχ ζει εξόριστη μεταξύ Ουάσινγκτον και Παρισιού.