Η ιστορία των 177 ετών της Cartier -Του αγαπημένου οίκου κοσμημάτων, αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Η Cartier αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς μάρκες κοσμημάτων και ρολογιών στον κόσμο. Ένα ρολόι, ένα βραχιόλι, ένα κολιέ ή ένα δαχτυλίδι Cartier είναι μία ένδειξη ήσυχης πολυτέλειας.
Η Cartier ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1847 και σύμφωνα με το περιοδικό Forbes η αξία της μάρκας το 2020 ήταν στα 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 7,8 δισεκατομμύρια το 2017, υπό την διαχείριση του CEO Cyrille Vigneron.
Φυσικά ο οίκος Cartier είναι ο αγαπημένος των βασιλικών οικογενειών σε όλο τον κόσμο, των διασημοτήτων και των μεγάλων επιχειρηματιών. Είναι μία από τις πιο διάσημες μάρκες κοσμημάτων που πάντα πρωταγωνιστούν σε μεγάλες και λαμπερές εκδηλώσεις όπως τα Όσκαρ και το Met Gala. Συγκεκριμένα, στο Met Gala του 2019, η Lily Collins κοσμούσε τον λαιμό της με ένα κολιέ από πλατίνα, σμαράγδια και κρυστάλλους.
Η ίδρυση της εταιρείας
Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1847 από τον Louis-François Cartier, ο ίδιος ανέλαβε το κατάστημα του Adolphe Picard όταν ήταν 28 ετών και χρησιμοποίησε το επίθετό του για να μετονομάσει το κατάστημα. Τη δεκαετία του 1850, ο Louis-François άνοιξε δύο ακόμη καταστήματα σε πιο πολυτελείς γειτονιές της Γαλλίας και έτσι προσέλκυσε την προσοχή της πριγκίπισσας Ματθίλδης και της αυτοκράτειρας Ευγενίας της Γαλλίας. Εννέα χρόνια αργότερα, το 1856, η πριγκίπισσα Ματθίλδη, ξαδέρφη του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ' και της αυτοκράτειρας Ευγενίας, αγόρασε την πρώτη της δημιουργία Cartier και όπως ήταν φυσικό αυτή η κίνηση ανέδειξε αμέσως τη μάρκα. Αυτό οδήγησε και άλλους βασιλείς όπως η αυτοκράτειρα, να συρρέουν στο κατάστημα προκειμένου να αγοράσουν κοσμήματα.
Το 1874 ένας από τους γιους του Louis-François, ο Άλφρεντ, μπήκε στην επιχείρηση. Οι δυο τους κατάφεραν να διαδόσουν την φήμη της μάρκας ακόμη περισσότερο όταν ο Άλφρεντ αποφάσισε να μεταφέρει την επιχείρηση σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους του Παρισιού, στον Rue de la Paix. Ωστόσο παρά τις φρέσκιες ιδέες του Άλφρεντ, τα εγγόνια του Louis-François έδωσαν την κατάλληλη ώθηση στον οίκο με αποτέλεσμα να πάει στο επόμενο επίπεδο.
Ο εγγονός του Λούις και πρώτος από τους γιους του Άλφρεντ, μπήκε στην επιχείρηση το 1898. Όπως λέει ο ιστότοπος του οίκου Cartier, έπαιξε «κομβικό ρόλο στην εξέλιξη και την πορεία της μάρκας». Σύντομα ακολούθησαν τα αδέρφια του. Κάθε αδελφός είχε τη δική του τοποθεσία για διαχείριση. Ο Louis έμεινε στο Παρίσι, ο Pierre μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ο Jacques πήγε στο Λονδίνο. Μετά τη γεωγραφική διάσπαση, τα τρία υποκαταστήματα της Cartier έγιναν ουσιαστικά οι δικές τους ξεχωριστές εταιρείες, η καθεμία με τον δικό της ηγέτη, σχέδιο και πελατεία. Ακόμη και σήμερα, αυτές είναι τρεις από τις μεγαλύτερες αγορές για τον οίκο Cartier.
Mystery Clock
Ο Λουίς σχεδίασε το πρώτο Mystery Clock το οποίο κυκλοφόρησε το 1912. Το συγκεκριμένο ρολόι εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο γνωστά σχέδια του Cartier.
Santos
Ο ίδιος σχεδίασε επίσης το ρολόι Santos, το πρώτο ανδρικό ρολόι χειρός της Cartier. Το Santos σχεδιάστηκε το 1904 από τον Λουίς για τον φίλο του Alberto Santos-Dumont, Βραζιλιάνο πιλότο. Ήταν η πρώτη φορά που ο Λουίς δημιούργησε κάτι σχεδιασμένο για ένα συγκεκριμένο άτομο στη ζωή του. Το Santos, το οποίο πωλείται ακόμα και σήμερα και κυμαίνεται από 3.900 έως 68.000 δολάρια, σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθά τους πιλότους να λένε την ώρα ενώ πετούν.
Tank
Ο Λουίς είναι επίσης ο δημιουργός ενός ακόμη εμβληματικού σχεδίου του Cartier, του ρολογιού Tank. Παρουσιάστηκε το 1917 και έχει φορεθεί από μερικούς από τους πιο διάσημους ανθρώπους στην ιστορία. Το ρολόι Tank δημιουργήθηκε το 1917, αν και κυκλοφόρησε στο κοινό μέχρι το 1919. O Άντι Γουόρχολ, η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Κάρι Γκραντ, ο Ράμι Μάλεκ, η Τζάκι Κένεντι… η λίστα συνεχίζεται με διάσημους ανθρώπους που έχουν αγαπήσει αυτό το ορθογώνιο ρολόι.
Ο Λουίς εμπνεύστηκε το σχήμα του ρολογιού από τα τανκς που είδε στην πρώτη γραμμή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η τιμή τους ξεκινά από τα 3.300$ και φτάνει μέχρι και τα 100.000 $.
Bismarck Sapphire Necklace
Ένα ακόμη εμβληματικό σχέδιο που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Λούις είναι το Bismarck Sapphire Necklace, το οποίο κατασκευάστηκε το 1935. Το κολιέ από ζαφείρι Bismarck εκτίθεται επί του παρόντος στο Ινστιτούτο Smithsonian. Είναι ένα σετ από ζαφείρι 98 καρατίων με 312 διαμάντια και οκτώ τετράγωνα ζαφείρια.
Ο θάνατος του Λούις και η πορεία του αδελφού του στην Νέα Υόρκη
Ο Λούις άφησε την τελευταία του πνοή το 1942. Εν τω μεταξύ, ο αδελφός του, ο Πιερ, όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν στη Νέα Υόρκη.
Το 1911 κατάφερε να πουλήσειτο Hope Diamond στην Evalyn Walsh McLean από την Ουάσιγκτον έπειτα από μια μακρά διαπραγμάτευση για $300.000 (πάνω από 9 εκατομμύρια δολάρια σήμερα). Το Hope Diamond ήρθε στην κατοχή του Πιέρ το 1909, αφού το αγόρασε από τον C.H. Rosenau.
Το συγκεκριμένο κόσμημα θεωρούνταν «καταραμένο» και η Evalyn προσπάθησε μετά την πώληση να το δώσει πίσω στον Πιερ ωστόσο εκείνος αρνήθηκε. Τελικά το θέμα διευθετήθηκε και η Evalyn κράτησε το διαμάντι μέχρι τον θάνατό της το 1947. Ο κοσμηματοπώλης Harry Winston το αγόρασε δύο χρόνια αργότερα - αφού οι συγγενείς της αρνήθηκαν να το κρατήσουν λόγω της κατάρας - και τελικά το δώρισε στο Smithsonian το 1958.
Το 1917, ο Πιέρ άνοιξε ακόμη ένα κατάστημα στην πέμπτη λεωφόρο και μέχρι σήμερα, το κτίριο είναι γνωστό ως Cartier Building και εκεί είναι το κέντρο του οίκου, το οποία χαρακτηρίστηκε από τα ορόσημα του Μανχάταν το 1970 και προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων 13 χρόνια αργότερα, το 1983. Αρχικά το κτίριο αυτό ήταν το σπίτι του Morton F. Plant, που χτίστηκε το 1905.
Η ζωή του Jacques στο Λονδίνο
Το 1902, ο τρίτος γιος του Λουίς, ο Jacques άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην στην Bond Street του Λονδίνου, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Μάλιστα η επιχείρηση άνοιξε την ίδια χρονιά με τη στέψη του βασιλιά Εδουάρδου Ζ' καθώς ο είχε ζητήσει στην Cartier να ανοίξει ένα υποκατάστημα πριν από τη στέψη του, έτσι ώστε οι παρευρισκόμενοι να μην χρειαστεί να ταξιδέψουν στο Παρίσι για να εξασφαλίσουν τα κοσμήματά τους.
Δύο χρόνια αργότερα, έλαβε το πρώτο του βασιλικό πιστοποιητικό από τον βασιλιά. Μετά από αυτό, ο οίκος Cartier έγινε «ο επίσημος προμηθευτής πολλών βασιλικών οικογενειών», συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ρωσίας.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' φόρεσε το διαμαντένιο κολιέ του Χαϊντεραμπάντ στο πρώτο της επίσημο πορτρέτο. Όπως αναφέρει το Harper's Bazaar, αυτό το κολιέ αξίζει περίπου 83 εκατομμύρια δολάρια και είναι το πιο ακριβό κομμάτι της βασιλικής οικογένειας. Αποτελείται από 50 διαμάντια σε πλατίνα, και δόθηκε στη βασίλισσα Ελισάβετ από έναν από τους πλουσιότερους τότε άντρες στον κόσμο, τον Asaf Jah VII Nizam του Χαϊντεραμπάντ, για να γιορτάσει τον αρραβώνα της με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Το κολιέ έχει φορέσει και η Κέιτ Μίντλετον, ενώ η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν λάτρης του ρολογιού Tank.
Έγινε αγαπημένο μετά το διαζύγιό της το 1996, όταν άφησε το ρολόι Patek Philippe που της είχε δώσει ο Πρίγκιπας Κάρολος.
Το αγαπημένο της χρυσό ρολόι Tank Française παρέμεινε στην οικογένεια. Ο Γουίλιαμ και ο Χάρι είχαν ο καθένας τους άδεια να κρατήσουν ένα από τα κοσμήματα της μητέρας τους μετά τον θάνατό της, με τον Γουίλιαμ να διαλέγει το ρολόι, ενώ ο Χάρι το δαχτυλίδι αρραβώνων από ζαφείρι, αλλά οι δυο τους τα αντάλλαξαν όταν ο Γουίλιαμ σχεδίαζε να κάνει πρόταση γάμου στην Κέιτ.
Ωστόσο, στα απομνημονεύματά του, «Spare», ο Χάρι απομυθοποίησε την ιστορία, λέγοντας πως ο αδερφός του είχε ζητήσει το δαχτυλίδι πριν από χρόνια. Βέβαια η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, εθεάθη να φοράει ένα Tank Français που μοιάζει ακριβώς με αυτό της Νταϊάνα.
Η Κέιτ Μίντλετον δανείστηκε την τιάρα «Halo» της Βασίλισσας την ημέρα του γάμου της, την οποία είχε σχεδιάσει ο Jacques 75 χρόνια πριν. Σύμφωνα με τη βρετανική Vogue, η τιάρα Halo σχεδιάστηκε από τον Jacques και αγοράστηκε από τον πρίγκιπα Αλβέρτο - ο οποίος αργότερα θα γινόταν βασιλιάς Γεώργιος VI μετά την παραίτηση του αδελφού του - ως δώρο για τη σύζυγό του τον Νοέμβριο του 1936. Η βασίλισσα Ελισάβετ II πήρε την τιάρα Halo στα 18α γενέθλιά της και τη δάνεισε στην πριγκίπισσα Μαργαρίτα (την αδερφή της), την πριγκίπισσα Άννα (την κόρη της) και την Κέιτ Μίντλετον την ημέρα του γάμου της (την εγγονή της).
Ο θάνατος του Πιέρ
Ο Πιέρ πέθανε το 1964. Τα τρία παιδιά που ήταν υπεύθυνοι της εταιρείας - η κόρη του Marion και τα ανήψια του του Jean-Jacques και Claude - πούλησαν κάθε υποκατάστημα της επιχείρησης σε μια μητρική εταιρεία. Αυτή η επανένωση της μάρκας ηγήθηκε του Robert Hocq, ο οποίος, πριν από το θάνατό του το 1979, ανέλαβε πρώτα τον έλεγχο της Cartier Paris και αργότερα απέκτησε την Cartier London και έπειτα την Cartier στη Νέα Υόρκη. Μετά το θάνατό του, η κόρη του Nathalie Hocq έγινε πρόεδρος. Παρέμεινε στην εταιρεία μέχρι το 1983.
Το βραχιόλι Love
Το βραχιόλι Love, σχεδιασμένο από τον Aldo Cipullo, έκανε το ντεμπούτο του το 1969 και εξακολουθεί να είναι ένα από τα κοσμήματα με τις περισσότερες αναζητήσεις της google στον κόσμο, παρόλο που ξεκινά από 4.750 δολάρια.
Ο οίκος Cartier μέχρι και σήμερα παραμένει εμβληματικός και αποτελεί ένα μοναδικό σύμβολο πολυτέλειας. Η μάρκα κερδίζει 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και αποτιμάται στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπό τη διαχείριση του CEO και προέδρου Cyrille Vigneron, η εταιρεία ήταν πιο επιτυχημένη από ποτέ. Όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το Business Insider, η Cartier είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη ωρολογοποιία στον κόσμο, πίσω μόνο από τη Rolex.
Το 2020, ο οίκος Cartier κατατάχθηκε στην 56η θέση στη λίστα με τις πιο πολύτιμες μάρκες του κόσμου από το Forbes με την αποτίμησή της στα 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Vigneron υπογράφει προσωπικά κάθε σχέδιο και παρόλο που κερδίζει δισεκατομμύρια νιώθει πως είναι μία μικρή, οικογενειακή επιχείρηση.