5 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο air fryer -Και ο λόγος
Το air fryer έχει γίνει πλέον ένα βασικό εργαλείο της κουζίνας και διαφημίζεται ως ένας πιο υγιεινός τρόπος προετοιμασίας των γευμάτων.
Η συσκευή αυτή μοιάζει με μίνι φουρνάκι και κυκλοφορεί ζεστό αέρα για να μαγειρεύει τα τρόφιμα γρήγορα και ομοιόμορφα, ενώ χρησιμοποιεί λιγότερο λάδι. Επιπλέον, είναι γενικά και πιο ενεργειακά αποδοτική από έναν συμβατικό φούρνο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το air fryer για να μαγειρέψετε σχεδόν τα πάντα, από τα τέλεια τσιπς μέχρι ψητό κοτόπουλο. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε να μαγειρεύετε σε αυτό; Η Daily Mail ρώτησε την Poppy O'Toole, την αυτοαποκαλούμενη βασίλισσα της πατάτας και συγγραφέα του βιβλίου Poppy Cooks: The Actually Delicious Air Fryer Cookbook, για τα λάθη που έχει κάνει η ίδια με το air fryer.
5 φαγητά που δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ να μαγειρεύετε στο air fryer
Οτιδήποτε με υγρό κουρκούτι
Αυτό φαίνεται αρκετά προφανές, αλλά είναι ένα μάθημα που έμαθε η Poppy όταν δοκίμαζε συνταγές για το βιβλίο της: μην μαγειρεύετε ποτέ τίποτα που έχει επικαλυφθεί με υγρό κουρκούτι στο air fryer, και αυτό περιλαμβάνει π.χ. το μπακαλιάρο με κουρκούτι.

«Τα φαγητά με κουρκούτι χρειάζονται τη θερμότητα επαφής με το καυτό λάδι για να μαγειρευτούν, αντί για τη θερμότητα μη επαφής ενός air fryer» εξηγεί. «Διαφορετικά, θα καταλήξετε με τραγανό κουρκούτι και το φαγητό ωμό».
Οτιδήποτε πολύ πικάντικο
Το ξηρό περιβάλλον του air fryer δεν είναι κατάλληλο για οτιδήποτε πικάντικο ή υγρό, ακόμη κι αν χρησιμοποιείτε πυρίμαχο σκεύος. Αν προσπαθήσετε να μαγειρέψετε σάλτσα μπολονέζ ή σούπα σε αυτό, προειδοποιεί η Poppy, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προκαλέσει ζημιά στη συσκευή, καθώς το υγρό θα δημιουργήσει ατμό και συμπύκνωση.
Άψητο ρύζι και ζυμαρικά
Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά τρόφιμα όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά θα σπάσουν και θα καούν όταν μαγειρεύονται στεγνά. Και τα δύο αυτά τρόφιμα πρέπει να απορροφήσουν νερό (ή ένα διαφορετικό είδος υγρού) για να μαγειρευτούν, κάτι που, όπως επισημαίνει και πάλι η Poppy, δεν πρέπει να κάνετε στο air fryer.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φριτέζα αέρος για να ζεστάνετε λαζάνια από το προηγούμενο βράδυ. Ή αν σας έχει περισσέψει ριζότο, λέει ότι μπορείτε να τηγανίσετε σε αυτό μερικές μπάλες αραντσίνι (τραγανοί ρυζοκεφτέδες που φτιάχνονται από το περίσσευμα του ριζότο).

Τρόφιμα που ψήνονται σε μεταλλικές σούβλες
Φυσικά και μπορείτε να μαγειρέψετε, για παράδειγμα κεμπάπ σε μεταλλικές σούβλες, ωστόσο η Poppy προειδοποιεί να είστε πιο προσεκτικοί. «Όταν βγάζετε κάτι από το φούρνο, πρέπει να χρησιμοποιείτε γάντι φούρνου. Αλλά όταν βγάζετε κάτι από τη φριτέζα, απλά κρατάτε τη λαβή» αιτιολογεί. « Μερικές φορές ξεχνάμε ότι όλα είναι καυτά εκεί μέσα, οπότε απλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τον σωστό εξοπλισμό».
Οτιδήποτε ραντίζετε με πολύ λάδι
Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το air fryerγ ως φριτέζα με πολύ λάδι. «Είναι πολύ ισχυρή για τόσο πολύ λίπος» εξηγεί η Poppy, «και το λάδι θα καταλήξει στον πάτο του συρταριού και θα αρχίσει να καπνίζει και να καίγεται».
Αντ’ αυτού, προτείνει να χρησιμοποιήσετε ένα λάδι σε σπρέι ή μια μικρή κατσαρόλα με λάδι και ένα πινέλο για να δώσετε σε όλα μια ελαφριά, ομοιόμορφη επικάλυψη.