Η θεωρία συνωμοσίας που θέλει τη Μαρίσα Τομέι να κερδίζει Οσκαρ κατά λάθος
Μια από τις πιο παλιές θεωρίες συνωμοσίας στο Χόλιγουντ θέλει το Όσκαρ της Μαρίσας Τομέι να έχει προκύψει… κατά λάθος!
Η Μαρίσα Τομέι κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1993 για την ερμηνεία της στην ταινία «My Cousin Vinny». Η Τομέι τότε βρισκόταν σχεδόν στην αρχή της καριέρας της, με μόνο πέντε ταινίες στο βιογραφικό της και σίγουρα κανείς δεν την θεωρούσε φαβορί για να κατακτήσει το Όσκαρ εκείνη τη βραδιά. Μάλιστα, πολλοί κριτικοί και σινεφίλ στοιχημάτιζαν ότι νικήτρια θα ήταν η Τζόαν Πλοουράιτ για το «Enchanted April» ή η Βανέσα Ρεντγκρέιβ για το «Howards End».
Ωστόσο, παρά το προγνωστικά και τις πιθανότητες που δεν ήταν υπέρ της, η Μαρίσα Τομέι -το απόλυτο outsider της βραδιάς- τους διέψευσε όλους και τελικά κατάφερε να φύγει από την τελετή απονομής με το χρυσό αγαλματίδιο.
Τόσο απίθανη θεωρούσαν κάποιοι τη νίκη της, που ξεκίνησε η φήμη ή μάλλον η θεωρία συνωμοσίας ότι το Όσκαρ το κέρδισε κατά λάθος! Μια φήμη που πλήγωσε τη Μαρίσα Τομέι, όπως δήλωσε η ίδια. Οι φανατικοί σινεφίλ επέμεναν ότι, δεν υπήρχε περίπτωση μια ερμηνεία σε μια εμπορική ταινία όπως το «My Cousin Vinny» να ξεπεράσει τις υπόλοιπες υποψήφιες ηθοποιούς και τα ποιοτικά φιλμ στα οποία πρωταγωνίστησαν. Σίγουρα πρόκειται για κάποιο λάθος.
Ένα χρόνο αργότερα, το Hollywood Report αφιέρωσε ένα κείμενο στη συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας. «Μια φήμη κυκλοφορεί στο Μανχάταν και θέλει τη Μαρία Τομέι να κερδίζει Όσκαρ κατά λάθος, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει ένα σχετικό σκάνδαλο, που λέγεται ότι θα φέρει ντροπή στην Ακαδημία».
Οι κακές γλώσσες λοιπόν, θέλουν τον παρουσιαστή του βραβείου και ηθοποιό Τζακ Πάλανς να μην μπορεί να διαβάσει το όνομα της νικήτριας στην κάρτα και, μπερδεμένος, διάβασε δυνατά το τελευταίο όνομα στη λίστα που προβαλλόταν στο autocue. Σωστά μαντέψατε, ήταν αυτό της Μαρίσα Τομέι.
Φυσικά, στο άρθρο του, το Hollywood Reporter ξεκαθάρισε ότι δεν υποστήριζε τη φήμη, όπως και το Entertainment Weekly, το οποίο επίσης έγραψε ένα κείμενο σχετικά με τη θεωρία συνωμοσίας. Ωστόσο, και μόνο που της αφιέρωναν ολόκληρες σελίδες, έδιναν τροφή στις φήμες, κάνοντάς τες ακόμα πιο γνωστές σε ένα ευρύτερο κοινό.
Το 1997, ο κριτικός ταινιών του Observer Ρεξ Ριντ υποστήριξε ότι η θεωρία ήταν αληθής, καθώς ο Παλάνς, που ανακοίνωσε το όνομα της νικήτριας, ήταν μεθυσμένος και η Ακαδημία προσπάθησε να καλύψει την τεράστια γκάφα του. Με τη σειρά της, η Ακαδημία διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί συγκάλυψης λάθους, επιμένοντας ότι δύο εκπρόσωποί της βρίσκονται πάντα stand-by, έτοιμοι να παρέμβουν σε περίπτωση που γίνει κάποιο λάθος. Όλοι θυμόμαστε την επική γκάφα του θρυλικού Γουόρεν Μπίτι όταν ανακοίνωσε το «La la land» ως Καλύτερη Ταινία στα Όσκαρ του 2017, ενώ ήταν το «Moonlight», όπου η διόρθωση ήταν άμεση.
Πολλοί υποστηρίζουν τα αρχεία βίντεο από την απονομή του 1993 έρχονται να διαψεύσουν τη θεωρία, καθώς ο Παλάνς φαίνεται ότι διαβάζει από την κάρτα το όνομα της νικήτριας και όχι από το autocue. Από την άλλοι, οι υποστηρικτές της θεωρίας συνωμοσίας, επιμένουν ότι ο Παλάνς ήταν εμφανώς μπερδεμένος στην απονομή, καθώς αποκάλεσε την ηθοποιό Τζούντι Ντέιβις Βρετανίδα ενώ είναι Αυστραλή και έκανε αχρείαστα μεγάλες παύσεις. Επίσης, η Τομέι ήταν εξαιρετικό outsider.
Η Μαρίσα Τομέι τελικά κράτησε το Όσκαρ και (από ό,τι φαίνεται) οι φήμες αποδείχτηκαν λανθασμένες (μάλλον). Τελικά, η ίδια βρέθηκε υποψήφια για ακόμα δύο Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, για τις ταινίες «Μυστικά της κρεβατοκάμαρας» το 2002 και «Ο παλαιστής» το 2009, αλλά το αγαλματίδια που είχε κερδίσει το 1993 παραμένει το μοναδικό, μέχρι στιγμής, στην καριέρα της.