Marieke Heebink: Ποια είναι η κορυφαία ερμηνεύτρια της «Μήδειας», που έρχεται στο Παλλάς για τρεις μόνο βραδιές
Καλλιτεχνικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, η θεατρική παράσταση της «Μήδειας», που έρχεται στο Θέατρο Παλλάς , σε σκηνοθεσία του Σάιμον Στόουν έχει παρουσιαστεί στις σημαντικότερες σκηνές παγκοσμίως (Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Άμστερνταμ, Μαδρίτη κ.α.), αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το 2014 στην Ολλανδία με τον θίασο του Ίβο βαν Χόβε ToneelgroepAmsterdam (που μετεξελίχθηκε στο Internationaal Theater Amsterdam) με τη Marieke Heebink στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην Ελλάδα, παρότι γνωρίζουμε τον Στόουν ως συγγραφέα, θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε παράσταση σε δική του σκηνοθεσία.
Μανιώδης αναγνώστης των κλασικών και από τους πιο περιζήτητους θεατρικούς δημιουργούς παγκοσμίως, ο Σάιμον Στόουν προσεγγίζει τα έργα που επιλέγει με υλικά σύγχρονα, καθημερινά. Εκκινώντας από τους δραματικούς χαρακτήρες, εργάζεται με βάση τον αυτοσχεδιασμό και δημιουργεί μαζί με τους ηθοποιούς μια δική του εκδοχή, που αναδεικνύει εκ νέου τη λάμψη του πρωτοτύπου.
Oι παραστάσεις του Σάιμον Στόουν έχουν παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα θέατρα, όπερες και φεστιβάλ του κόσμου. Πρόσφατα, η όπερα του Μπόχουσλαβ Μαρτινού «The Greek Passion» σε δική του σκηνοθεσία συνεπήρε το κοινό στο Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ και βραβεύτηκε από το Opera Magazine ως η καλύτερη παράσταση της χρονιάς.
Επίσης, ο Στόοουν έχει μεταξύ άλλων σκηνοθετήσει την ταινία «The Dig» για το Netflix, ενώ έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου (Τζέφρι Ρας, Ρέιφ Φάινς κ.ά.).
Ποια είναι η Marieke Heebink, που πρωταγωνιστεί στη σύγχρονη «Μήδεια», αποσπώντας το ένα βραβείο μετά το άλλο
Γεννημένη τον Σεπτέμβριο του 1962 στην Ολλανδία, η Marieke Heebink, που από μικρή είχε δείξει πως ήθελε να ακολουθεί τον δικό της δρόμο, ήταν μόλις 17 ετών, όταν ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στο Winterswijk, μία μικρή κωμόπολη στο Gelderlan. Στη συνέχεια, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Arnhem, από την οποία αποφοίτησε το 1988. Το ταλέντο της και τα πλούσια εκφραστικά της μέσα πολύ γρήγορα την έφεραν απέναντι σε σημαντικούς ρόλους σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.
Η Marieke Heebink έγινε μέλος του International Theater of Amsterdam (ΙΤΑ) το 1994, ενώ παράλληλα με τις θεατρικές της συμμετοχές, εμφανίστηκε στο «En Route» (1994), «Madam Minister» (2002), «Rundfunk» (2015), «Lord and Master» (2016), «Disaster Flight» (2022), αλλά και στα κινηματογραφικά «Old Tangues» (1994), «Sunday» (2004),» Island Guests» (2006).
Με την ερμηνεία της σε παραλλαγές της κλασικής Μήδειας και του Οιδίποδα να βραβεύεται από διεθνείς φορείς, η Marienke Heebink απέσπασε το βραβείο Theo d'Or (το ετήσιο θεατρικό βραβείο της Ολλανδίας) το 1999 και το 2015, αποδεικνύοντας ότι είναι η ιδανική ηθοποιός να φέρεις εις πέρας μία μετα-μοντέρνα οπτική, πάνω στο υλικό των αρχαίων τραγωδιών.
Άλλωστε, η ερμηνεία της στη συγκεκριμένη παράσταση της «Μήδειας», που θα δούμε στο Θέατρο Παλλάς από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου, ήταν εκείνη που της χάρισε το ένα εκ των δύο εμβληματικών βραβείων. Διατηρώντας αμετάβλητη την ουσία του μύθου της, αυτή η Μήδεια έρχεται στο σήμερα σε μία προσπάθεια ένταξης της στο εδώ και τώρα.
Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Σάιμον Στόουν για τη δική του «Μήδιεα», εμπνέεται από την πραγματική ιστορία μιας γιατρού στο Κάνσας, που σκότωσε τον άντρα της και δύο από τα τρία παιδιά τους στα μέσα της δεκαετίας του 1990, στον απόηχο ενός δύσκολου διαζυγίου.
Έχοντας μόλις πάρει εξιτήριο από μια ψυχιατρική κλινική, η Άννα ελπίζει σε μια συμφιλίωση με τον σύζυγό της, Λούκας, παρότι είχε προηγουμένως προσπαθήσει να τον δηλητηριάσει. Ο λόγος ήταν πως ο Λούκας διατηρούσε σχέση με την Κλάρα, μια γυναίκα νεότερή, και ετοιμαζόταν να φύγει μαζί της στην Κίνα, παίρνοντας μαζί του τα παιδιά τους. Η επανένωση των πρώην συζύγων προβλέπεται ολέθρια, αφού το σπίτι τους μετατρέπεται σε πεδίο μάχης και εκτόνωσης ακραίων συναισθημάτων.
Ο Αυστραλός δημιουργός επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση του ευριπίδειου δράματος, με φόντο τη μεσοαστική Αμερική του σήμερα.
Με τη «Le Monde» να περιγράφει την ερμηνεία της Heenbik ως «κυριαρχική και πρωταγωνιστική, μία συνθήκη που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της, με κύριο λόγο ότι ενσαρκώνει φυσικά και αβίαστα την απεγνωσμένη ορμή μιας γυναίκας στην άκρη της αβύσσου» και τη «The Guardian» να αξιολογεί την παράσταση ως ένα «ακατέργαστο αριστούργημα», καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πολλού λόγους να πάμε έως το θέατρο Παλλάς για να απολαύσουμε μια συγκλονιστική ερμηνεύτρια.
Πληροφορίες
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024
9-11 Ιουλίου 2024 στις 21:00- Θέατρο Παλλάς
Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, more.com
Κεντρικά εκδοτήρια: Πλατεία Συντάγματος (This is Athens info point Δήμου Αθηναίων) Δε-Πα 10:00-18:00, Θέατρο Παλλάς