Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Πώς δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» -Το σπουδαίο έργο και οι διακρίσεις
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έφυγε από τη ζωή στις 24 Ιουλίου σε ηλικία 80 ετών.
Η ανακοίνωση του χαμού της ήρθε από το ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στο οποίο έγραφε χαρακτηριστικά «Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου “Ελπίδα – Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο”, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο».
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα. Παντρεμένη με τον Ναύαρχο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και μητέρα πέντε παιδιών.
Από την αρχή μέχρι και το τέλος η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συνέβαλλε με τη δράση της σε ζητήματα κοινωνικού, ανθρωπιστικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, στην προώθηση της ειρήνης, την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άϋλης, στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και στον διάλογο ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς.
Ένα από τα σπουδαιότερα έργα της ήταν φυσικά εκείνο στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» αλλά και στο Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑ». Η UNESCO, αναγνωρίζοντας το σημαντικό κοινωνικό της έργο της την ανακήρυξε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO το 1999.
Ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ»
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ίδρυσε το Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» το 1990 και έκτοτε μεγάλο μερίδιο ανθρώπων έχει ευαισθητοποιηθεί και κινητοποιήθει ώστε το όραμά της να διαδοθεί αλλά και οι στόχοι του Συλλόγου για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά να επιτευχθούν. Το σπουδαίο έργο της Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ως Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» είναι μοναδικό και μάλιστα έκανε τα αδύνατα δυνατά για να γιατρευτούν όσα περισσότερα παιδιά είναι δυνατόν, άλλωστε, το μότο του Συλλόγου δεν είναι τυχαία το «η ζωή και ενός μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι».
Δεν είναι μάλιστα και λίγες οι φορές που η ίδια είχε μιλήσει σε συνεντεύξεις της για τα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» αλλά και που είχε διηγηθεί τις συγκινητικές ιστορίες τους, με εκείνη του Παναγιώτη να έχει το πιο γλυκό happy end. Η ιστορία του Παναγιώτη που είχε αρρώστησε σε ηλικία 18 μηνών, έδωσε τη μάχη και βγήκε νικητής είχε ξεχωριστή σημασία για τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη καθώς έπειτυα από τη μάχη του και μετά από σχεδόν 30 χρόνια ο Παναγιώτης παντρεύτηκε την αγαπημένη του με κουμπάρα την ίδια τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
«Όταν πρωτογνώρισα τον Παναγιώτη ήταν μόλις 18 μηνών. Ήταν ένα από τα πρώτα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ. Πριν από 30 χρόνια το παιδί εκείνο βγήκε νικητής στον αγώνα που μόλις είχαμε ξεκινήσει, μια από τις πρώτες επιτυχημένες μεταμόσχευσεις μυελού των οστών της νεοσύστατης τότε Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστώ» είχε δηλώσει.
Το σπουδαίο έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ»
Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της έκανε σπουδαίο έργο και τα επιτεύγματά της είναι ένα πραγματικό «δώρο» στα παιδιά που δοκιμάζονται από τον καρκίνο και τις οικογένειες τους. Μεταξύ άλλων φρόντισε για την ίδρυση και τον εξοπλισμό της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην οποία έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί 800 επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις.
Συνέβαλε στην ανέγερση και τον εξοπλισμό του σύγχρονου πενταόροφου ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1999 και φιλοξενεί από τότε παιδιά μαζί με τις οικογένειες τους που υποβάλλονται σε θεραπεία στη Μονάδα Μεταμόσχευση. Ο Ξενώνας του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» δέχεται επίσης παιδιά με καρκίνο από τις Βαλκανικές χώρες και άλλες περιοχές της Μεσογείου. Μέχρι στιγμής -όπως αναφέρεται στο επίσημο site του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ»- έχουν φιλοξενηθεί περίπου 2000 οικογένειες.
Συνέβαλε στη δημιουργία της Μονάδας Απεξάρτησης από τον Αλκοολισμό «18 Άνω» στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου, που είχε καταστραφεί από τον σεισμό του 2000 και ίδρυσε την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» που λειτουργεί στην «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» από τον Ιανουάριο του 2014.
Οι τιμητικές διακρίσεις
Ο Σύλλογος «Ελπίδα» και η ίδια η Πρόεδρος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, έχουν λάβει τις ανώτερες τιμητικές διακρίσεις της ελληνικής πολιτείας και άλλων κρατών.
Έχουν βραβευτεί από τους μεγαλύτερους ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς με περισσότερα από 110 μετάλλια και τίτλους. Ενδεικτικά, πήρε τιμητική Διάκριση του Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου το 1996, κέρδισε Βραβείο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του Ομίλου UNESCO Δωδεκανήσου και το βραβείο «Society of Culture, Science and Social Intervention» το 2012.
Το 2002 η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη παίρνει τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Εποποιίας της ελληνικής Δημοκρατίας, το Βραβείο UNICEF το 2008, το 2014 λαμβάνει το μεγάλο βραβείο της Χάρτας των Παρισίων κατά του Καρκίνου. Το 2015 της δίνεται το μετάλλιο «Μητέρα Τερέζα» της Δημοκρατίας της Αλβανίας.
Το 2018 πήρε το Διεθνές βραβείο του Nizami Ganjavi International Center, Βραβείο Ripple of Hope του Ιδρύματος Robert F. Kennedy, από το Νοσοκομείο «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».
Το 2019 έγινε η αναγόρευσή της σε Επίτιμη Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ενώ το 2020 το βραβείο Nelson Rolihlahla Mandela.