Κώστας και Δάφνη Σημίτη: Μια σχέση ζωής που κράτησε ως το τέλος
Η είδηση του θανάτου του Κώστα Σημίτη, πρώην πρωθυπουργού, σε ηλικία 88 ετών, σκόρπισε θλίψη στον πολιτικό κόσμο.
Ο Κώστας Σημίτης έφυγε το πρωί της Κυριακής (5/1,) αφού διακομίσθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Κορίνθου. Είχε συνδεθεί για μια ζωή με τη Δάφνη Σημίτη (το γένος Αρκαδίου), την οποία γνώρισε στο Λονδίνο το 1963. Η σχέση τους παρέμεινε σταθερή και δυνατή, ενώ η πολιτική του πορεία δεν επηρέασε την προσωπική τους ζωή.
Η γνωριμία στο Λονδίνο, ο έρωτας και η οικογένεια που δημιούργησαν ο Κώστας και η Δάφνη Σημίτη
Ο Κώστας Σημίτης γνωρίστηκε με την επί 63 χρόνια σύντροφο ζωής του στο πάρτι ενός φίλου, την περίοδο που σπούδαζαν στο London School of Economics.
«Τα πάρτι και οι χοροί ήταν συνήθως περιστάσεις όπου μπορούσες να γνωρίσεις μια κοπέλα. Καθόμασταν με τη Δάφνη στο ίδιο τραπέζι, σε μια παρέα γνωστών μου. Μου άρεσε. Δεν είχε το προσποιητό ύφος με το οποίο κάλυπταν την ανασφάλειά τους οι κοπέλες εκείνης της εποχής. Ηταν φυσική, χαμογελαστή και βέβαια πολύ όμορφη, με λεπτά χαρακτηριστικά. Της πρότεινα να ξανασυναντηθούμε έπειτα από λίγες μέρες, όπως και έγινε. Από τότε αναπτύχθηκε μεταξύ μας μια σταθερή φιλία και σύντομα μια όλο και πιο δυνατή συμπάθεια. Συναντιόμασταν τακτικά, πηγαίναμε μαζί σε θέατρα, κινηματογράφους, εκδρομές, αλλά όλο και συχνότερα χωρίς πρόγραμμα. Μας αρκούσε να είμαστε μαζί. Ετσι ασυναίσθητα, φυσικά, ερωτευθήκαμε», αναφέρει ο Κώστας Σημίτης στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Δρόμοι Ζωής» για τη γνωριμία τους.
Την άνοιξη του 1963, ο Κώστας Σημίτης έφυγε για το Παρίσι. Αμφιταλαντεύτηκε για λίγες μέρες αν θα έπρεπε να μείνει εκεί ώστε να συγκεντρώσει το υλικό για ένα νέο βιβλίο. Τελικά, αποφάσισε να γυρίσει στην Αθήνα για να ξανασυναντηθεί με τη Δάφνη.
Το 1964, μετά από τρία χρόνια γνωριμίας, παντρεύτηκαν, και απέκτησαν δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα. Η Δάφνη Σημίτη ήταν πάντα παρούσα δίπλα του σε όλες τις σημαντικές στιγμές της πολιτικής του καριέρας και τον υποστήριζε με τον τρόπο της. Ο ίδιος ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι ήταν διαφορετικοί χαρακτήρες, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό και σταθερό ζευγάρι, όπου κανείς δεν επιδίωκε να επιβληθεί στον άλλο. υπογραμμίζοντας ότι η οικογένειά του ήταν η βάση και το καταφύγιό του, ακόμη και στις πιο απαιτητικές στιγμές της πολιτικής του καριέρας.
«Με τη Δάφνη ήμασταν διαφορετικοί χαρακτήρες. Εγώ προσεκτικός, εκείνη αυθόρμητη, εγώ προσανατολισμένος σε όσα με ενδιέφεραν, εκείνη πιο ανοιχτή στο περιβάλλον και σε διάφορες πλευρές της ζωής, εγώ πιο συγκεντρωμένος σε όσα διάβαζα και δούλευα, εκείνη με πολλή προσοχή στην αισθητική, στην αρμονία και στο ωραίο. (…) Γίναμε ένα δεμένο ζευγάρι, με τον καθένα μας να έχει τις δικές του απόψεις και τη δική του διακριτή προσωπικότητα. Κανένας δεν επιδίωκε να επιβληθεί στον άλλον. Το διαφορετικό και το κοινό προσέδωσαν σταθερότητα στη σχέση μας και στην ευτυχία που αισθανόμασταν προχωρώντας μαζί στον δρόμο της ζωής. Τα όσα ακολούθησαν με την πολιτική μου δραστηριότητα δεν χαλάρωσαν τον δεσμό μας», είχε περιγράψει ο πρώην πρωθυπουργός.
Η σχέση τους ήταν επίσης γεμάτη από κοινά ενδιαφέροντα. Έκαναν πολλές δραστηριότητες μαζί, πήγαιναν εκδρομές, παρακολουθούσαν θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, κάτι που τους έδινε τη δυνατότητα να είναι κοντά και να απολαμβάνουν τις κοινές τους στιγμές. Ο Κώστας Σημίτης είχε πάντα σε εκτίμηση την ικανότητα της συζύγου του να συνδυάζει το επαγγελματικό και το προσωπικό στοιχείο με έναν τρόπο που εξισορροπούσε τη ζωή τους.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Δάφνη Σημίτη ήταν πάντα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, διακριτική και υπέρμαχος της ιδιωτικότητας, κάτι που τόνιζε και ο Κώστας Σημίτης, λέγοντας ότι η ίδια πάντα σεβόταν την προσωπική της ζωή, αποφεύγοντας να εμπλέκεται σε δημόσιες υποθέσεις.
Οι κόρες του Κώστα και της Δάφνης Σημίτη
Η μεγαλύτερη κόρη του Κώστα και της Δάφνης Σημίτη, Φιόνα Σημίτη, ακολούθησε έναν διαφορετικό δρόμο από τον πατέρα της, επιλέγοντας τον κόσμο της τέχνης. Είναι παντρεμένη με τον Παύλο Μουζακίτη από το 1996, με τον οποίο έχουν αποκτήσει μια κόρη, αδυναμία των παππούδων της.
Η Φιόνα Σημίτη έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Reading και συμμετέχει σε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ίδρυσε τη γκαλερί Arteshop και από το 1997 διαχειρίζεται την πώληση έργων τέχνης μέσω διαδικτύου. Τα τελευταία χρόνια, έχει στραφεί στη λεγόμενη «φθηνή» τέχνη, συνεργαζόμενη με τη γκαλερί Cheap Art, η οποία προβάλλει έργα μικρού μεγέθους σε προσιτές τιμές, μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στις οικονομικές συνθήκες της χώρας.
Η Μαριλένα Σημίτη είναι καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στην Πολιτική Επιστήμη και τη Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2022, υπηρέτησε ως Academic Visitor στο St Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ το 2013 ήταν Visiting Fellow στο European Institute του LSE.
Από το 2022, αποτελεί μέλος του Research Advisory Group του Hellenic Observatory (LSE). Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Κοινωνία Πολιτών στην Ευρωμεσογειακή Εταιρική Σχέση» και έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε περιοδικά με κριτές, καθώς και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους.
Η κύρια ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην Πολιτική Κοινωνιολογία, με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές πολιτικής συμμετοχής, όπως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα Κοινωνικά Κινήματα και οι Αστικές Συγκρούσεις. Έχει επίσης συμβάλλει σε reading lists για μαθήματα σχετικά με την πολιτική διαμαρτυρία σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.