Μοδίστρα

Ποιες είναι οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» που ράβουν μάσκες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και τις προσφέρουν δωρεάν

Tριακόσιες σαράντα έξι μοδίστρες αυτή τη στιγμή από όλη την Ελλάδα με μια πρωτοβουλία του εικαστικού Μάριου Teriade Ελευθεριάδη και του βιοτέχνη ένδυσης Κωνσταντίνου Τεκτονίδη έχουν ξεκινήσει και ράβουν υφασμάτινες μάσκες.

Μέχρι στιγμής έχουν ετοιμάσει 40.000 τεμάχια και τώρα ετοιμάζονται για τα 100.000, που δίνονται εντελώς δωρεάν στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος φροντίζει να τις διανέμει ανάλογα με τις ανάγκες.

Οι μοδίστρες που συμμετέχουν στη δράση συμπλήρωσαν τη σχετική φόρμα συμμετοχής και έλαβαν το βίντεο με τις οδηγίες ραφής. Έτσι ράβουν, περνούν λάστιχα, υπολογίζουν σύμφωνα με το πατρόν μια θήκη για το φίλτρο που θα περαστεί μετά, πλένουν και σιδερώνουν και μέσα από αυτή την προσφορά γίνονται χρήσιμες και ταυτόχρονα δημιουργικές.

Εμείς μιλήσαμε με τον κύριο Μάριο Teriade Ελευθεριάδη που αυτές τις μέρες έχει κλειστεί στο εργαστήριό του και οργανώνει την όλη δράση.

O Mάριος Ελευθεριάδης

Πώς συλλάβατε την όλη ιδέα για τις μοδίστρες;

Κοιτάξτε, ασχολούμαι χρόνια με την έννοια της αλληλεγγύης μέσα από τη δουλειά μου. Δεν μου αρέσει ο όρος φιλανθρωπία, προτιμώ να μιλάμε για ενεργό δράση. Οι μοδίστρες λοιπόν δεν πράττουν έργο φιλανθρωπικό, ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας συγκεκριμένης κατάστασης. Υπάρχουν μοδίστρες επαγγελματίες, αλλά και μοδίστρες που έχουν βγει στη σύνταξη, έχουμε μέχρι κι έναν κύριο 94 χρονών, παλιό ράφτη από το Βόλο, νέα κορίτσια, ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν ξαναράψει ποτέ και μαθαίνουν τώρα.

Πώς γίνεται η όλη οργάνωση;

Όσοι ενδιαφέρονται επικοινωνούν μαζί μας μέσω της σελίδας μας στο facebook κι εμείς τους στέλνουμε οδηγίες και βιντεάκια. Οι μάσκες είναι 100% βαμβακερές, πλενόμενες και επαναχρησιμοποιούμενες, ενώ έχουν ειδική θήκη για φίλτρο που τοποθετείται μετά, εφόσον αυτό χρειάζεται. Υπάρχει όμως ένα κομμάτι αλληλεγγύης μεταξύ τους. Οι πιο έμπειρες βοηθούν τις αρχάριες και έτσι όλοι μαζί πέραν της προσφοράς αισθάνονται δημιουργικοί. Έχουμε και μια γιαγιά στη Θεσσαλονίκη, που λέει ότι της έχει περάσει η θλίψη γιατί κάνει κάτι δημιουργικό και το χαίρεται. Υπάρχει δηλαδή κι ένα κομμάτι θεραπείας μέσα σε όλο αυτό. Το ράψιμο ηρεμεί και συγκεντρώνει, σε κάνει να ξεχνάς για λίγο τον εγκλεισμό, ενώ ταυτόχρονα και η αίσθηση της προσφοράς σου δίνει μια ικανοποίηση.

Πώς βρίσκετε τα υφάσματα;

Στην αρχή τα αγοράζαμε από χονδρέμπορους, τηρώντας τις προδιαγραφές, και τώρα κάνουμε ένα crowdfunding, με προτροπή των ίδιων των μοδιστρών που θέλουν να συνεχίσουν, προκειμένου να αγοράσουμε κι άλλα υφάσματα και λάστιχα, ώστε να κάνουμε ακόμα περισσότερες μάσκες. Βάλαμε το χέρι στην τσέπη, βρήκαμε και ανθρώπους που ήθελαν να βοηθήσουν, υπάρχουν και κάποιες από κάποιους υφασματάδες και θέλουμε να ελπίζουμε ότι τη δεύτερη τρίτη μέρα του Πάσχα θα αυξήσουμε τις καινούργιες κοπές και την αποστολή. Να πούμε εδώ ότι έχουμε και τη σημαντική βοήθεια της Interamerican, που μαζεύει τις μάσκες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και τις παραδίδει όπου πρέπει.

Προλαβαίνετε να ασχοληθείτε με τα δικά σας έργα αυτή την περίοδο;

Ο χρόνος εκμηδενίζεται στην καραντίνα, εγώ έκοψα μέχρι και το περπάτημα γιατί πρέπει να είμαι συνέχεια στο εργαστήριο και να οργανώνω τα πάντα με ένα τηλέφωνο. Δεν είναι εύκολο όλο αυτό. Είμαι με τρεις ώρες ύπνο, γιατί υπάρχει επιτακτική ανάγκη. Μου λένε μάλιστα να μου στείλουν από μια μάσκα η καθεμία να κάνω ένα εικαστικό έργο, γιατί γενικά δουλεύω αρκετά με το ύφασμα. Η αρρώστια όμως δεν είναι καλός σύμβουλος για έναν καλλιτέχνη. Τα πράγματα είναι θολά ακόμα, ο καλλιτέχνης πρέπει να δείχνει και να δίνει. Όμως όταν υπάρχει αρρώστια το να δείξεις είναι δύσκολο, το να δώσεις είναι πιο εύκολο. Πιστεύω ότι το καλλιτεχνικό έργο θα έρθει αργότερα, όταν δούμε τα πρώτα δείγματα θεραπείας, όταν ξαναβρούμε το χάδι και την αγκαλιά.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα μετά την έξοδό μας από την καραντίνα;

Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος θα είναι πιο φωτεινός και πιο συνειδητοποιημένος. Για τους ανθρώπους δεν έχω αμφιβολία, για την εξουσία διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Ξέρετε, ο τρόπος επικοινωνίας, συνδιαλλαγής, κυκλοφορίας που σήμερα ισχύει λόγω των συνθηκών εμπεριέχει την απαγόρευση κι αυτό δημιουργεί ένταση και προβλήματα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι για τον μήνα που έχουμε μπροστά μας θα κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και θα αντέξουμε. Μπαίνουμε σε μια κατάσταση ερημίτη, που είναι ευλογία για τον καλλιτέχνη. Μετά όλα θα αρχίσουν από την αρχή, θα μπούμε σε μια άλλη φόρμα λειτουργίας, σίγουρα όμως η τέχνη δεν θα σταματήσει, θα μάθουμε σε έναν άλλο τρόπο, αρκεί να μην ξεσπάσουν πόλεμοι. Ελπίζω οι ηγέτες να έχουν πίστη στο ανθρώπινο είδος κι όχι μόνο στην οικονομία…

Αν θέλετε να συνεισφέρετε στο crowdfunding, μπείτε εδώ

 Live όλες οι ειδήσεις για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό, στην Ελλάδα και στον κόσμο, μέσα από το site του νέου iefimerida.grwww.koronoios-live.gr.