Η κόντρα της Βασίλισσας Ελισάβετ με τη Μάργκαρετ Θάτσερ -Τι χώριζε τις δύο ισχυρές γυναίκες
Η τέταρτη σεζόν του «The crown» αναμένεται να είναι και η πιο ενδιαφέρουσα, γιατί εκτός από την πολύκροτη σχέση του Καρόλου με την Νταϊάνα θα δούμε και τη θρυλική κόντρα της Βασίλισσας με την πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, που θα ερμηνεύσει η Τζίλιαν Άντερσον.
Τι όμως ακριβώς χώριζε τις δύο ισχυρές κυρίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας;
Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει υποδεχτεί όλους τους πρωθυπουργούς της νεότερης Ιστορίας της χώρας, όμως η συνεργασία της με τη «Σιδηρά κυρία», σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «αγαστή».
Η Βασίλισσα και η Θάτσερ ήταν συνομήλικες, στην πραγματικότητα είχαν μόλις πέντε μήνες διαφορά και κανονικά ως γυναίκες που είχαν αναλάβει υψηλά αξιώματα σε καθαρά ανδροκρατούμενους χώρους θα περίμενε κανείς να έχουν μια βαθύτερη επικοινωνία και επαφή. Όμως οι διαφορές τους ήταν τεράστιες και οι θέσεις τους τόσο αντίθετες που κάθε τους συνάντηση ήταν έντονα ηλεκτρισμένη ή απλώς εξαιρετικά βαρετή. Η γαλαζοαίματη Ελισάβετ και η Θάτσερ, που ο πατέρας της ήταν μπακάλης, δεν μπορούσαν ποτέ, λένε οι κακές γλώσσες, να ξεπεράσουν τις ταξικές ανισότητες της καταγωγής τους. Οι κύκλοι του Παλατιού συχνά έχουν μιλήσει για το πολεμικό κλίμα που επικρατούσε στις συναντήσεις τους, ειδικά την περίοδο της μεγάλης κινητοποίησης των ανθρακωρύχων, που αντιδρώντας στην πολιτική της Θάτσερ κήρυξαν μια μεγάλη απεργία που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο.
Οι συγκρούσεις των απεργών με την αστυνομία και τα συνεχή επεισόδια είχαν δημιουργήσει μια κατάσταση «εμφυλίου πολέμου χωρίς όπλα», πράγμα που δεν άρεσε καθόλου στη Βασίλισσα, η οποία συμπαραστεκόταν στις συζύγους των απεργών, την ίδια ώρα που η Θάτσερ τις καλούσε να συνεφέρουν τους άνδρες τους. Δεύτερο θέμα που έφερε τις δύο γυναίκες σε κόντρα ήταν το ζήτημα των κυρώσεων κατά του απαρτχάιντ στη Βόρεια Αφρική: η Θάτσερ ήταν κατά, η Ελισάβετ ήταν υπέρ.
Η αλήθεια είναι πως η Θάτσερ σεβόταν τη μοναρχία και πάντα ήταν συνεπής στις εβδομαδιαίες συναντήσεις τους. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ «The Queen and her Prime Ministers» έφτανε πάντα δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα, ενώ η Βασίλισσα την άφηνε πάντα να περιμένει, καθώς δεν άντεχε τη συμπεριφορά της και το γεγονός ότι δεν είχε καθόλου χιούμορ.
Το 1986 ένα δημοσίευμα των «Sunday Times» δημιούργησε και πάλι ένταση ανάμεσά τους, καθώς ανέφερε πως η Βασίλισσα αντιπαθούσε την πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι είναι μια γυναίκα σκληρή, που διχάζει τη χώρα. Βέβαια οι φήμες αυτές είχαν διαρρεύσει από τον γραμματέα του Παλατιού Μάικλ Σι. Η Βασίλισσα θύμωσε με τις αποκαλύψεις και αμέσως τηλεφώνησε στην Θάτσερ προκειμένου να εξομαλύνει την κατάσταση. Κι εκείνη με τη σειρά της, διαβλέποντας ότι έχανε ψήφους από την αντιπαράθεσή της με την αγαπημένη των Βρετανών, έκανε πίσω και της έδωσε άφεση. Δεν παρέλειπε επίσης να την εκθειάζει στα ΜΜΕ ενώ στη βιογραφία της έγραψε: «Οι ιστορίες για την έχθρα μεταξύ δυο ισχυρών γυναικών ήταν απλά πολύ καλές για να μην επινοηθούν», επιχειρώντας να βάλει ένα τέλος στη μεγάλη τους κόντρα.
Σταδιακά με τον καιρό, οι σχέσεις τους βελτιώθηκαν, η Θάτσερ άρχισε να δείχνει σεβασμό για τις συμβουλές της Βασίλισσας, η οποία στενοχωρήθηκε πολύ για τον τρόπο που η πρώην αντίπαλός της εκδιώχθηκε από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος. Γι΄ αυτό και δύο εβδομάδες μετά από την παραίτησή της, της απένειμε το μετάλλιο του Μέλους του Τάγματος. Το 2013 γράφτηκε το τελευταίο κεφάλαιο της σχέσης τους με την Βασίλισσα να παρίσταται στην κηδεία της Θάτσερ -αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ελισάβετ παραβρέθηκε σε κηδεία πρωθυπουργού μετά από τον θάνατο του Τσόρτσιλ. Με αυτή της την κίνηση, επιχείρησε να βάλει τέλος στις φήμες, που ως φαίνεται με τη σειρά του Netflix θα ξανάρθουν στην επικαιρότητα.