Judith Polgar: Η μεγαλύτερη σκακίστρια του κόσμου είχε νικήσει τον Κασπάροφ στα 24 της
Το «Queen's Gambit» του Netflix έχει αυξήσει το ενδιαφέρον του κοινού για το σκάκι και μάλιστα διάσημοι σκακιστές έχουν επαινέσει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι παρτίδες. Όμως αν και η κεντρική ηρωίδα της σειράς, η Μπεθ Χάρμον, είναι γυναίκα, στην πραγματική ζωή την προσοχή τραβούν πάντα οι άνδρες σκακιστές. Άλλωστε μέχρι και το 1980 οι γυναίκες απαγορευόταν να λαμβάνουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Κι όμως σε αυτό τον καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο υπάρχει μια κυρία, που κατάφερε να νικήσει ακόμα και τον Garri Kasparov, μόλις στα 24 της, πράγμα που την έκανε θρύλο του χώρου. Η Judit Polgár από την Ουγγαρία θεωρείται η καλύτερη γυναίκα παίκτης της ιστορίας του σκακιού και δηλώνει επίσης φανατική της σειράς, αλλά και του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε -και το οποίο διάβασε σε μιάμιση ώρα.
«Όταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο πόνεσα. Πόνεσα γιατί αναγνώρισα όσα νιώθει η Μπεθ Χάρμον. Οι άνθρωποι μεγαλώνουμε και εκπαιδευόμαστε να μην εκφράζουμε όσα νιώθουμε πραγματικά. Όταν βρίσκεις κάποιον που αισθάνεται ακριβώς όπως εσύ, αρχίζεις να νιώθεις λιγότερο μόνος», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της.
Η Polgár γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1976 κι έμαθε σκάκι από τον πατέρα της, όπως και οι αδερφές της, που είναι επίσης διακεκριμένες σκακίστριες. Μότο του Lazlo Polgár ήταν πως «ιδιοφυΐα γίνεσαι, δεν γεννιέσαι» και γι' αυτό άρχισε την εκπαίδευση των κοριτσιών του κατ’ οίκον από πολύ νωρίς, προκειμένου η ίδια του η οικογένεια να αποτελέσει το παράδειγμα. Το να μην πηγαίνεις βέβαια σχολείο εκείνη την εποχή στην Ουγγαρία σήμαινε πρόβλημα με τις Αρχές, όμως ο κύριος Polgár είχε αποφασίσει ότι οι κόρες του θα ζήσουν διαφορετικά. Ο ίδιος άλλωστε είχε μελετήσει επισταμένως τις βιογραφίες πάνω από 400 προσωπικοτήτων που θεωρούνταν ιδιοφυίες στον τομέα τους, από τον Μότσαρτ ως τον Αϊνστάιν και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι τους μέχρι την ηλικία των 3 ετών είχαν έρθει σε επαφή με το μελλοντικό τους αντικείμενο, ενώ από την ηλικία των 6 είχαν ξεκινήσει εντατική και εξειδικευμένη εκπαίδευση. Έτσι αποφάσισε να εφαρμόσει αυτό το πείραμα στα κορίτσια του και φαίνεται πως η μέθοδός του είχε αποτελέσματα.
Έτσι η μικρή Judit το 1991 σε ηλικία μόλις 15 ετών απέκτησε τον τίτλο του Grandmaster κι έγινε η νεότερη παίκτρια στην ιστορία που φτάνει τόσο ψηλά, σπάζοντας το ρεκόρ του πρώην Παγκόσμιου Πρωταθλητή, Bobby Fisher. Είναι επίσης η μόνη γυναίκα που μπόρεσε να προκριθεί σε ένα τουρνουά Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, μετέχοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005.
Ήταν η νούμερο 1 στη βαθμολογία, γυναίκα στον κόσμο, από τον Ιανουάριο του 1989 μέχρι τον κατάλογο βαθμολογίας του Μαρτίου του 2015, όταν την ξεπέρασε η κινέζα παίκτρια Χου Γιφάν, ενώ βρέθηκε στην πρώτη θέση στον κατάλογο βαθμολογίας των γυναικών του Αυγούστου 2015, στην τελευταία εμφάνισή της στην παγκόσμια κατάταξη της FIDE. Στα τριάντα χρόνια της καριέρας της, νίκησε σημαντικά ονόματα του χώρου, όπως τον Βoris Spassky, τον Timman και τον Viswanathan Anand.
Για την Judit ταλέντο είναι να μπορείς να κάθεσαι επί οκτώ ώρες μπροστά σε μια σκακιέρα, όμως την επιτυχία την οφείλει στη σκληρή δουλειά και τη μελέτη, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, καθώς και το γεγονός ότι έπαιζε με άνδρες, καταρρίπτοντας παράλογες απόψεις ότι δήθεν ο εγκέφαλος των ανδρών είναι καταλληλότερος για ένα παιχνίδι σαν το σκάκι, που διατυπώθηκαν από τον Nigel Short, γνωστό σκακιστή, το 2005, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Το 2000 παντρεύτηκε τον κτηνίατρο Gustav Font και στις 13 Αυγούστου 2014, ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την ενεργό δράση στο σκάκι, επειδή ήθελε να αφοσιωθεί στη μητρότητα.
Oι άνδρες δεν μπορούν να αντέξουν ότι μία γυναίκα θα τους νικήσει στο σκάκι
Απέκτησε έναν γιο και μα κόρη και τον Ιούνιο του 2015, εξελέγη νέα αρχηγός και προπονήτρια της ουγγρικής εθνικής ομάδας ανδρών. Στις 20 Αυγούστου 2015, έλαβε την υψηλότερη βράβευση της Ουγγαρίας, το Μεγάλο Σταυρό του Τάγματος του Αγίου Στεφάνου της Ουγγαρίας.
Η Judit Polgár είναι ιδιαίτερα έμπειρη στους πιο γρήγορους χειρισμούς. Όταν ήταν ακόμα νέα, η Der Spiegel έγραψε για αυτήν: «Οι τακτικές καταιγίδες της κατά τη διάρκεια παιχνιδιών μπλιτς έχουν προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς αντιπάλους, οι οποίοι βρίσκονταν ψηλότερα στη βαθμολογία».
Η πραγματικότητα όμως για τις γυναίκες στο σκάκι είναι ακόμα πιο σκληρή από όσα ζει η Μπεθ στη σειρά. «Στην πραγματική ζωή, οι άνδρες δεν μπορούν να αντέξουν ότι μία γυναίκα θα τους νικήσει στο σκάκι», τονίζει η Judit, που δεχόταν ταπεινώσεις και προσβολές ακόμα κι όταν κατατρόπωσε στη Μόσχα τον Garri Kasparov. Καμία γυναίκα μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να τον νικήσει. Εκείνος δύο χρόνια πριν από τον θρυλικό αγώνα τους, που τον έκανε έξαλλο, την είχε αποκαλέσει «μαριονέτα τσίρκου», λέγοντας ότι «θα ήταν καλύτερα οι γυναίκες να επικεντρώνονταν στο να έχουν μωρά».
Αργότερα, διόρθωσε το σχόλιό του στο βιβλίο του λέγοντας ότι «οι αδελφές Polgár έδειξαν ότι οι ικανότητες των γυναικών δεν έχουν όρια. Οι άντρες παίκτες δυσκολεύτηκαν να το αποδεχτούν μέχρι που το κοριτσάκι με την αλογοουρά να τους ταπεινώσει εντελώς»…