Ο βραβευμένος σεφ Jason Atherton βρήκε στην Ελλάδα τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό
Ο βραβευμένος σεφ Jason Atherton μιλάει για το μενού που έχει ετοιμάσει στο εστιατόριό του στη Μύκονο, το αγαπημένο του ελληνικό πιάτο και εξηγεί γιατί η Ελλάδα είναι ήδη γαστρονομικός προορισμός.
Αρχές καλοκαιριού, η είδηση πως ο βραβευμένος σεφ Jason Atherton θα άνοιγε το πρώτο του εστιατόριο στη Μεσόγειο επιλέγοντας τη Μύκονο ενθουσίασε το γαστρονομικό κοινό.
Ο σεφ έχει διανύσει χιλιόμετρα μέσα στις κουζίνες και το βιογραφικό του συμπεριλαμβάνει ονόματα θρύλους της γαστρονομίας: Pierre Koffmann, Nico Ladenis και Marco Pierre White. Το 2001 μπαίνει στο Gordon Ramsey Group όπου διαγράφει μια εξαιρετική πορεία μέσα στην κουζίνα.
Δέκα χρόνια αργότερα παίρνει την απόφαση να φύγει από τον όμιλο του Ramsey. Στη πορεία επικεντρώνεται στα δικά του εστιατόρια. Το πρώτο του εστιατόριο άνοιξε στην Σανγκάη και σειρά έχει το Pollen Street Social στο Mayfair, που μέσα σε πέντε μήνες κατάφερε να κερδίσει ένα αστέρι Michelin.
Αυτήν την περίοδο, ο βραβευμένος σεφ βρίσκεται στο εστιατόριο Mykonos Social στη Santa Marina και έχει ετοιμάσει ένα πεντανόστιμο μεσογειακό μενού.
Μάλιστα, ο Jason Atherton έγινε γνωστός και στο ευρύ κοινό, καθώς ετοίμασε το γλυκό στον φετινό τελικό του Maste Chef.
Πώς μπήκε στη ζωή σας η μαγειρική;
Η πρώτη μου δουλειά στο Country Hotel στο Skegness της Αγγλίας, ήταν η αρχή ενός καταπληκτικού ταξιδιού μαγειρικής για μένα. Μια μέρα, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είπε ότι ήμουν «γεννημένος μάγειρας» -εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι είχα ταλέντο στη μαγειρική και αποφάσισα ότι ήθελα να γίνω σεφ.
Το εστιατόριο Pollen Street Social βραβεύτηκε με αστέρι Michelin μέσα σε λίγους μήνες. Πώς απολαύσατε την πρώτη σας επιτυχία;
Απόλαυσα ένα ποτήρι σαμπάνια με την υπέροχη ομάδα μας και μετά συνέχισα να δουλεύω σκληρά, καθώς είχαμε πολλή δουλειά!
Γιατί επιλέξατε τη Μύκονο για να ανοίξετε το πρώτο σας εστιατόριο στη Μεσόγειο;
Στεφόμουν να ανοίξω ένα εστιατόριο στη Μύκονο εδώ και αρκετά χρόνια και όταν η Χριστιάνα Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτρια της Santa Marina, Luxury Collection Resort, Mykonos, με πήρε τηλέφωνο και μου πρόσφερε αυτή την ευκαιρία, ήταν αναμενόμενο να δεχτώ. Και τώρα είμαστε εδώ! Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που λέω ότι το πρώτο μου μεσογειακό/ελληνικό εστιατόριο, το Mykonos Social στη Santa Marina είναι πλέον επίσημα ανοιχτό και καλωσορίζει τους επισκέπτες.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας ελληνικό πιάτο;
Σίγουρα το αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι με τουρσί αγγούρι, γιαούρτι και άνηθο, με ντρέσινγκ γουασάμπι.
Έχετε εμπνευστεί από την ελληνική κουζίνα;
Απόλυτα. Η ελληνική κουζίνα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα καθώς υπάρχουν φρέσκα και απλά υλικά για να δημιουργήσει κανείς πιάτα γεμάτα γεύση.
Πώς θα περιγράφατε το μενού σας στο Mykonos Social; Ποιο πιάτο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει;
Τα μενού, σχεδιασμένα από τον επικεφαλής σεφ Κώστα Παπαθανασίου (με καταγωγή από την Ελλάδα) και εμένα, είναι εμπνευσμένα από τις προσωπικές μας εμπειρίες και διαθέτουν μια ποικιλία πιάτων, προσφέροντας λεπτά και γευστικά πιάτα, που μπορούν να απολαύσουν όλοι οι επισκέπτες, όλη την ημέρα.
Σχεδιασμένο για να δημιουργήσει ένα κοινωνικό περιβάλλον και να ενθαρρύνει φίλους και οικογένειες να δειπνήσουν και να αλληλεπιδράσουν μαζί, το Mykonos Social by Jason Atherton σερβίρει μεσογειακά και ελληνικά πιάτα, ψητά ψάρια και φρέσκα θαλασσινά μαζί με μια επιλογή ελληνικών κρασιών υψηλής ποιότητας, σαμπάνιες και κοκτέιλ.
Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός για γαστρονομικό τουρισμό;
Αυτό συμβαίνει ήδη. Έχω πάει σε τόσα πολλά υπέροχα εστιατόρια στη Μύκονο και τα διαθέσιμα προϊόντα είναι πραγματικά εξαιρετικά.
Μπορεί ένας καταξιωμένος σεφ να είναι παράλληλα και επιχειρηματίας;
Νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Δεν μπορείς να ανοίξεις εστιατόρια σε τόσο μεταβαλλόμενους καιρούς χωρίς να είσαι αποτελεσματικός επιχειρηματίας.