Ο θάνατος μιας νεαρής μαύρης γυναίκας μετά από ένα ραντεβού στο Bumble
Είχαν περάσει δύο μέρες από τον θάνατο της Λόρεν και η αστυνομία δεν είχε αναλάβει ούτε καν να ενημερώσει την οικογένεια.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η Λόρεν, μια νεαρή γυναίκα 23 ετών, βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ. Είχε προηγηθεί το ραντεβού της με έναν άντρα που είχε γνωρίσει στο γνωστό datting app, Bumble.
Η μητέρα της, η Σάντελ Φιλντς, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που την αναζήτησε, καθώς είχε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με την κόρη της. Της έστειλε μήνυμα: «Είσαι καλά;» Μετά και δεύτερο μήνυμα: «Σε παρακαλώ ενημέρωσέ με». Τα μηνύματα και τα τηλεφωνήματά της όμως έμειναν αναπάντητα, έτσι το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου, εκείνη και ο γιος της πήγαν στο διαμέρισμα της κόρης της. Εκεί το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα στην πόρτα: «Αν ψάχνετε για τη Λόρεν, καλέστε αυτόν τον αριθμό». Η κυρία Φιλντς τηλεφώνησε και περίμενε δίπλα στο αυτοκίνητο. Το νούμερο άνηκε στον ιδιοκτήτη από τον οποίο η Λόρεν νοίκιαζε το διαμέρισμα και λίγα λεπτά αργότερα ο άντρας ήταν δίπλα στην ταραγμένη μητέρα και την ενημέρωνε για τον θάνατο της κόρης της.
«Άρχισα να πανικοβάλλομαι», ανέφερε αργότερα η κα Φιλντς στους New York Times, προσπαθώντας παράλληλα να συγκρατήσει τα δάκρυα της. «Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν απλώς να στέκομαι εκεί, παγωμένη. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που μου έλεγε, ότι το μωρό μου είχε φύγει».
Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος τους έδωσε τον αριθμό ενός αστυνομικού και ο αδερφός της Λόρεν τον κάλεσε για να μάθει περισσότερες πληροφορίες. Το μόνο όμως που έμαθε είναι πως η αδερφή του είχε βγει ραντεβού με έναν μεγαλύτερό της άνδρα και πως λίγο αργότερα πέθανε. Η τηλεφωνική κλήση διακόπηκε απότομα, καθώς ο αστυνομικός ήταν απρόθυμος να δώσει στην οικογένεια περισσότερες πληροφορίες, ενώ όταν τον ρώτησαν γιατί δεν επικοινώνησαν μαζί τους, ώστε να τους ενημερώσουν για τον θάνατο της Λόρεν, ο αστυνομικός απλά αποκρίθηκε πως «δεν χρειαζόταν».
Ο Tavar Gray-Smith, αδελφός της Λόρεν, μιλώντας στο CBS Mornings ανακάλεσε τα λόγια του αστυνομικού: «Είχαμε το διαβατήριό της και την ταυτότητά της, οπότε ξέραμε ποια ήταν και είχαμε ήδη κάνει νεκροψία και το σώμα της βρίσκεται στο γραφείο του ιατροδικαστή». Όταν το νήμα άρχισε να ξεδιπλώνεται η οικογένεια της Λόρεν ανακάλυψε πως το τελευταίο άτομο που την είδε ζωντανή ήταν πράγματι το ραντεβού της από το Bumble. Αυτός ο άντρας ήταν που ανέφερε και τον θάνατό της στην αστυνομία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δική του κατάθεση, ξύπνησε το πρωί δίπλα της και η Λόρεν «δεν ανέπνεε» και «έβγαινε αίμα από το δεξί της ρουθούνι». Κάλεσε το 911. Ο αξιωματικός που πήγε στο σπίτι δήλωσε ότι ο άνδρας «έτρεμε και ήταν εμφανώς ταραγμένος». Η αστυνομία δεν σχολίασε το αν οδηγήθηκε για ανάκριση ή αν θεωρήθηκε «πρόσωπο ενδιαφέροντος» για την υπόθεση.
«Όταν ρωτήσαμε τον αστυνομικό για αυτόν τον άντρα μας είπε ότι «Ήταν καλός τύπος, δεν χρειαζόταν να γίνει έρευνα», δήλωσε ο πατέρας της Λόρεν στο WTNH. Η αστυνομία δεν φάνηκε να ασχολήθηκε ούτε με το τι υπήρχε στο σπίτι, ενώ η οικογένεια χρειάστηκε να τους παρακαλέσει για να μαζέψουν τα ευρήματα από το σπίτι της Λόρεν: ένα ηρεμιστικό χάπι, ματωμένα σεντόνια και ένα χρησιμοποιημένο προφυλακτικό. Αυτά τα πιθανά στοιχεία δεν υποβλήθηκαν σε έρευνα, παρά μόνο δυόμισι εβδομάδες μετά τον θάνατο της.
Σύμφωνα με την έκθεση της νεκροψίας ο θάνατος της προήλθε από «οξεία δηλητηρίαση λόγω των συνδυασμένων επιδράσεων της φαιντανύλης, [συνταγογραφούμενων φαρμάκων] και του αλκοόλ», και το το Γραφείο Ιατροδικαστών του Κονέκτικατ έκρινε τον θάνατο της ως «ατύχημα».
Η υπόθεση θα είχε κλείσει εκεί, δυο μήνες όμως αργότερα η αστυνομία ξεκίνησε μια νέα ποινική έρευνα για την υπόθεσή της. Μάλιστα, μετά από εσωτερική έρευνα, δύο αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την υπόθεση τέθηκαν σε αναστολή, ενώ το Τμήμα εξέδωσε και παρακάτω ανακοίνωση: «Το αστυνομικό τμήμα του Μπρίτζπορτ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη αυτές τις ανησυχίες. Η υπηρεσία μας εξετάζει τον χειρισμό της υπόθεσης για να διασφαλίσει ότι ακολουθήθηκαν και τηρούνται οι βέλτιστες πρακτικές. Είναι επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί ότι η έρευνα του θανάτου της Lauren Smith-Fields παραμένει σε εξέλιξη. Το τμήμα μας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της Lauren.»
Σε ποιες ανησυχίες αναφέρεται και για ποιον λόγο υπήρξε αυτή η μεταστροφή; Η απάντηση βρίσκεται στα social media, καθώς στο μεταξύ μεσολάβησε μια «έκρηξη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ενίσχυσαν τις κραυγές της οικογένειας της Λόρεν, πιέζοντας και ντροπιάζοντας τις τοπικές αρχές που όχι μόνο καθυστέρησαν την έρευνα αλλά και δεν ειδοποίησαν καν την οικογένεια της νεαρής γυναίκας.
Πλέον, ο hashtag #laurensmithfields έχε περισσότερες από 34 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Κυκλοφόρησαν βίντεο που παρότρυναν τους viewers να καλέσουν και να ασκήσουν πίεση τόσο στο γραφείο του δημάρχου του Μπρίτζπορτ όσο και στο Αστυνομικό Τμήμα. Και επιπλέον καταδίκασαν τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, επειδή δεν κάλυψαν νωρίτερα τον θάνατο της Λόρενς. Οι φίλοι της χρησιμοποιήσαν την πλατφόρμα για να δημοσιεύσουν βίντεο της 23κοπέλας, που τη δείχνουν να χαμογελά, να χορεύει και να αστειεύεται.
Μια σημαντική παράμετρος; Η Λόρεν ήταν μαύρη. Όπως επισημαίνει και το Cosmopolitan σε σχετικό άρθρο του, αυτή η πληροφορία συνάδει με την τεράστια διαφορά μεταξύ της κάλυψης των λευκών θυμάτων από τα μέσα ενημέρωσης και των μαύρων θυμάτων, η οποία τροφοδοτεί και διαιωνίζει το μακροχρόνιο αμερικανικό ψέμα ότι οι ζωές των μαύρων είναι «μιας χρήσης». «Κανείς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την κόρη μου σαν να ήταν σκουπίδι», δήλωσε η μητέρα της Λόρεν σε μια συγκέντρωση που έγινε με αφορμή τα γενέθλια της κόρης της. «Δεν ήταν σκουπίδι. Είχε μια ζωή».
Πρόσφατες σειρές ντοκιμαντέρ όπως το Black and Missing στο HBO Max και το Unsolved Mysteries, μαζί με ανεξάρτητες πλατφόρμες όπως το Our Black Girls, αποκαλύπτουν ότι τα μαύρα κορίτσια και οι γυναίκες εξαφανίζονται με σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από εκείνα άλλων ομάδων. Μόνο το 2020, τα μαύρα κορίτσια και οι γυναίκες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 34% από τα 268.884 κορίτσια και γυναίκες που δηλώθηκαν ως αγνοούμενες.
«Το σύνδρομο Missing White Woman είναι η τάση να δημιουργείται "εθνικός πανικός" όταν εξαφανίζεται μια λευκή γυναίκα, ειδικά αν είναι όμορφη», αναφέρει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Deborah Mathis σε ένα επεισόδιο του Black and Missing. Σε αυτό το φαινόμενο έχουν φυσικά τεράστιο μερίδιο και τα ΜΜΕ, καθώς ο τρόπος που επιλέγουν να καλύψουν ή όχι μια ιστορία λειτουργεί εις βάρος των μαύρων γυναικών και της ασφάλειας τους. Δεν μιλάμε φυσικά για ένα σύγχρονο φαινόμενο, αλλά για μια μακροχρόνια ιστορία μεροληψίας από τα μέσα ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η οικογένεια της Λόρεν δικαίως αποφάσισε να μηνύσει την αστυνομία του Bridgeport για τον χειρισμό της υπόθεσης. Ο τρόπος με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης και η αστυνομία αντιμετώπισαν τον θάνατο της κόρης τους δεν είναι μόνο θέμα άγνοιας και αναισθησίας αλλά και σοβαρού κινδύνου, καθώς ενισχύει τη νοσηρή πεποίθηση ότι η ζωή των μαύρων γυναικών δεν έχει σημασία. Ας ελπίσουμε πως η Λόρεν θα δικαιωθεί, έστω στον θάνατό της.