Η ημέρα που ο Τζον Λένον δολοφονήθηκε από έναν φανατικό θαυμαστή του
Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 1980 όταν ένας από μεγαλύτερους μουσικούς της σύγχρονης Ιστορίας, ο Τζον Λένον, έπεφτε νεκρός από τους πυροβολισμούς ενός φανατικού θαυμαστή του. Στο πλευρό του τις τελευταίες στιγμές ήταν η αγαπημένη του Γιόκο Όνο.
Ο δολοφόνος του ήταν ο εικοσιπεντάχρονος Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν από τη Χονολουλού. Είχε εμμονή με τον Λένον και με τη Θρησκεία. Έτσι όταν το αγαπημένο του «Σκαθάρι» είπε πως «οι Beatles είναι πιο διάσημοι από τον Ιησού Χριστό», ο Τσάπμαν ένιωσε τον κόσμο του να καταρρέει. Όπως ο ίδιος δήλωσε αργότερα, δολοφόνησε το ίνδαλμά του γιατί αυτή ήταν η «εντολή του Θεού». «Μας έλεγε να φανταστούμε να μην έχουμε αγαθά στην κατοχή μας και αυτός είχε εκατομμύρια δολαρίων και σκάφη και φάρμες… Γελουσε με ανθρώπους όπως εγώ που πίστεψαν τα ψέματα και αγόρασαν τους δίσκους και έχτισαν ένα μεγάλο κομμάτι των ζωών τους γύρω από τη μουσική του» και γι’ αυτό αποφάσισε να τιμωρήσει το ίνδαλμά του όπως και ο ήρωας από τον «Φύλακα της Σίκαλης» του Σάλιντζερ, που ήταν το αγαπημένο του βιβλίο.
Το πρωί εκείνης της ημέρας ο Λένον και η Όνο υποδέχτηκαν στο διαμέρισμά τους στο Μανχάταν στο συγκρότημα κατοικιών «Ντακότα» (γνωστό από «Το Μωρό Της Ρόζμαρι» του Πολάνσκι), την Annie Leibovitz, που θα τους φωτογράφιζε μαζί για τις ανάγκες του περιοδικού «Rolling Stone».
Στη συνέχεια, το ζευγάρι έφυγε από την κατοικία του για να κατευθυνθεί στο «Record Plant Studio», όπου και θα έκαναν τη μίξη ενός τραγουδιού της Όνο με τίτλο «Walkning On Thin Ice». Αν και πλέον είχαν μετακομίσει σε μια πιο ήσυχη συνοικία, όπου μπορούσαν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι -πάντα οι θαυμαστές τους πλησίαζαν για να πάρουν ένα αυτόγραφο. Έτσι έγινε κι εκείνη τη μέρα. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο Τσάπμαν, που πλησίασε τον Λένον σιωπηλά και του έδωσε να του υπογράψει ένα αντίτυπο του άλμπουμ «Double Fantasy». Ο Λένον τον ρώτησε: «Αυτό είναι ό,τι ήθελες;» και ο Τσάπμαν χαμογέλασε γνέφοντας καταφατικά.
Τη σκηνή μάλιστα έτυχε να παρακολουθήσει και ο φωτογράφος Paul Goresh, ο οποίος απαθανάτισε τους δύο άνδρες μαζί.
Την υπόλοιπη μέρα το ζευγάρι την πέρασε στο στούντιο. Τελειώνοντας τη δουλειά τους θα πήγαιναν να δειπνήσουν, όμως ο Λένον ήθελε πρώτα να περάσει από το σπίτι και να καληνυχτίσει τον γιο τους Σον.
Κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητό του, ανάμεσα στους θαυμαστές που πάντα τον περίμεναν, είδε κι αναγνώρισε τον αινιγματικό Τσάπμαν. Τον προσπέρασε, εκείνος όμως φώναξε ήσυχα το όνομά του, στη συνέχεια έβγαλε ένα 38αρι περίστροφο και του έριξε πέντε σφαίρες στην πλάτη. Ο Λένον φώναξε «Με πυροβόλησαν, με πυροβόλησαν», ενώ στο πλάι του η Όνο βρισκόταν σε κατάσταση σοκ.
Ο Τσάπμαν έριξε το περίστροφο στο πεζοδρόμιο και στάθηκε ακίνητος και αμίλητος, περιμένοντας να συλληφθεί. Στα χέρια του κρατούσε ακόμα το «Double Fantsasy», με την ιδιόχειρη αφιέρωση του θύματός του και τον «Φύλακα της Σίκαλης». Εξετάστηκε από ψυχιάτρους και η διάγνωση ήταν ότι έπασχε παρανοϊκή σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή. Οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπισή του ισχυρίστηκαν ότι βρισκόταν σε ψυχωσικό επεισόδιο τη στιγμή του φόνου. Όμως ο εισαγγελέας θεώρησε πως ήταν ένας μεγαλομανής νάρκισσος, που μέσα από ακραίες πράξεις προσπαθούσε να αποδείξει ότι είναι σημαντικός. Επίσης βρέθηκε μια λίστα με όλα τα ονόματα διασήμων, μεταξύ των οποίων ο Ντέιβιντ Μπάουι και ο Μάρλον Μπράντο, που σκόπευε να σκοτώσει. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και μέχρι σήμερα παραμένει στη φυλακή. Έχει κάνει αίτηση αποφυλάκισης 11 φορές, η οποία έχει απορριφθεί.
Όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, ο Τσάπμαν είχε σχεδιάσει τη δολοφονία πολύ νωρίτερα. Είχε μάλιστα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο του 1980 για να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του, όμως τότε άλλαξε γνώμη και γύρισε σπίτι του.
Ο Λένον με ακατάσχετη αιμορραγία διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Οι Beatles είχαν «διαλυθεί» ήδη από το 1969 και πολλοί είχαν κατηγορήσει γι’ αυτό, την Γιόκο Όνο. Όμως το παρελθόν που τους ένωνε ήταν ένας ισχυρός δεσμός. Ο Πολ Μακάρτνεϊ, ο Τζορτζ Χάρισον και ο Ρίνγκο Σταρ συγκλονίστηκαν στο άκουσμα της τραγικής είδησης, όπως κι ολόκληρος ο πλανήτης…
Δύο μέρες αργότερα η σορός του αποτεφρώθηκε σε ιδιωτική τελετή και στις 14 Δεκεμβρίου εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γιόκο Όνο, κρατώντας δέκα λεπτά σιωπής στη μνήμη του. Στο Σέντραλ Παρκ μόνο συγκεντρώθηκαν 225.000 άνθρωποι και όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Νέας Υόρκης σιώπησαν για δέκα λεπτά.
Λίγες ημέρες πριν, ο Τζον Λένον είχε δώσει την τελευταία, όπως θα αποδεικνυόταν, συνέντευξη της ζωής του. «Ή θα ζήσουμε ή θα πεθάνουμε. Αν είμαστε νεκροί, πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Αν είμαστε ζωντανοί πρέπει να ζήσουμε σαν ζωντανοί τη ζωή μας», είχε πει τότε, εκφράζοντας την βαθιά επιθυμία να πεθάνει πριν από την σύντροφό του, τη Γιόκο ….