Η δολοφονία της Ολυμπιονίκη Στέλα Γουόλς που αποκάλυψε ένα μεγάλο μυστικό
Ήταν 4 Δεκεμβρίου του 1980. Εκείνο το βράδυ η Ολυμπιονίκης και μια από τις μεγαλύτερες αθλήτριες του στίβου, η Στέλα Γουόλς είχε μόλις τελειώσει με τα ψώνια της στο κατάστημα «Uncle Bill», στο Κλίβελαντ όπου κι έμενε.
Είχε αγοράσει κορδέλες που σχεδίαζε να δώσει στην εθνική Γυναικών της πατρίδας της, της Πολωνίας, πριν από ένα φιλικό ματς με το Πανεπιστήμιο του Kent State. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, είχε δώσει το κλειδί της πόλης του Κλίβελαντ στην εθνική μπάσκετ Ανδρών της Πολωνίας.
Την ώρα που ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητό της, δύο νέοι άνδρες την πλησίασαν. Ο ένας άρπαξε το πορτοφόλι της, αλλά εκείνη αντιστάθηκε. Πάντοτε αντιστεκόταν. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Γουόλς έπεφτε θύμα ληστείας. Το 1936 ένας άνδρας είχε προσπαθήσει να κλέψει ένα κουτί σοκολατάκια από το αυτοκίνητό της, ενώ τη δεκαετία του 1960 κάποιος προσπάθησε να πάρει το πορτοφόλι της σε ένα πάρκο. Εκείνη πάντα πάλευε έτσι έκανε κι εκείνο το μοιραίο βράδυ. Δυστυχώς όμως αυτή τη φορά, ο ένας από τους δυο ληστές, ο Ντόναλντ Κάσιντι, έβγαλε από την τσέπη του ένα όπλο. Η Στέλα του άρπαξε το χέρι, όμως το όπλο εκπυρσοκρότησε, και η σφαίρα τη χτύπησε στο στήθος. Έντρομοι οι δυο άνδρες έφυγαν τρέχοντας, δεν πήραν καν τα χρήματα που είχε κρυμμένα στα παπούτσια της, αφήνοντάς την στον δρόμο αναίσθητη. Μετά από λίγο, τη βρήκε ένας άνδρας και κάλεσε την αστυνομία.
Η Γουόλς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η δυνατή καρδιά της που την είχε οδηγήσει σε τόσες νίκες, αυτή τη φορά την πρόδωσε. Κι έτσι μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του αθλητισμού άφησε την τελευταία της πνοή μέσα στο χειρουργείο σε ηλικία 69 ετών.
H Στανισλάβα Βαλασίεβιτς, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ήταν Πολωνή με αμερικανική υπηκοότητα. Γεννήθηκε στην Πολωνία το 1911, όμως σε ηλικία ενός έτους μετακόμισε με την οικογένειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής της τα πέρασε στο Κλίβελαντ, σε μια γειτονιά που σήμερα ονομάζεται «Σλαβικό Χωριό», λόγω της έντονης παρουσίας του σλαβικού στοιχείου.
Στις ΗΠΑ, ήταν διάσημη, αγαπημένη και αντιμετωπιζόταν ισάξια με μεγάλους αθλητές της εποχής, όπως ο Λου Μπουντρό ή ο Ότο Γκρέιαμ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. για λογαριασμό της Πολωνίας, μιας και τότε ακόμα δεν είχε λάβει την αμερικανική υπηκοότητα παρόλο που οι ΗΠΑ γνωρίζοντας τις δυνατότητες της έκαναν τα πάντα για την εξασφαλίσουν. Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Βερολίνο κέρδισε το ασημένιο.
Πήρε την αμερικανική υπηκοότητα τελικά το 1947 όταν η Πολωνία έγινε κομμουνιστική. Την ίδια εποχή, παντρεύτηκε τον πυγμάχο Νιλ Όλσεν και πρόσθεσε το επίθετό του στο δικό της. Με το όνομα, Στέλα Γουόλς Όλσεν έμεινε γνωστή στην αθλητική ιστορία. Υπολογίζεται ότι νίκησε σε παραπάνω από 5.000 αγώνες που έδωσε, ενώ έχει να επιδείξει και 20 παγκόσμια ρεκόρ.
Την τραγική είδηση της δολοφονίας της όμως ακολούθησε μια ακόμα αποκάλυψη που συντάραξε την κοινή γνώμη της εποχής.
Δύο μήνες και μία εβδομάδα μετά από τον θάνατό της, κυκλοφόρησε η αναφορά του γιατρού, η οποία συμπεριλάμβανε τα αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων. «Η πλειοψηφία των εξετασθέντων κυττάρων είχε ένα κανονικό χρωμόσωμα Χ και Υ και μια μειοψηφία των κυττάρων της περιείχε ένα μόνο χρωμόσωμα Χ και κανένα χρωμόσωμα Υ. Κανονικά τα αρσενικά έχουν X και Y χρωμοσώματα, ενώ τα θηλυκά έχουν X και X. Τα άτομα με αυτή τη μορφή μείγματος χρωμοσωμάτων (που ονομάζονται μωσαϊκοί) μπορούν να παρουσιάσουν μια ποικιλία φυσικών μορφών που κυμαίνονται από σχεδόν φυσιολογικούς άνδρες έως άτομα που δεν θα διακρίνονται από τα θηλυκά. Μια κατάσταση που τα θηλυκά έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ, ονομάζεται σύνδρομο Turner, ήταν το πόρισμα του δόκτορος Γκέρμπερ που είχε αναλάβει την υπόθεση..
Με λίγα λόγια η Γουόλς ήταν ερμαφρόδιτη. Ο Γκέρμπερ πρόσθεσε ακόμα πως όταν γεννήθηκε ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί το φύλο της, καθώς τα ανδρικά γεννητικά της όργανα πιθανότατα αναπτύχθηκαν και έγιναν πιο εμφανή στην εφηβεία.
Η συντηρητική κοινωνία της εποχής σοκαρίστηκε και δεν μπορούσε να δεχτεί αυτή την εξέλιξη, παρόλο που το 1%-2% του πληθυσμού είναι ερμαφρόδιτο. Το ίδιο και ο χώρος του αθλητισμού, που επιτέλους βρήκε μια εξήγηση για τις υπερφυσικές επιδόσεις της Γουόλς, που συχνά έλεγαν ότι αγωνίζεται σαν «άνδρας».
Η Γουόλς όμως δεν ήταν άνδρας, έζησε και πέθανε ως γυναίκα. Αυτό έγραψε και ο Γκέρμπερ στην αναφορά του. Για τον λόγο αυτό, η Διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή δεν της αφαίρεσε τα μετάλλια και τους τίτλους που είχε κατακτήσει στον γυναικείο αθλητισμό. Βέβαια η ίδια Γουόλς είχε κατηγορήσει τη συναθλήτριά της Έλεν Στέφενς, που την είχε κερδίσει στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936, λέγοντας ότι ήταν άντρας. Η Στέφενς υποβλήθηκε σε εξέταση που απέδειξε ότι ήταν γυναίκα, όμως οι δημοσιογράφοι της εποχής πατώντας στην ανδροπρεπή εμφάνιση της Γουόλς, δημιούργησαν θέμα, οπότε και εκείνη με τη σειρά της υποβλήθηκε σε εξετάσεις, που έδειξαν πως ήταν γυναίκα. Έτσι συνέχισε κανονικά την καριέρα της.
Μέχρι σήμερα, η περίπτωσή της διχάζει, όμως αυτό που έχει σημασία είναι πως η Γουόλς αγωνίστηκε ως γυναίκα και όλα όσα κέρδισε οφείλονταν στην προσωπική της αξία και τη σκληρή δουλειά. Γιατί σε αυτή τη ζωή δεν είναι όλα άσπρο και μαύρο.
Κι ίσως αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη της: κατάφερε να αναγνωριστεί ως άνθρωπος και να μείνει στην Ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες αθλήτριες όλων των εποχών…