Γιατί η Κέιτ Μίντλετον δεν θα μπορούσε να λείπει από τον τελικό του Γουίμπλετον

Χριστίνα Μήτση: «Είναι σπουδαίο να υποδέχεσαι και να αποχαιρετάς την φιλοξενία της Ελλάδας»

Η Χριστίνα Μήτση γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στα ξενοδοχεία. Γι΄αυτό και η ενασχόλησή της με τον όμιλο που έφτιαξε ο πατέρας της, Κώστας Μήτσης, και σήμερα αριθμεί 23 ξενοδοχεία, με πάνω από 400.000 επισκέπτες ετησίως, μοιάζει αυτονόητος.

Γυναίκα δυναμική, κοινωνική, με πολλούς φίλους, μητέρα τριών παιδιών, είναι σήμερα πρόεδρος του ομίλου. Και συμβάλλει μαζί με την οικογένειά της (σ.σ. τον αδελφό της Σταύρο Μήτση, διευθύνοντα σύμβουλο, και την μητέρα της Τζένη Μήτση) στην διατήρηση της ποιότητας και του καλού ονόματος που χαρακτηρίζει τα ξενοδοχεία τους και την φιλοξενία που παρέχουν.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης για το Bovary.gr

«Γεννήθηκα μέσα στα ξενοδοχεία. Ο πατέρας μου έφτιαξε το πρώτο ξενοδοχείο το 1972 στο Ψαλίδι της Κω κι εγώ γεννήθηκα την ίδια χρονιά. Τα ξενοδοχεία είναι για εμάς χώρος διαμονής, είναι σαν σπίτια και όταν αναφερόμαστε σε αυτά, λέμε τα σπίτια μας! Θυμάμαι τον πατέρα μου να λέει ότι τα ξενοδοχεία τα χτίζουμε για εμάς και τους φίλους μας. Γιατί αν εμείς και οι φίλοι μας περνάμε όμορφα εκεί και μας αρέσουν, τότε σίγουρα θα αρέσουν και στους πελάτες μας. Οπότε είχαμε την δυνατότητα και την χαρά να φιλοξενούμε τα καλοκαίρια τουλάχιστον 30-40 άτομα, ειδικά κάθε Δεκαπενταύγουστο. Κι αυτό είναι πια μια παράδοση που συνεχίζεται κάθε καλοκαίρι στην Κω, τα τελευταία 40-50 χρόνια.

»Όχι, εγώ δεν ασχολήθηκα με την δουλειά όλα τα χρόνια. Ασχολήθηκα ενεργά από το 1993 ως το 2000 που παντρεύτηκα. Ήμουν διευθύντρια στο Grand Hotel της Ρόδου, γι΄αυτό και το θεωρώ σαν σπίτι μου. Έμεινα εκεί επτά χρόνια. Εκεί έγινε κι ο γάμος μου.

 Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης για το Bovary.gr

»Απ΄την ημέρα που παντρεύτηκα κι έκανα τα τρία μου παιδιά, επειδή είχα και πολύ σοβαρό πρόβλημα με το βάρος μου, δεν ασχολήθηκα καθόλου με την επιχείρηση. Ούτως ή άλλως τα πρώτα χρόνια του γάμου μου μετακόμισα στην Κρήτη για να στηρίξω τον άντρα μου, ο οποίος είχε μόλις ανοίξει το μεγαλύτερο spa & γυμναστήριο του Ηρακλείου. Ένα χρόνο αργότερα έφερα στην Κρήτη το “Etiquette”, ένα κατάστημα με πολύ όμορφα είδη σπιτιού και σερβίτσια που είχε φτιάξει η Αγάπη Βαρδινογιάννη στην Αθήνα και μέσα από την συνεργασία που κάναμε, το άνοιξα στο Ηράκλειο, μία ενασχόληση που μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά. Η αλήθεια είναι ότι πάντα έκανα κάτι, δεν καθόμουν. Άλλωστε μεγάλωσα μέσα σε μια οικογένεια που μιλούσαν μόνο για δουλειές. Όλοι δουλεύανε. Η μητέρα μου ήταν απ΄την αρχή κοντά στον πατέρα μου και στις δουλειές του. Είχε αναλάβει το κλωστήριο-πλεκτήριο, που ήταν και η πρώτη δουλειά του πατέρα μου, το οποίο ήταν εδώ, εδώ που είναι τώρα τα γραφεία μας, στο Γαλάτσι. Όσο για τον αδελφό μου ήταν πάντα δίπλα στον πατέρα μου, σε όλα.

»Εγώ ξαναμπήκα στις δουλειές μας μετά τον θάνατο του πατέρα μου. Γιατί αφότου παντρεύτηκα και μετά, έκανα 3 παιδιά με τα οποία ήθελα φυσικά να ασχοληθώ ενεργά και παράλληλα να λύσω το σοβαρό πρόβλημα της ζωής μου, που αφορούσε το βάρος μου.

»Μου πήρε δέκα πέντε χρόνια μέχρι να το λύσω κάνοντας πολλές προσπάθειες αλλά και επεμβάσεις, που δυστυχώς, στη δικιά μου περίπτωση, δεν απέδωσε καμία. Και τα κατάφερα τελικά με φαρμακευτική αγωγή, την οποία ακόμα και σήμερα κρατώ.

 Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης για το Bovary.gr

Ελληνική φιλοξενία και 23 ξενοδοχεία…

«Είναι πολλή μεγάλη μου χαρά να εκπροσωπώ τον τουριστικό κλάδο από το μέγεθος που μας έδωσε την ευκαιρία ο πατέρας μας να έχουμε, που μας κατέστησε τους μεγαλύτερους Έλληνες ξενοδόχους. Και να συνεχίζω αυτή την προσπάθεια με επιτυχία τολμώ να πω, δίπλα στον αδερφό μου που βρίσκεται στο τιμόνι, και την μητέρα μου. Μιλάμε για 23 ξενοδοχεία και πάνω από τετρακόσιους χιλιάδες επισκέπτες ετησίως…

»Όταν λοιπόν λέμε ξεκίνημα μιας καινούργιας σεζόν, για εμάς είναι το ξεκίνημα των εργασιών και του planning. Έχουμε πάντα 2-3 ανακαινίσεις ξενοδοχείων που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί για να ανοίξουμε και να υποδεχτούμε εγκαίρως τους πελάτες μας. Έχουμε κάνει τεράστιες αναβαθμίσεις στις υποδομές μας, μέσα από συνεργασίες με μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Παράλληλα το τμήμα marketing κάνει τον προγραμματισμό του και προβάλλει την εξαιρετικά καινούργια, φρέσκια και ανανεωμένη παροχή υπηρεσιών μας, πράγματα που δεν βρίσκεις πουθενά σε όλο τον κόσμο σε ένα all inclusive ξενοδοχείο. Γιατί αυτό που λέμε εμείς all inclusive δεν είναι απλώς all inclusive -είναι κάτι που δεν πιστεύεις ότι το ζεις. Γιατί βρίσκεσαι σε ένα ξενοδοχείο με 6-7 θεματικά εστιατόρια, εκτός από το κεντρικό, με μοναδικές γεύσεις και πολλαπλές επιλογές για όλες τις ορέξεις, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου σου παρέχονται τα πάντα. Η μόνη διαφορά από ένα boutique hotel είναι ότι σε εμάς θα είσαι μαζί με άλλους 700-800 ανθρώπους. Όμως αυτό δεν το νοιώθεις τελικά, γιατί υπάρχει απόλυτη ηρεμία και μπορεί ο καθένας να επιλέξει από τις αμέτρητες παροχές που έχουμε το στυλ των διακοπών που του ταιριάζει. Λέμε ότι είμαστε σαν ένα καλειδοσκοπιο λόγο του εύρους των επιλογών που έχει ο επισκέπτης. Ο ένας μπορεί να θέλει yoga & fitness και ο άλλος να χορεύει και να διασκεδάζει με τα live musical bands μας, ο άλλος εκδρομές και ρομάντσο, κ.ο.κ. και όλοι μαζί να συνυπάρχουν χωρίς να ενοχλεί ο ένας τον άλλον, χωρίς καμία οχλαγωγία, χωρίς φασαρία, και να απολαμβάνει ονειρεμένες διακοπές! Όλα μας τα ξενοδοχεία είναι all inclusive πλην του Sofitel στο αεροδρόμιο και του καινούργιου μας, στον Πειραιά, του Mitsis N’U Piraeus Port.

»Η ιδέα για το ξενοδοχείο του Πειραιά ξεκίνησε από την φίλη, Φανή Σαραντοπούλου, τον Ανδρέα Μεταξά και το αδελφό μου τον Σταύρο Μήτση. Η διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε πριν από 3-4 χρόνια κατέληξε στο συμβόλαιο για την ενοικίαση του κτιρίου για 40 χρόνια. Εκεί που άνοιξε σήμερα το ξενοδοχείο ήταν το παλιό ποτοποιείο του Μεταξά.

 Το 801 Rooftop bar

»Είναι ένα μικρό ξενοδοχείο με 104 δωμάτια, το οποίο διακοσμήθηκε με έργα τέχνης, και το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους. Όταν πρωτοείδα τα σχέδια της ανακαίνισης, ένοιωσα την ανάγκη να δώσουμε έμφαση στο καλλιτεχνικό κομμάτι, κάτι που δεν συνηθίζουμε στα ξενοδοχεία μας. Τελικά την ιδέα μου ενστερνίστηκε η υπόλοιπη οικογένεια, η μητέρα μου και ο αδελφός μου -βασικά ο αδερφός μου, κι έτσι μπήκαν σ΄ αυτήν την προσπάθεια τρεις πολύ σημαντικοί Έλληνες-διεθνείς καλλιτέχνες, ο Κώστας Βαρώτσος, ο Κωνσταντίνος Κακανιάς και ο Ιάσονας Μέγγουλας οι οποίοι δημιούργησαν έργα ειδικά για τους χώρους μας. Και είναι πραγματικά πρωτοφανές για τον Πειραιά η δημιουργία ενός τέτοιου ξενοδοχείου -όπως είναι και για εμάς.

 Το έργο του Κ.Βαρώτσου
To έργο του Κακανιά στο εστιατόριο Amber Cellar

»Θα συνεχίσουμε όμως, σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση, την συνεργασία με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, στο Grand Hotel της Ρόδου, το οποίο θα ανακαινιστεί. Η ανακαίνιση θα αρχίσει τον προσεχή Νοέμβριο και για πρώτη φορά θα κλείσει το ξενοδοχείο για ενάμιση χρόνο, δηλαδή διαρκούσης και της καλοκαιρινής σεζόν του 2025, και θα ανοίξει το 2026. Στόχος μας είναι να βασιστεί στο artistic design. Για το αποτέλεσμα θα συνεργαστούν τρεις αγγλικές εταιρείες ως προς το αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό κομμάτι. Συνεργαζόμαστε ήδη με την Saatchi Gallery του Λονδίνου για το art ενώ είμαστε σε συζητήσεις και με την Gagosian.

»Όλα αυτό είναι νομίζω πρωτόγνωρο για την Ελλάδα -κάθε κομμάτι του Grand Hotel της Ρόδου θα είναι κι ένα κομμάτι τέχνης. Ξεκινήσαμε με τελείως άλλη διάθεση τον σχεδιασμό αυτού του ξενοδοχείου το οποίο, μετά, δεν θα είναι πια all inclusive και θα έχει εκτός από δωμάτια και διαμερίσματα.

 Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης για το Bovary.gr

»Παράλληλα ξεκινάμε φέτος και θα ολοκληρωθεί σταδιακά, την ανακαίνιση του Rodos Maris που βρίσκεται στο Κιοτάρι Ρόδου, πάνω σε μία καταπληκτική παραλία. Εκεί θα δημιουργηθεί κάτι πολύ ατμοσφαιρικό όταν ολοκληρωθεί. Και επίσης στην Ρόδο πάλι, στο Faliraki κάνουμε ένα pool club health & fitness spa και για τους πελάτες μας αλλά και για members only.

»Πλάι σε αυτά τα καινούργια μας δημιουργήματα έρχεται να προστεθεί άλλο ένα ξενοδοχείο, μια μεγάλη αγορά -πριν από τρεις μήνες, στην Μεσογγή της Κέρκυρας, το Messonghi. Είναι το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Ελλάδος με 970 δωμάτια, 970 κλειδιά, όπως λέμε εμείς, που ήδη λειτουργεί όπως ήταν. Στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε τον τζίρο του ξενοδοχείου αυτού, από τα 13 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι να το φτάσουμε στα 25-26, μόνο με την σοβαρή αναβάθμιση των υπηρεσιών που θα προσφέρουμε στους πελάτες μας. Έτσι ώστε να ακολουθεί και αυτό τα Mitsis Hospitality Group standards, περιβάλλοντας τους πελάτες μας με όλο αυτό το φάσμα υπηρεσιών, που τους κάνει να λένε κι οι ίδιοι φεύγοντας “amazing vacations”. Και το μόνο που σκέφτονται είναι πότε θα ξανάρθουν. Και ξανάρχονται…

»Επιπλέον, την τελευταία τριετία έχουμε κάνει μια εταιρεία Management που έχει τέσσερα ξενοδοχεία και o στόχος μας είναι να φτάσουμε πολύ ψηλά!

»Πώς έχουμε χωρίσει τις δουλειές μέσα στην οικογένεια; Ο αδελφός μου, ο Σταύρος Μήτσης είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και ουσιαστικά αυτός τρέχει τις επιχειρήσεις, εγώ είμαι η Πρόεδρος με κάποιες άλλες αρμοδιότητες που λειτουργούν συμπληρωματικά, κι έτσι έχουμε μοιράσει τους τομείς ευθύνης μας. Η μητέρα μας, η Τζένη Μήτση, έχει αναλάβει αποκλειστικά το Sofitel στο αεροδρόμιο με μεγάλη επιτυχία, φέτος βραβεύτηκε και το εστιατόριο Jenny’s Rooftop αλλά και το Sofitel πήρε το βραβείο του best performance among luxury hotels Accor Europe.

 Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης για το Bovary.gr

»Αλλά αυτό που είναι πράγματι πολύ σημαντικό για εμάς, είναι ότι τώρα μαζί με το ξενοδοχείο στον Πειραιά, καλωσορίζουμε εμείς τους επισκέπτες της Αθήνας πρώτοι, και τους ξεπροβοδίζουμε επίσης! Αφού βρισκόμαστε απέναντι από τις 2 μεγαλύτερες πύλες εισόδου επισκεπτών της Αθήνας: Το Sofitel ακριβώς απέναντι από τις αφίξεις του αεροδρομίου και το Mitsis N’ U Piraeus Port, ακριβώς απέναντι από τις Πύλες Ε7 & Ε8 στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι σπουδαίο να υποδέχεσαι και να αποχαιρετάς όλη την φιλοξενία της Ελλάδας…».

Οι κληρονόμοι και οι συμβουλές

«Τι κρατάω από τις συμβουλές του πατέρα μου; Τρία πράγματα έλεγε και είναι για μένα και για την οικογένειά μου, οι αρχές πάνω στις οποίες πατάω, προκειμένου να τιμήσω κι εγώ όπως και όλοι μας, την μνήμη του. Μας έλεγε λοιπόν ότι ακόμα και ριγμένοι να βγούμε, ο αδελφός μου ή εγώ, απ΄αυτή την ιστορία, κανείς δεν θα χαλάσει ποτέ το μαγαζί του, το μαγαζί θα μείνει ενωμένο. Μας έλεγε επίσης να μην πουληθεί η εταιρία πουθενά, με όσα λεφτά, με όποιο τίμημα, “το μαγαζί μου θα το πάρουν τα εγγόνια μου” έλεγε, αυτή είναι η αρχή για να κρατηθεί ενωμένη η επιχείρηση και να την αναλάβει μετά η 3η γενιά. Η μεγάλη μου η κόρη, η Σοφία, που είναι 23, έχει τελειώσει τις σπουδές της και είναι ήδη έναν χρόνο μέσα στη δουλειά και ασχολείται με το ξενοδοχείο του Πειραιά. Η δεύτερη, η Ευγενία, που είναι 16, θέλει κι εκείνη να κάνει hotel management, όπως έκανε και η Σοφία. Ο γιος μου ο Κώστας, είναι ακόμα 14 οπότε έχει λίγο χρόνο ακόμα να σκεφτεί…

»Η τρίτη συμβουλή του πατέρα μας αφορούσε την σημασία του καλού ονόματος. Μας έλεγε ότι στην ζωή να μην μας ενδιαφέρουν τα λεφτά αλλά να μας ενδιαφέρει να μην χαλάσει το όνομά μας και να είμαστε πάντα αντάξιοι αυτού που μας αναλογεί. Όπως λέμε με τον αδελφό μου, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ ότι εμείς αυτά τα κληρονομήσαμε, δεν τα χτίσαμε εμείς, για αυτό και σήμερα για να τα συντηρήσουμε όλα αυτά πρέπει να τα αναπτύξουμε.

»Προσπαθώ κι εγώ -κι όλη η οικογένεια, να κάνω αυτό που έκανε με μεγάλη επιτυχία ο πατέρας μου. Να γνωρίζω όλο το προσωπικό μας με τα μικρά τους ονόματα, να ξέρω τα προβλήματά και τις ανησυχίες τους. Στην κηδεία του πατέρα μου, φάνηκε πραγματικά η αγάπη που του είχε ο κόσμος, είχαν έρθει πάρα πολλοί από τα ξενοδοχεία μας στα νησιά για να τον αποχαιρετήσουν, με βαθιά συγκίνηση και μου έλεγαν ότι νοιώθουν τυχεροί που γνώρισαν αυτό τον θρύλο…

 Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης για το Bovary.gr

»Όταν φεύγει ένας πελάτης απ΄το ξενοδοχείο μας, το πιο σημαντικό για εμάς είναι να θέλει να ξανάρθει -σε δύο εβδομάδες ή σε δύο μήνες δεν έχει σημασία – αρκεί να ξανάρθει. Και ξανάρχεται! Κι εμείς φροντίζουμε να είναι όλα προσεγμένα στην κάθε λεπτομέρεια, φροντίζουμε την αισθητική των χώρων μας, την καθαριότητα, το φαγητό, το service, την παραλία, τις πισίνες, το πρόγραμμα recreation, όλα… Γι΄αυτό και λέω ότι αυτό που κάνουμε εμείς δεν είναι μία δουλειά αλλά πολλές δουλειές μαζί, γιατί πρέπει να συνδυάζεις πολλά πράγματα.

»Τι ονειρεύομαι; Να είναι όλοι οι οικείοι μου και η οικογένεια μου υγιείς και αγαπημένοι, να περνάμε καλά και σε δέκα χρόνια να αποκτήσουμε και ένα πολύ ωραίο ξενοδοχείο στο εξωτερικό».