«Το φιλί της ζωής»: Η ιστορία της φωτογραφίας που κέρδισε Πούλιτζερ και έγινε σύμβολο ελπίδας
«Το φιλί της ζωής»: Ετσι ονομάστηκε αυτή η ασπρόμαυρη φωτογραφία που κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ το 1968 και είναι τραβηγμένη από τον Αμερικανό Ρόκο Μοραμπίτο.
Ο Ρόκο Μοραμπίτο γεννήθηκε στο Πορτ Τσέστερ της Νέας Υόρκης και μετακόμισε στη Φλόριντα σε ηλικία 5 ετών. Στα 10 του πουλούσε στις γειτονιές την εφημερίδα «Jacksonville Journal». Αφού πολέμησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επέστρεψε στο σπίτι του και δούλευε ως φωτογράφος για την εφημερίδα Jacksonville Journal, όπου και εργάστηκε για 42 ολόκληρα χρόνια. Συνταξιοδοτήθηκε το 1982 και πέθανε στις 5 Απριλίου του 2009.
Εγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο επειδή έτυχε να βρίσκεται την σωστή στιγμή και να βγάλει με την φωτογραφική του μηχανή το λεγόμενο «φιλί της ζωής» και να πάρει το βραβείο Πούλιτζερ το 1968. Δύο ηλεκτρολόγοι, ο Ράνταλ Τσάμπιον και ο Τζέι Ντι Τόμσον, πάνω σε μια κολόνα ηλεκτρικού ρεύματος, έγιναν σύμβολο ελπίδας.
Ολα έγιναν τον Ιούλιο του 1967, όταν ο Ρόκο Μοραμπίτο επέστρεφε από μία αποστολή, και είδε έναν ηλεκτρολόγο, τον Ράνταλ Τσάμπιον, να είναι σκαρφαλωμένος σε μια κολόνα ηλεκτρικού ρεύματος. Του φάνηκε ενδιαφέρον σαν εικόνα και αποφάσισε να σταματήσει να τον φωτογραφήσει. Αλλωστε του περίσσευε λίγο ακόμα φιλμ στην κάμερα. Τράβηξε μερικές φωτογραφίες και ξαφνικά, είδε τον άντρα να πέφτει από την κολόνα και να μένει κρεμασμένος από τη ζώνη ασφαλείας του.
Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ένας άλλος ηλεκτρολόγος, ο Τζέι Ντι Τόμσον, σκαρφάλωσε στην κολόνα, έπιασε τον λιπόθυμο συνάδελφό του και άρχισε να του δίνει το φιλί της ζωής. Ο Μοραμπίτο, αφού κάλεσε ασθενοφόρο, έστρεψε πάλι την κάμερα προς τους δύο άντρες. Η εικόνα που απαθανάτισε έκανε το γύρο του κόσμου και δημοσιεύτηκε σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες.
Ο Ράνταλ Τσάμπιον επιδιόρθωνε τα καλώδια ηλεκτρισμού, όταν τον διαπέρασε ρεύμα έντασης τεσσάρων χιλιάδων βολτ. Η καρδιά του σταμάτησε και η ζώνη ασφαλείας του τον κράτησε από την πτώση. Ο Τζει Ντι Τόμσον ευτυχώς ήταν εκεί για να του δώσει το φιλί της ζωής διατηρώντας τους πνεύμονες του Τσάμπιον ενεργούς και χωρίς αυτό θα ήταν νεκρός.
Οι δυο ηλεκτρολόγοι γνωρίζονταν και είχαν προσληφθεί την ίδια ημέρα, 4 χρόνια πριν γίνει το περιστατικό.
Ο Ράνταλ Τσάμπιον επέζησε και έζησε μέχρι το 2002 και πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στην ηλικία των 64 ετών. Ο ήρωάς του Τζέι Ντι Τόμσον ζει ακόμη.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο τον Τζέι Ντι Τόμσον να μιλάει για την ημέρα εκείνη που έσωσε τον συνάδελφό του, πριν από 4 χρόνια: