Έμμα Μοράνο: Η γυναίκα που έζησε σε τρεις διαφορετικούς αιώνες και το μυστικό της μακροζωίας της
Ήταν 15 Απριλίου του 2017 όταν η γηραιότερη γυναίκα στον πλανήτη και η τελευταία που είχε επαληθευτεί ότι γεννήθηκε πριν από το 1900, η περιβόητη Ιταλίδα Έμμα Μοράνο αποχαιρέτησε αυτόν τον κόσμο, σε ηλικία 117 ετών και 137 ημερών.
Ήταν το γηραιότερο πρόσωπο από την Ιταλία που υπήρξε ποτέ, η δεύτερη γηραιότερη Ευρωπαία μετά από τη Γαλλίδα Ζαν Καλμάν και μία από τους πέντε πιο ηλικιωμένους ανθρώπους που υπήρξαν ποτέ.
Η Έμμα γεννήθηκε στην Ιταλία στις 29 Νοεμβρίου του 1899 στο Τσιβιάσκο, αλλά από τα δεκαπέντε της μετακόμισε για λόγους υγείας στη Βερμπάνια, που έγινε τελικά η πόλη της. Σε μια συνέντευξη της είχε εξομολογηθεί πως ο γιατρός της της επέδειξε τη συγκεκριμένη περιοχή, μιας και ο αέρας της λίμνης θα της έκανε καλό, και ως φαίνεται είχε δίκιο, αφού από τότε δεν την εγκατέλειψε ποτέ.
Ο πατέρας της εργαζόταν σε ένα χυτήριο και η μητέρα της έφτιαχνε παντόφλες. Είχε πέντε αδερφές και τρεις αδελφούς. Η οικογένεια των Μοράνο ήταν αγαπημένη και δεμένη, γι’ αυτό κι η Έμμα είχε τις φωτογραφίες τους στο πλάι της μέχρι τέλους. Στα νιάτα της, το έσκαγε κρυφά τα βράδια και έβγαινε για χορό με τα αδέρφια της. Ήταν πολύ καλή χορεύτρια και πάντα ήξερε να χαίρεται και να διασκεδάζει. Παρά το γεγονός ότι έζησε μαύρα χρόνια, πολέμους και δυστυχίες, εκείνη ποτέ δεν το έβαλε κάτω.
Η πρώτη της αγάπη μάλλον σκοτώθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και λέμε μάλλον γιατί ο νεαρός στην ουσία χάθηκε, εκείνη ποτέ δεν τον ξαναείδε, οπότε θεώρησε πως πέθανε. Αυτή η απώλεια άφησε μέσα της ένα κενό, που ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να καλύψει.
Στη συνέχεια γνώρισε τον πρώτο της άνδρα. Οι συνεχείς κακοποιήσεις που υφίστατο όμως την έκαναν να πάρει την δύσκολη απόφαση για την εποχή της και να τον αφήσει το 1938. Το διαζύγιο νομιμοποιήθηκε το 1970 στην Ιταλία και η ίδια η Μοράνο ήταν πίστη Καθολική, όμως προτίμησε την ελευθερία της. Με εκείνον τον άνθρωπο όμως, απέκτησε τον έναν και μοναδικό της γιο, ο οποίο δυστυχώς πέθανε βρέφος. Εκείνη κράτησε ζωντανή την ανάμνησή του και σύμφωνα με την επιθυμία της τάφηκε με τη φωτογραφία του.
Μετά από τον χωρισμό της, επέλεξε μια μοναχική ζωή και μάλιστα η ίδια έλεγε πως αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρε ποτέ. Δε της άρεσε να εξαρτάται από κανέναν άνδρα και δεν ανεχόταν να την καταπιέζουν. Φαίνεται, όμως, πως και οι επιστήμονες συμφωνούν με την άποψή της, αφού πιστοποιούν ότι οι ανύπαντρες γυναίκες ζουν περισσότερο -αν και δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες.
Όταν η Έμμα ήταν είκοσι χρόνων, ένας γιατρός της είπε πως έχει αναιμία και τη συμβούλεψε να τρώει καθημερινά τρία αυγά (δύο ωμά κι ένα βραστό) και λίγο ωμό κιμά, ζυμαρικά, φρούτα και λαχανικά. Εκείνη ακολούθησε τη συμβουλή του μέχρι τέλους και πολλοί επιστήμονες που μελέτησαν την περίπτωση της θεωρούν ότι αυτή η διατροφή ήταν το μυστικό της μακροζωίας της. Φυσικά δεν κάπνιζε ποτέ, όμως της άρεσε να τρώει μερικά μπισκότα καθημερινά και να πίνει πάντα ένα ποτηράκι μπράντι.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, ενώ αργότερα έγινε μαγείρισσα σε σχολείο, από όπου και πήρε τη σύνταξή της. Ανεξάρτητη και χειραφετημένη για την εποχή της, ήθελε να ζει μόνο με τα δικά της λεφτά, απολάμβανε την ελευθερία της και φρόντιζε ιδιαιτέρως τον εαυτό της- λέγεται μάλιστα ότι δεν ξεχνούσε πότε να βάλει την αντιρυτιδική της κρέμα και πήγαινε συχνά στο κομμωτήριο.
Μέχρι τα 112 μαγείρευε μόνη τα γεύματά της, όμως τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν έβγαινε καν από το μικρό της διαμέρισμα της, ενώ από το 2015 παρέμεινε κλινήρης και είχε ανάγκη από μια βοηθό νοσοκόμα όλο το 24ωρο. Παρ’ όλα αυτά πολλοί συγγενείς αλλά και φίλοι που είχε αποκτήσει στη πόλη στέκονταν στο πλευρό της και τη φρόντιζαν.
Γνωστή για τη λιτή ζωή της, δεν μπορούσε να καταλάβει τη μανία του καταναλωτισμού που είχε πέσει στην Ευρώπη. Αγαπούσε όμως πολύ τα ρολόγια και είχε μια μικρή συλλογή. Συντροφιά της για κάποια χρόνια ήταν μια γάτα, η Λόλα, μετά υιοθέτησε μερικά περιστέρια, αλλά οι γείτονές της παραπονέθηκαν και αναγκάστηκε να τα αποχωριστεί.
Η Μοράνο πέθανε στο σπίτι της ήσυχα. Η αιτία θανάτου της παραμένει ακόμα άγνωστη. Είχε αμέτρητους θαυμαστές σ' όλο τον κόσμο, πολλοί μάλιστα την επισκέπτονταν στο διαμέρισμά της για να ακούσουν τη συμβουλή της, την είχαν τιμήσει δεκάδες οργανισμοί και Ιταλοί πρωθυπουργοί, ενώ η δήμαρχος της μικρής πόλης όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής την ευχαρίστησε που έκανε την Βερμπάνια γνωστή σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Μετά από τον θάνατό της, η Βάιολετ Μπράουν από την Τζαμάικα, γεννηθείσα το 1900, έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο.