Η εγγονή της Σοφία Λόρεν, Λουτσία, θα κάνει το δημόσιο ντεμπούτο της με τον πιο vintage τρόπο
Η θρυλική ηθοποιός Σοφία Λόρεν έχει μια εγγονή, τη Λουτσία-Σόφια Πόντι, η οποία θα κάνει το δημόσιο ντεμπούτο της με τον πιο vintage τρόπο: σε έναν χορό ντεμπιτάντ.
Οι χοροί ντεμπιτάντ υπάρχουν ακόμα, αλλά έχουν πάρει μια νέα μορφή. Ο χορός, που θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι, έχει μετονομαστεί σε «le Bal» και σκοπός του είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς που στηρίζουν νεαρές γυναίκες. Και η Λουτσία έχει την καλύτερη σύμβουλο μόδας για το μεγάλο της ντεμπούτο, που δεν είναι άλλη από την αειθαλής Σοφία Λόρεν.
Η 18χρονη καλλονή εγγονή της σπουδαίας ηθοποιού, μίλησε στο βρετανικό περιοδικό HELLO! και αναφέρθηκε σε όσα έχει μάθει για το στιλ από τη διάσημη γιαγιά της.
«Η γιαγιά μου πίστευε πάντα στη διαχρονική κομψότητα και τη σημασία του να φοράς κάτι που αντικατοπτρίζει τον πραγματικό σου εαυτό. Μεγαλώνοντας, μου έμαθε την αξία της απλότητας, της ραπτικής και του να προσθέτεις μια νότα μοναδικότητας στο ντύσιμό σου», δήλωσε.
Η εγγονή της Σοφία Λόρεν, Λουτσία Πόντι εμπνέεται από τη διάσημη γιαγιά της
«Η γκαρνταρόμπα της ήταν γεμάτη με κομμάτια που έλεγαν μια ιστορία, και γι' αυτό και εγώ έχω γαλουχηθεί με αυτή τη νοοτροπία», προσθέτει η Λουτσία.
«Τείνω να προτιμώ φορέματα ή ρούχα που με κάνουν να νιώθω αυτοπεποίθηση αλλά παράλληλα να είναι άνετα».
Η Λουτσία-Σοφία είναι κόρη του Εντουάρντο Πόντι, γιου της Σοφίας Λόρεν, ενώ η μητέρα της, Σάσα, είναι ηθοποιός. Η οικογένεια ζει στο Λος Άντζελες και η Λουτσία-Σοφία σπουδάζει Αγγλικά και Ιστορία Τέχνης στο πανεπιστήμιο Μπράουν στο Ρόουντ Άιλαντ.
Η 90χρονη θρυλική ηθοποιός Σοφία Λόρεν ζει στη Γενεύη, αλλά φροντίζουν να την επισκέπτονται τακτικά.
«Με τη γιαγιά μου είμαστε πολύ δεμένοι. Την επισκεπτόμαστε συχνά στη Γενεύη και έρχεται και εκείνη στο Λος Άντζελες.
Την αγαπώ πολύ και παρά την απόσταση περνάμε αρκετό χρόνο μαζί», λέει η 18χρονη.
«Θαυμάζω την αφοσίωσή της στις αξίες της. Ποτέ δεν παραιτείται από τον αυθεντικό εαυτό της για να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των άλλων γύρω της. Εμπνέομαι άπειρα από αυτήν και νιώθω πάντα ευγνώμων που έχω ένα τόσο καταπληκτικό πρότυπο προς μίμηση. Το House Boat είναι η πρώτη ταινία της γιαγιάς μου που είδα όταν ήμουν μικρή και είναι η αγαπημένη μου», προσθέτει.
Η ίδια αναφέρθηκε στις φορές που φόρεσε κάποια κομμάτια της διάσημης γιαγιάς της όταν ήταν μικρή. «Περιστασιακά ερχόταν η γιαγιά μου και επισκεπτόταν την οικογένειά μου στο Λος Άντζελες και της έδινα το δωμάτιό μου για να μείνει κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της», λέει. «Ως μικρό κορίτσι, έμπαινα στο δωμάτιο με κοσμήματα και παλτό. Μάλιστα έκανα τις δικές μου προσωπικές επιδείξεις μόδας για εκείνη και την υπόλοιπη οικογένειά μου. Δοκίμαζα τα πάντα και τριγυρνούσα στο σπίτι χωρίς να καταλαβαίνω γιατί η γιαγιά μου φορούσε τέτοια ρούχα ή κομμάτια».
Ένα τέτοιο λαμπερό ξεκίνημα της ζωής σίγουρα προετοίμασε τη Λουτσία-Σοφία για την εκδήλωση αυτού του Σαββατοκύριακου, η οποία χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950 αλλά αναβιώθηκε, εκσυγχρονίστηκε και μετονομάστηκε σε «le Bal» με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικές οργανώσεις που βοηθούν τις νεαρές γυναίκες.
«Το να συμμετέχεις στο Debutante's Ball σημαίνει τόσα πολλά λαμβάνοντας υπόψη τους οργανισμούς όπως το ARCFA και το Νοσοκομείο Παίδων Maria Fareri στη Νέα Υόρκη για τις οποίες υποστηρίζουν και συγκεντρώνουν χρήματα».
«Έχω μάθει όλους τους χορούς και είμαι ενθουσιασμένη που θα συμμετέχω. Ήμουν χορεύτρια για 14 χρόνια, οπότε έχω μεγάλη εμπειρία με το Βαλς», προσθέτει. «Πιστεύω ότι θα νιώσω αρκετά αιθέρια όταν χορέψω με το φόρεμά μου και ανυπομονώ».
«Η γιαγιά μου μού έδωσε την πιο πολύτιμη συμβουλή που είναι ''να είσαι ο εαυτός σου''. Θα φροντίσω λοιπόν να την ακούσω», λέει. «Με έμαθε να μην τα παρατάω ποτέ και να συνεχίζω να προσπαθώ για αυτό που θέλω, ανεξάρτητα από την απόρριψη ή το κόστος», προσθέτει η 18χρονη Λουτσία.
Τι είναι ο Διεθνής Χορός των Ντεμπιτάντ
Ο Διεθνής Χορός των Ντεμπιτάντ, ιδρύθηκε, ως θεσμός, το 1954. Έκτοτε διοργανώνεται κάθε δυό χρόνια, σε πολυτελή ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης, το Waldorf Astoria ή το Pierre –και σε αυτόν, παρίστανται (μόνο κατόπιν προσκλήσεως) τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες,από 16 ως 21 ετών, των λεγόμενων «καλών οικογενειών» απ’όλο τον κόσμο.
Στους κύκλους της high society, ο «Χορός των Ντεμπιτάντ» θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς – το Forbes τον κατατάσσει στη λίστα με τις 10 βραδιές «με την μεγαλύτερη αναμονή», ετησίως.
Παραδοσιακά, η εκδήλωση αυτή βασίζεται στο ιστορικό Queen Charlotte’s Βall που διοργανωνόταν κάθε χρόνο στο Λονδίνο, από το 1780 και ήταν η τελετουργική παρουσίαση των δεσποινίδων της βρετανικής αριστοκρατίας στην Βασίλισσα και την Αυλή –στην ουσία, επρόκειτο για ένα ιδιότυπο νυφοπάζαρο.
Η Ντεμπιτάντ ήταν ένα κορίτσι ώριμο πια για γάμο και η παρουσίαση, ήταν ένας τρόπος επίδειξής της στους κατάλληλους εργένηδες και τις οικογένειές τους. Μετά το ’58, η βασίλισσα Elizabeth κατήργησε την τελετή, αλλά το έθιμο, αναβίωσε δειλά, μετά το 2009. Παρόμοιοι χοροί οργανώνονται, στο Παρίσι ή τη Βιέννη – και σ’αυτούς δίνουν το παρών, οι νεαροί γόνοι όλων των βασιλικών οίκων της Ευρώπης. Τα τελευταία 15 χρόνια, στη λίστα των καλεσμένων προστέθηκαν και οι ευγενείς με καταγωγή από την Ασία και την Αφρική.
Απ’όλα τα σχετικά events, o νεοϋορκέζικος Διεθνής Χορός των Ντεμπιτάντ, απολαμβάνει ιδιαίτερο κύρος.
Ουσιαστικά, μόνο τα πιο επίλεκτα νέα μέλη της «καλής κοινωνίας» έχουν πρόσβαση σε αυτόν, κόρες ευγενών, ηγετών, διπλωματών πρέσβεων, αμερικανών προέδρων, μέλη της δυναστείας Rockefeller, των Astor, των Vanderbilt. Ανάμεσά τους, η Jackie Kennedy – τότε Bouvier – όπως και η αδελφή της, Lee, το ’51, οι κόρες του προέδρου Richard Nixon, Tricia και Julie, η πριγκίπισσα Κatarina της Γιουγκοσλαβίας, η Ivanka Trump, αλλά και η Αlaina Bentley, η Christina Huffington και η υπερεπιτυχημένη σχεδιάστρια μόδας Vera Wang, το ’68. Η τελευταία πλέον, υπογράφει τα πιο ποθητά, στιλάτα ballgowns των νέων ντεμπιτάντ.
Πώς επιλέγονται οι ντεμπιτάντ
Σύμφωνα με το τυπικό, κάθε ντεμπιτάντ που παρίσταται στο event πρέπει να προσκληθεί από μια άλλη, παλιότερη ντεμπιτάντ του ΙDB, να εγκριθεί η παρουσία της από την Επιτροπή του Χορού (που ελέγχει, άτυπα αν και εξονυχιστικά, τον «φάκελο» κάθε ενδιαφερόμενης) και –φυσικά –να διαθέσει πρόθυμα το ελάχιστο αντίτιμο-εισιτήριο για τη «χρυσή βραδιά»: ένα ποσό που κυμαίνεται γύρω στα 22.000- 25.000 δολάρια.
Τα περισσότερα κορίτσια που εξασφαλίζουν την πολυπόθητη πρόσκληση, κατάγονται από την Αμερική, όμως, πλέον εκπροσωπούνται και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Κίνα. Θεωρητικά, κριτήριο για την επιλογή των ντεμπιτάντ, δεν είναι μόνο ο πλούτος, αλλά και οι καλοί τρόποι, η παιδεία, οι αξίες, οι ακαδημαϊκές επιδόσεις, οι αθλητικές διακρίσεις, το φιλανθρωπικό τους έργο, η συνεισφορά στα κοινά, ή η καταγωγή τους.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, αρκεί ένα καλό “who is who”, στην Βίβλο της αμερικάνικης ελίτ, συνεπώς– όπως δηλώνουν, οι καλά γνωρίζοντες - «οποιαδήποτε ντεμπιτάντ, με τις σωστές διασυνδέσεις έχει σοβαρές πιθανότητες να προσκληθεί στο χορό».
Το τελετουργικό της εκδήλωσης περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις, δείπνα, και dinner party γνωριμίας, των κοριτσιών με τους συνοδούς της, πριν από την επίσημη βραδιά.
Στο χορό, οι ντεμπιτάντ επιβάλλεται να φορούν μακριές λευκές τουαλέτες (αλλοτινά σύμβολα μιας στιλάτης παρθενικής αθωότητας), καθώς και λευκά γάντια μέχρι τον αγκώνα.
Όλες τους, κρατούν ροζ ανθοδέσμες –το ροζ, όπως και το χρυσό, είναι τα «επίσημα χρώματα» του χορού, χρώματα που συμβολίζουν τη θηλυκότητα και το διαχρονικό class.
Οι συνοδοί των ντεμπιτάντ – συνήθως αδελφοί, συγγενείς, ή φίλοι στην ηλικία τους, - φορούν ένδυμα βραδινό ή στρατιωτική στολή. (σσ. σύμφωνα με το τυπικό, «κάθε νεαρή κυρία, δέον είναι να συνοδεύεται από δύο άντρες: έναν πολίτη, και έναν νεαρό δόκιμο Στρατιωτικής Ακαδημίας, ο οποίος φέρει και τη σημαία της χώρας ή της πολιτείας καταγωγής της ντεμπιτάντ. Κάθε κορίτσι, ουσιαστικά, αντιπροσωπεύει τον τόπο του, γι’αυτό παρουσιάζεται στο κοινό, συνοδεία του εθνικού ύμνου, ή κάποιου άλλου τραγουδιού, με εθνικό, παραδοσιακό χαρακτήρα…).
Εκτός την παρουσίαση κάθε κοριτσιού, στο κοινό, συνοδεία ορχήστρας και την τυπική υπόκλιση, η βραδιά περιλαμβάνει –φυσικά –χορό, cocktail party, ομαδική φωτογράφιση για τον Τύπο και αμέτρητες selfies.
Άλλωστε, το να είσαι ντεμπιτάντ σήμερα, σημαίνει κυρίως γνωριμίες, πάρτι, προβολή, κοινωνική δικτύωση, και «φιλίες που διαρκούν μια ζωή». Όλες οι ντεμπιτάντ του IDB, παλιές και νεότερες, θεωρούνται μέλη ενός επίλεκτου, ιδιαίτερου, πριβέ κοινωνικού club, με «προνομιούχες σχέσεις».
Το κόστος για την εκδήλωση, σε πολλές περιπτώσεις, φτάνει η ξεπερνάει τα 50.000 δολάρια. Σε αυτά εκτός από το εισιτήριο (σημειωτέον, όλα τα έσοδα της βραδιάς διατίθενται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς), περιλαμβάνονται τα ταξιδιωτικά έξοδα, το κόστος διαμονής για την ντεμπιτάντ και την οικογένειά της και βέβαια τα έξοδα για το μακιγιάζ, το hairstyling, τα πανάκριβα κοσμήματα, τα ρούχα – ειδικά, το κόστος για τις haute couture τουαλέτες των γνωστών οίκων που λανσάρουν τα κορίτσια στο χορό, ξεπερνά, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τις 100.000 δολάρια.
Ο Τύπος, γκρινιάζει πως πρόκειται για μια ανούσια επίδειξη χλιδής, από κακομαθημένες πλούσιες πιτσιρίκες, και το κοινό, χαζεύει τις φωτογραφίες από το event, σνομπάροντας φωναχτά το «παλιακό νυφοπάζαρο πολυτελείας».