Αόρατες Γυναίκες: Η Caroline Criado Perez απαριθμεί τους λόγους που δεν μπορούμε να μιλάμε για μια κοινωνία ισότητας -ούτε καν εν έτει 2020
Η βρετανίδα ακτιβίστρια και δημοσιογράφος Caroline Criado Perez συγκλονίζει μέσα από το βιβλίο της «Αόρατες Γυναίκες».
Η ίδια συγκεντρώνει για πρώτη φορά μελέτες περίπτωσης, ιστορίες και νέες έρευνες από όλο τον κόσμο, οι οποίες φέρνουν στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα της ανισότητας μεταξύ γυναικείου και ανδρικού φίλου, που παραμένει επίκαιρο, παρά το γεγονός ότι ζούμε πια στο 2020.
Αστείο να μιλά κανείς για σεξισμό στην εποχή μας, αλλά παράλληλα και τραγικό.
Συγκεκριμένα, η συγγραφέας και συνιδρύτρια του οργανισμού Woman on Top Στέλλα Καδαγλή λέει για το βιβλίο «Για όποιον ή όποια θέλει να καταλάβει γιατί χρειάζεται ακόμα να συζητάμε για ισότητα και δικαιώματα των γυναικών, αυτό το βιβλίο δίνει μια αιχμηρή απάντηση».
Το βιβλίο εκθέτει τα μεροληπτικά επιστημονικά δεδομένα που συγκεντρώνονται από τις διάφορες μελέτες και έρευνες, τα οποία επιμένουν να επικεντρώνονται μόνο στο ανδρικό φύλο, διαμορφώνοντας έναν κόσμο που περιστρέφεται γύρω από τον άντρα.
Έτσι, πέρα από το γεγονός ότι αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία και την ευεξία των γυναικών (αφού δεν υπάρχουν δεδομένα που να μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ασφαλές για την κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους) τις αποκλείει από την κυβερνητική πολιτική και την ιατρική έρευνα, την τεχνολογία, τους εργασιακούς χώρους, τον αστικό σχεδιασμό και τα μέσα ενημέρωσης.
Η Caroline Criado Perez μιλά στην Bovary για όλα όσα επιθυμεί να καταδείξει μέσα από το βιβλίο της, τους λόγους που χρειάζεται ακόμα και σήμερα -όσο ποτέ- να μιλάμε για μια κοινωνία ανισότητας και τι πρέπει να κάνουμε για να επέλθει επιτέλους η ισορροπία μεταξύ των φύλων.
Οδεύοντας προς στο 2020, δεν είναι απίστευτο το γεγονός ότι συνεχίζουμε να μιλάμε για έναν ανδροκρατούμενο κόσμο;
Όχι ιδιαίτερα! Οι γυναίκες κέρδισαν το βασικό δικαίωμα ψήφου μόλις τα τελευταία 100 χρόνια -και μάλιστα αφού χρειάστηκε να περάσουν ολόκληροι αιώνες, όπου οι άνδρες ήταν οι μόνοι που διαμόρφωναν το παγκόσμιο στερέωμα. Είναι αναπόφευκτο το γεγονός ότι, η άνιση κοινωνική κατανομή θα πάρει χρόνο ακόμα για να εξαλειφτεί. Απλώς, ελπίζω ότι, όσο θα αυξάνεται ο κόσμος που θα συνειδητοποιεί το πρόβλημα της ανισότητας, τόσο γρηγορότερα θα βρεθεί λύση.
Τι εύχεστε να πετύχετε με το τελευταίο σας βιβλίο;
Θέλω οι αναγνώστες μου να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να σταματήσουν να συγκεντρώνονται επιστημονικά δεδομένα που αφορούν μόνο τους άνδρες. Οι άνδρες δεν είναι gender neutral, πρέπει να συγκεντρώνονται δεδομένα και για τις γυναίκες.
Τι ήταν αυτό που σας δυσκόλεψε πιο πολύ όσο δουλεύατε το βιβλίο σας και ποιο το εύρημα που σας σόκαρε πιο πολύ;
Προσωπικά, δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα μόνο εύρημα ως το πιο σοκαριστικό -ήταν όλα τόσο σοκαριστικά, που θα ήταν αδύνατον να διαλέξω μόνο ένα. Αλλά, αν πρέπει να επιλέξω κάτι, θα πω την πιο συχνή δικαιολογία που άκουγα από τις εταιρίες που απέκλειαν τις γυναίκες από τη συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων (στο πεδίο των οικονομικών, της ιατρικής κ.ά.): ότι οι γυναίκες είναι πολύ περίπλοκες για να μετρηθούν!
Αν και δύσκολα μπορεί κανείς να μιλήσει για μια κοινωνία με ίση κατανομή ρόλων, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ως φαίνεται, οδεύουμε σταδιακά σε ένα καλύτερο μέλλον. Συμφωνείτε;
Δε νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η κοινωνία μας απλά θα συνεχίζει να γίνεται καλύτερη. Αν δε συνεχίζει κανείς να πιέζει, η πρόοδος «παγώνει». Μάλιστα πολλές φορές, αντί να προοδεύει, η κοινωνία μας τείνει να κινείται ακόμα και προς τα πίσω. Δεν μπορούμε απλά να υποθέτουμε ότι οι πιο λαμπρές μέρες είναι μπροστά μας, δεδομένων μάλιστα και των συνθηκών στο παγκόσμιο χάρτη της πολιτικής. Πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στον στόχο μας, αν θέλουμε πραγματικά να δούμε την κατάσταση να βελτιώνεται.
Πιστεύετε ότι τα social media μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό;
Τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα, ώστε να οργανώνονται τοπικές κινήσεις και να διαδίδονται χρήσιμες πληροφορίες. Αλλά τα ίδια χαρακτηριστικά που κάνουν τα social media χρήσιμα στους προοδευτικούς ανθρώπους, τα κάνουν χρήσιμα και στους μισογύνηδες, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για να συναντιούνται και να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες. Φυσικά, οι ίδιοι συχνά παρενοχλούν τις γυναίκες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Οπότε, είναι δίκοπο μαχαίρι. Ωστόσο, μπορούν να εξελιχτούν σε μια πολύ ισχυρή δύναμη για όσους στοχεύουν σοβαρά στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Φαίνεται ότι στη σύγχρονη εποχή, αυτό που πυροδότησε τα φεμινιστικά κινήματα #MeToo και Time’s Up ήταν η υπόθεση του Harvey Weinstein. Δε θα μπορούσαν όμως να είχαν κάνει πολύ πιο πριν την εμφάνισή τους. Άλλωστε, τέτοιες περιπτώσεις ανέκαθεν υπήρχαν, έτσι δεν είναι;
Ναι, βέβαια, αλλά δε ζούσαμε σε μια εποχή όπου υπήρχαν αρκετές γυναίκες σε θέσεις ισχύος, οι οποίες θα μπορούσαν να αντισταθούν και να θέσουν σε πρώτο πλάνο τέτοιες περιπτώσεις. Τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί άνδρες δημοσιογράφοι και εκδότες θεωρούσαν αδιάφορες τέτοια ζητήματα, λέγοντας «αυτά δεν έχουν σημασία, δεν είναι νέα, αποτελούν προσωπικές υποθέσεις». Και φυσικά, σε αυτή τη μεταστροφή συνέβαλε και η γρήγορα διάδοση των κινημάτων μέσω των social media. Οι γυναίκες έχουμε πολύ δρόμο ακόμα δρόμο μπροστά μας για να πετύχουμε όσα πρέπει, πλέον, όμως είναι πιο δύσκολο να αγνοήσουν τη φωνή μας!
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας, που δεν κάνει δυνατή την αλλαγή προς μια καλύτερη κοινωνία ισότητας;
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα που να κάνει αδύνατη την αλλαγή. Η αλλαγή πάντα μπορεί να επιτευχθεί, απλά πρέπει να έχεις τη θέληση να την καταφέρεις.
Μεγαλώνοντας, ποιες ήταν οι γυναίκες που σας ενέπνευσαν περισσότερο;
Αυτό είναι το ζήτημα: δεν ήξερα πολλές γυναίκες που θα μπορούσαν να με εμπνεύσουν, γατί δε μας μάθαιναν τίποτα σχετικά με αυτές. Δεν έμαθα για τις γυναίκες στην ιστορία, στη λογοτεχνία, στην επιστήμη. Δεν ήξερα για ταινίες σχετικά με τις γυναίκες, δε διάβαζα τίποτα στις εφημερίδες που έπεφταν στα χέρια μου. Έτσι, μεγάλωσα με την εντύπωση ότι οι γυναίκες κρύβονταν στα παρασκήνια -κάτι που σίγουρα δε θα μπορούσε να με εμπνεύσει. Ταυτιζόμουν περισσότερο με άνδρες. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία σήμερα είμαι περισσότερο θυμωμένη: επειδή δεν έχω διδαχτεί για όλες τις εκπληκτικές γυναίκες που έχουν καταφέρει σπουδαία πράγματα. Ένιωθα ότι έπρεπε να πείσω τους ανθρώπους να με δουν ως άντρα, προκειμένου να με μεταχειριστούν δίκαια.
Θυμάστε πάντα τον εαυτό σας να μάχεται κατά των ανισοτήτων;
Ξεκάθαρα όχι. Δεν ήμουν καν φεμινίστρια μέχρι τα μισά των 20. Δεν ήμουν καν πολιτικά ευαισθητοποιημένη μεγαλώνοντας. Ένιωθα ότι δε μου ταιριάζει.
Πέρα από τη συγγραφή, τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας; Κανένα καλό βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα;
Μου αρέσει να πηγαίνω για τρέξιμο με το σκυλί μου. Όταν δεν ταξιδεύω προσπαθώ να κάνω γιόγκα όσο μπορώ. Πρόσφατα διάβασα το «Fleishman Is in Trouble» της Taffy Brodesser-Akner, το οποίο λάτρεψα -ωστόσο κάνει την ιδέα του γάμου ιδιαίτερα απωθητική.
Καμία σκέψη για το επόμενο βιβλίο σας;
Ναι, αλλά δεν μπορώ να σας πω κάτι ακόμα!
Info: Το βιβλίο «Αόρατες Γυναίκες» της Caroline Criado Perez κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.