Η Άννα Γαλανού γράφει για «Το τίμημα της αλήθειας» σε μια καθηλωτική διλογία
Μπορεί ένα βιβλίο να σε ταξιδέψει στον χρόνο;
Η διλογία «Το τίμημα της Αλήθειας» είναι η ιστορία εκείνη που θα σε καθηλώσει ενώ παράλληλα θα σε μεταφέρει σε σοκάκια συναισθημάτων και σκέψεων που δεν τολμούσες να «περπατήσεις».
Στα δύο πολυεπίπεδα μυθιστορήματα, «Άλλη θάλασσα εκεί» και «Λιμάνια Ονείρων», μας μιλά για τη φιλία, τον έρωτα, την προδοσία, την αχαριστία και τα αληθινά αισθήματα. Μέσα από τις ιστορίες και τα βιώματα των ηρώων, ο κάθε αναγνώστης μπορεί να γίνει μέρος της ζωής τους ενώ όσο η ιστορία ξετυλίγεται, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Η διλογία της Άννας Γαλανού, «Το τίμημα της Αλήθειας» έχει έναν ταξιδιάρικο αέρα ενώ με έναν μοναδικό γλυκόπικρο τρόπο θίγει ζητήματα ηθικής που θα σε βάλουν σε σκέψεις.
Πρόκειται για μια διλογία που μπορείς να χαθείς στις σελίδες της για ώρες, δύο βιβλία που θα γίνουν η καλύτερη συντροφιά σου.
H συγγραφέας Άννα Γαλανού μίλησε στο Bovary.gr και κάνει την ανάγνωση των βιβλίων της να μοιάζει σαν ένα ανακουφιστικό, δροσερό αεράκι στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
Από πού εμπνεύστηκες τη διλογία «Το τίμημα της αλήθειας»; Τα χρόνια μετά τον πόλεμο, από το 1950 έως την αστικοποιημένη Ελλάδα των αρχών του 1980, θεωρώ ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και ήθελα οπωσδήποτε σε κάποιο μου βιβλίο να επιχειρήσω μια ιχνογράφηση της συγκεκριμένης περιόδου. Η απόφαση αυτή και η προϋπάρχουσα σκέψη μου να αναφερθώ στον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία, τον ταξιδευτή των εφηβικών και νεανικών μου χρόνων, πιστεύω ότι συνδυάζονταν απόλυτα.
Ξεκίνησες να γράφεις τη διλογία τον Μάρτιο του 2021, ενώ ολοκληρώθηκε το έργο σου αρχές αυτής της χρονιάς. Στην πραγματικότητα όμως το νήμα της ιστορίας σου άρχισε να ξετυλίγεται από το 2015 με «κενά» διαστήματα μέχρι το 2021. Τι συνέβη όλο αυτό το διάστημα; Από το 2015, που πρωτοξεκίνησα να γράφω τη διλογία, έχουν κυκλοφορήσει 6 βιβλία μου, συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής τριλογίας για την Ενετοκρατία. Ο λόγος που διέκοψα προσωρινά να τη γράφω ήταν διότι έκρινα ότι δεν ήμουν όσο έπρεπε προετοιμασμένη για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Αυτό είναι σύνηθες σ’ εμένα. Προτιμώ να μη γράψω καθόλου για το θέμα που έχω σκεφτεί, αν πρώτα δεν είναι απόλυτα ολοκληρωμένο στον νου μου και ταυτόχρονα ψαγμένο διεξοδικά. Στο διάστημα λοιπόν αυτών των έξι χρόνων μελέτησα πολύ, πάρα πολύ μπορώ να πω. Κάθε πρόταση, κάθε παράγραφος της διλογίας που αναφέρεται στο παρελθόν είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης. Από την προσωπικότητα του Νίκου Καββαδία, την αστυφιλία, την εξέλιξη της πνευματικής ζωής του τόπου μας, τα ήθη της εποχής, το ντύσιμο, τη διασκέδαση, τον αναλφαβητισμό και χίλια δυο ακόμα που συνθέτουν τα δύο βιβλία.
Πώς είναι πραγματικά να γράφεις εν μέσω μιας πανδημικής κρίσης; Με την έννοια ότι δεν έχεις την ελευθερία να βγεις ούτε για καφέ, να δεις φίλους ή να πας σ’ ένα θέατρο ή σινεμά, ήταν πολύ δύσκολο. Η στέρηση της ελευθερίας είναι πολύ σημαντική για όλους, σου δημιουργεί καταθλιπτικές τάσεις και αγοραφοβική διάθεση. Προσωπικά το αντιπαρήλθα, αποφεύγοντας να σκέφτομαι αρνητικά. Προσπάθησα να είμαι όσο γινόταν πιο δημιουργική και να μην αφήνω τον εαυτό μου να ολισθαίνει σε δυσάρεστες σκέψεις. Στο διάστημα της πανδημίας έγραψα τέσσερα βιβλία, διάβασα πάρα πολύ, άκουσα μουσική και είδα αρκετές ταινίες επομένως δεν με επηρέασε ιδιαίτερα. Για όλα, ακόμα και για τα πιο δύσκολα, εξαιρουμένης της υγείας, θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις. Το μυστικό είναι να μην αφεθούμε να μας πάρει από κάτω.
Ποιον χαρακτήρα ξεχωρίζεις από τη διλογία σου «Το τίμημα της αλήθειας» και γιατί; Ο δυναμικός και συνάμα ευαίσθητος και τρυφερός χαρακτήρας της Βασιλικής μού ταιριάζει περισσότερο από τους άλλους. Όλη της η ζωή ένας αγώνας, δεν κάθισε ποτέ να απολαύσει τις επιτυχίες της, δεν θεώρησε ποτέ πως έφτασε στην κορφή, γιατί ήξερε πως το επόμενο σκαλί είναι πάντα προς τα κάτω. Αγάπησα πολύ αυτό τον χαρακτήρα, μπορούσα να την καταλάβω απόλυτα. Πιστεύω πάντως πως και οι αναγνώστες θα ταυτιστούν με τον ρόλο της Βασιλικής αλλά και με τον χαρακτήρα του Διονύση, από διαφορετική σκοπιά ο καθένας.
Τελικά ποιο είναι το τίμημα της αλήθειας στις ζωές των πρωταγωνιστών σου; 25 χρόνια ζωής. Χρόνια που στερήθηκαν ο ένας τον άλλο εξαιτίας της ματαιοδοξίας ενός αδίστακτου ανθρώπου δίπλα τους.
Γιατί επέλεξες τη Χίο σαν τοποθεσία όπου διαδραματίζεται η ιστορία του δεύτερου μέρους της ιστορίας; Έχω επισκεφτεί τα περισσότερα νησιά της Ελλάδας –θα μπορούσε φυσικά να είναι οποιοδήποτε. Επέλεξα τη Χίο, γιατί είχα μια προσωπική εμπειρία, από τις πλέον δυνατές που μου έχουν συμβεί, από το προσκύνημά μου στον τάφο της Αγίας Μαρκέλλας. Αυτός και μόνο ήταν ο λόγος.
Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον; Να περιμένουν οι αναγνώστες σύντομα κάποιο νέο βιβλίο; Δουλεύω πάνω σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα εδώ και πολλά χρόνια. Ελπίζω φέτος να το ολοκληρώσω.