Άλκης Στέας: Ο παρουσιαστής που υπήρξε η «φωνή» του Πατρινού Καρναβαλιού -Παρουσίαζε τις παρελάσεις επί 22 χρόνια
Οι Απόκριες και οι καρναβαλικές παρελάσεις της αποτελούν σημαντική παράδοση της χώρας μας. Πολλές πόλεις έχουν την τιμητική τους. Μία από αυτές, η Πάτρα.
Το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί για δεκαετίες το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές της χώρας, με χιλιάδες επισκέπτες και καρναβαλιστές κάθε χρόνο.
Ένας άνδρας συνέδεσε το όνομά του με το καρναβάλι της αχαϊκής πρωτεύουσας, καθώς χάρισε τη φωνή του σε αυτό για πάνω από δύο δεκαετίες.
Ο Άλκης Στέας ήταν δημοφιλής παρουσιαστής της τηλεόρασης αλλά και του ραδιοφώνου.
Υπήρξε η «φωνή του Πατρινού Καρναβαλιού», καθώς επί σειρά ετών παρουσίαζε τις καρναβαλικές παρελάσεις και τα δρώμενα της πόλης.
Γεννήθηκε στη Σύρο το 1933. Μητέρα του ήταν η Δέσποινα («Πιπίνα») Βουτσίνου, συριανής καταγωγής και ο πατέρας του ο Κωστούλας Στέας, από την Ήπειρο. Η επιλογή του τόπου γέννησής του είχε πρακτικούς λόγους καθώς η γιαγιά του ήταν η πιο γνωστή μαμή της Σύρου. Ο πατέρας του έκανε συχνά ταξίδια στο εξωτερικό λόγω της δουλειάς του ως μηχανικός -τοπογράφος. Ανήκε στην ομάδα που σχεδίασαν την περίφημη «Γραμμή Μεταξά». Ο Άλκης έμεινε στη Σύρο μέχρι 6 μηνών και στη συνέχεια η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Ντεπώ, στη Θεσσαλονίκη. Ήταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί της οικογένειας. Είχε έναν αδελφό και δύο αδελφές. Η παιδική του ηλικία στιγματίστηκε από τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Ήταν όμως πολύ εργατικός και φιλομαθής και κατάφερε να ξεχωρίσει.
Στη Θεσσαλονίκη ασχολήθηκε με τη διαφήμιση. Ήταν συνιδρυτής μιας από τις παλιότερες εταιρείες του χώρου, με το όνομα «Ηχώ». Αργότερα, έφυγε για την Αθήνα για να εργαστεί εκεί. Αυτό που τον κέρδισε όμως ήταν άλλο.
Υπήρξε ο πρώτος τηλεπαρουσιαστής που εμφανίστηκε στο ελληνικό κοινό, στη διάρκεια της πειραματικής εκπομπής ασπρόμαυρου τηλεοπτικού σήματος της ΔΕΗ κατά την 25η ΔΕΘ, το 1960. Η εκπομπή ήταν στην ουσία ένα τηλεφωνικό τηλεπαιχνίδι.
Πήρε συνέντευξη από την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ μέσα στο σπίτι τους το 1968:
Ακόμη, είχε επιλεγεί να παρουσιάσει το φημισμένο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Καθιερώθηκε σε αυτή τη θέση και παρουσίαζε τον θεσμό επί 25 χρόνια. Παράλληλα ήταν από τους πρώτους παραγωγούς του Κρατικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας.
Πολλά διαφημιστικά συνθήματα της εποχής ήταν δικής του έμπνευσης. Ο Άλκης Στέας συνέχισε να εργάζεται ως παρουσιαστής τηλεπαιχνιδιών, όπως το «Αν έχεις γνώσεις διάβαινε», ενώ χαρακτηριστικός ήταν ο χαιρετισμός του «Ευτυχήτε», που απηύθυνε στο κοινό κατά την προσφώνηση και αποφώνηση των εκπομπών του.
Η σχέση του με την Πάτρα και το καρναβάλι της ξεκίνησε το 1966, καθώς υπήρξε μέλος του πληρώματος που κατέκτησε το τρίτο βραβείο του 1ου Κρυμμένου Θησαυρού. Η αγάπη του για το Πατρινό Καρναβάλι, τον οδήγησαν να αναλάβει, ένα χρόνο μετά, το 1967, την διοργάνωση του Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού και την παρουσίαση του Πατρινού Καρναβαλιού.
Από τότε, το πιο γνωστό καρναβάλι της Ελλάδας ταυτίστηκε με τη φωνή του και ο ίδιος έγινε σύμβολο για την Αχαϊκή Πρωτεύουσα.
Με μία μόνο απουσία, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Άλκης Στέας έδινε κάθε χρόνο το παρόν στο Πατρινό Καρναβάλι, ως διοργανωτής και παρουσιαστής.
Στις 21 Φεβρουαρίου του 1999, παρουσίασε το τελευταίο του Πατρινό Καρναβάλι, λίγες ημέρες πριν φύγει από τη ζωή από καρκίνο.
Ως δείγμα της συνολικής του προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, το 1996 ο Άλκης Στέας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Πατρέων. Από το 2009 και κάθε χρόνο, στις 9 Μαρτίου στην Πάτρα γιορτάζεται η «Ημέρα Άλκη Στέα» με πολιτιστικές εκδηλώσεις και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.
Ήταν παντρεμένος με την τραγουδίστρια Νέλλυ Μάνου, από το 1975. Μαζί απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο.