Αλέξανδρος Παπαναστασίου: Το πόλο, η μεταγραφή στην Κροατία, οι Ολυμπιακοί αγώνες και το σπίτι του που τυλίχτηκε στις φλόγες
Την ώρα που ο πολίστας Αλέξανδρος Παπαναστασίου περνούσε στον τελικό με την εθνική ομάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες, πίσω στην Αθήνα το σπίτι της οικογένειας του στην περιοχή της Αγίας Άννας τυλίχτηκε στις φλόγες.
Πριν τρία χρόνια ένα από τα θέματα που κυριαρχούσε στα αθλητικά sites ήταν η μεγάλη μεταγραφή του πολίστα Αλέξανδρου Παπαναστασίου στην πρωταθλήτρια ομάδας της Κροατίας, Γιουγκ Ντρουμπρόβνικ. Τρεις μήνες μετά την μεταγραφή του στη Κροατία, η εθνική ομάδα Νέων Ανδρών με αρχηγό τον ίδιο πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έλαβε μέρος στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Λόγω της έκτασης που είχε πάρει η μεταγραφή του νεαρού πολίστα, με όσους μίλησα μου έλεγαν πως ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου είναι μεγάλο ταλέντο, επικοινώνησα μαζί του για να κάνουμε συνέντευξη για ένα site των νοτίων προαστίων.
Από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου ήταν πολύ ευγενικός, χαμηλών τόνων και όπως μου είπε προσπαθούσε να προσαρμοστεί στην Κροατία. Συνομιλήσαμε μια φθινοπωρινή ημέρα λίγο μετά την πρωινή του προπόνηση και έπειτα από μισή ώρα συζήτησης διαπίστωσα πως ο ίδιος είναι ένα πολύ ζεστό παιδί που ζει το όνειρο του και είναι αφοσιωμένος στη μεγάλη του αγάπη: το πόλο.
Όσα δεν γνωρίζουμεγια τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου
Ο γιος του πρώην πολίστα Τάσου Παπαναστασίου, Αλέξανδρος ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και από νωρίς ασχολήθηκε με το πόλο. Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2015, ο 16χρονος Αλέξανδρος κατάφερε να μπει στην εθνική ομάδα -17χρόνια μετά τη τελευταία συμμετοχή του πατέρα του, Τάσου.
Ο Αλέξανδρος μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας, αλλά οι παιδικές του αναμνήσεις είναι από το Παλαιό Φάληρο, όπου ξεκίνησε να ασχολείται με το πόλο και από τη Γλυφάδα που ήταν η επόμενη νεανική του μεταγραφή.
Η πρώτη φορά που ο Αλέξανδρος ήρθε σε επαφή με την υδατοσφαίριση ήταν στην ηλικία των 8, ύστερα από την παρότρυνση του Ολυμπιονίκη στο άθλημα μπαμπά του. Ο ίδιος θυμάται πως ο μπαμπάς του τον πήγε να παίξει πόλο δοκιμαστικά. Ήξερε να κολυμπάει καθώς έκανε μαθήματα σε πισίνα. Αρχικά, στο πόλο τον κράτησε το ωραίο κλίμα που είχε δημιουργηθεί. «Το κλίμα που επικρατούσε μέσα στην ομάδα ήταν αυτό που με κράτησε στο πόλο» θα μου εκμηστηρευτεί σ΄εκείνη την συνέντευξη.
Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου δεν πρόλαβε να δει τον πατέρα του να θριαμβεύει μέσα στις αγωνιστικές πισίνες, παρά μονάχα από βίντεο. Ο νεαρός αθλητής γεννήθηκε το 1999 και ο πατέρας του σταμάτησε να παίζει πόλο το 2001 -ωστόσο παρέμεινε στο χώρο της υδατοσφαίρισης με αποτέλεσμα μπαμπάς και γιος να πηγαίνουν μαζί να βλέπουν αγώνες πόλο και προπονήσεις ομάδων.
Η καθημερινότητα ενός Πανευρωπαϊκού αθλητή (πλέον και Ολυμπιονίκη) είναι απαιτητική, ειδικότερα όταν εκτός από επαγγελματίας πολίστας είναι και φοιτητής στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Ο χρόνος του μοιράζεται μεταξύ προπονήσεων και διαβάσματος προκειμένου να πάρει το πτυχίο του. Όπως μου είχε σχολιάσει τότε «Οι αθλητές, συνήθως, Σάββατο βράδυ μπορούν να βγουν για ένα ποτό».
Ακολουθώντας πιστά το απαιτητικό του πρόγραμμα του έχουν λείψει οι βόλτες με τους φίλους του. Ο ίδιος ζήλευε τους συμμαθητές του που μπορούσαν να βγουν βόλτα τις Παρασκευές, αλλά όπως μου εξήγησε όταν είσαι αθλητής δεν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο.
Η μεταγραφή του σε ομάδα της Κροατίας ήταν το επόμενο βήμα στην καριέρα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Πήρε την απόφαση να πάει στο εξωτερικό γιατί το θεώρησε μεγάλη ευκαιρία για να εξελιχτεί ως αθλητής και ως άνθρωπος.
Όσο για το αν συμβουλεύεται τον πατέρα του σχετικά με το πόλο μου είχε σχολιάσει πως σε ότι αφορά την προπόνηση εκεί ακούει μόνο τον προπονητή του. Για τις αποφάσεις του ως αθλητής εμπιστεύεται απόλυτα τον πατέρα του, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε τρεις Ολυμπιάδες και έχει μια σημαντική πορεία στο χώρο του υγρού αθλητισμού.