Shutterstock/By Georgios Alexandris
Shutterstock/By Georgios Alexandris
ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ

Άγιος Σώστης -Η παραλία της Σερίφου με τα γαλάζια νερά και την άγρια ομορφιά


Αν βρεθείς ποτέ στο νησί της Σερίφου, θα διαπιστώσεις γρήγορα ότι πρόκειται για ένα ακατέργαστο διαμάντι των Κυκλάδων.

Φημίζεται για τις άπειρες παραλίες της -70 τον αριθμό σύμφωνα με τους ντόπιους- που είναι όμως ανοργάνωτες και παρθένες. Έτσι διατηρείται η ομορφιά και η φυσικότητα του τοπίου.

Η παραλία του Άγιου Σώστη είναι αυτή που ξεχωρίζει.

Μόλις 2,6 χλμ. ανατολικά από το λιμάνι ή αλλιώς Λιβάδι, βρίσκεται μια από τις πιο όμορφες παραλίες του Αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Αφήνεις το αμάξι και κατεβαίνεις το χωμάτινο μονοπάτι που οδηγεί σε μια απέραντη λωρίδα αμμουδιάς.

Θα αντικρίσεις δύο γειτονικούς κολπίσκους με γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμο που λαμπυρίζει. Μοιάζει με γαλάζια λίμνη ή και πισίνα.

Ο μεγαλύτερος κόλπος στα δεξιά είναι η κυρίως παραλία που περιβάλλεται από λίγα αλμυρίκια που προσφέρουν σκιά. Απέναντι, στα ανοιχτά, ξεπροβάλει το νησάκι του Βου.

Shutterstock
Shutterstock

Ο αριστερός και πιο μικρός κόλπος έχει βοτσαλάκι και προσφέρεται για τους πιο ρομαντικούς. Ονομάζεται Βορεινό Πλακωτό και, όπως μαρτυρά το όνομά του, το πιάνει ο βοριάς.

Η ειδυλλιακή παραλία πήρε το όνομά της από το ομώνυμο γειτονικό εκκλησάκι του Άγιου Σώστη, που ορθώνεται στα βράχια.

Στο τέλος της αμμουδερής λωρίδας γης, τα πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν στο ξωκκλήσι με το χαρακτηριστικό λευκό και γαλάζιο χρώμα των κυκλαδίτικων κτισμάτων.

Η θέα από εκεί είναι αφοπλιστική. Η γραφική παραλία φαντάζει μαγευτική από ψηλά. Μπορείς να βουτήξεις στα δροσερά νερά από έναν μώλο που βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά στα βράχια.

Θα αιχμαλωτίσεις την άγρια και φυσική ομορφιά του τοπίου, της παραλίας και της νησιώτικης εκκλησίας, και θα την πάρεις μαζί σου φεύγοντας με ένα αίσθημα απλότητας αλλά και δέους.