Cluttercore -Η maximal τάση στη διακόσμηση που βγάζει γλώσσα στον μινιμαλισμό
Τα τελευταία χρόνια η τάση του μινιμαλισμού γνώρισε μία πρωτοφανή δημοφιλία.
Απλές, καθαρές γραμμές στο ντύσιμο και neutral αποχρώσεις συνδυάζονται με σπίτια και χώρους με ελάχιστα αντικείμενα, μονόχρωμους τοίχους και μεγάλες επιφάνειες χωρίς διακοσμητικά στοιχεία.
Φυσικά, ο μινιμαλισμός δεν είναι καινούριο concept -τόσο η ιαπωνική όσο και η σκανδιναβική κουλτούρα τον έχουν υμνήσει στον τομέα της διακόσμησης και όχι μόνο (και μάλιστα, οι δύο «σχολές» του μινιμαλισμού συναντιούνται στην τάση του japandi).
Παράλληλα, η Μαρί Κοντό έκανε παγκοσμίως διάσημη τη μέθοδο οργάνωσης του σπιτιού «Kon Mari» -βασική αρχή της οποίας είναι να αποχωρίζεσαι με μεγαλύτερη ευκολία περιττά αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι και να κρατάς μόνο ό,τι σου προκαλεί συναισθήματα χαράς.
Ωστόσο, ο υπέροχος μινιμαλισμός δεν ταιριάζει σε όλες τις ιδιοσυγκρασίες -άλλωστε η διακόσμηση του σπιτιού μας είναι κάτι εντελώς προσωπικό.
Πέρυσι, ένα από τα trends που αναδύθηκαν στην καραντίνα και έκαναν πάταγο στα social media ήταν το cottagecore -δηλαδή η τάση που ήθελε το σπίτι να μοιάζει σαν ένα vintage εξοχικό (cottage) στην καρδιά της φύσης. Μάλιστα, αυτή η τάση είναι ακόμη in, με προεκτάσεις και στη μόδα, όπου δημιουργήθηκε ένα αντίστοιχο trend.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του BBC, μια φρέσκια εναλλακτική στον μινιμαλισμό ακούει στο όνομα «cluttercore» και ενσαρκώνει το ακριβώς αντίθετό του.
To cluttercore ανακηρύσσει το «clutter» -στα ελληνικά μεταφράζεται ως «χάος»- σε πρωταγωνιστή. Αλλά αν σας έρχονται στο νου εικόνες ακαταστασίας, θα αναθεωρήσετε.
Το «cluttercore» χαρακτηρίζει όλα εκείνα τα σπίτια των καλλιτεχνών που είναι γεμάτα από μικροσκοπικά αντικείμενα, έργα τέχνης και λουλούδια.
Πρόκειται περισσότερο για ένα «δημιουργικό χάος», ένα πάντρεμα από ταπετσαρίες και ξύλινες επιφάνειες, πολύχρωμα μαξιλάρια, ενθύμια, κεριά, και μικρά καδράκια, καλάθια γεμάτα περιοδικά, γλαστράκια και άλλες λεπτομέρειες.
Στην κεντρική φωτογραφία από την design gallery The Apartment, βλέπετε ένα χαρακτηριστικό δείγμα cluttercore που δεν κουράζει, αλλά αντίθετα γοητεύει.
Άλλωστε, οι οπαδοί της τάσης υποστηρίζουν ότι δημιουργεί μια αίσθηση ζεστασιάς, αφού περιτριγυρίζεστε από αγαπημένα σας αντικείμενα -όσο μάξιμαλ και αν καταλήγει το τελικό αποτέλεσμα.