Ένα σπίτι γεμάτο καλλιτεχνικές πινελιές στη Φιλοθέη
Μια σειρά από τυχαίες συγκυρίες δημιούργησαν ένα τέλειο αισθητικά αποτέλεσμα. Ο λόγος για ένα σπίτι στη Φιλοθέη που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kallos Turin με έδρα το Λονδίνο και το Λος Άντζελες.
Μάλιστα στο εν λόγω σπίτι έστρεψε τα φώτα του το περιοδικό Wallpaper, η αλλιώς η «βίβλος» του σύγχρονου design και της τέχνης, και όχι άδικα.
Το χρώμα, ο χαρακτήρας και η κουλτούρα που είναι αποτυπωμένα σε κάθε γωνιά προέκυψε χάρη στην επιμελήτρια και σύμβουλο ιδιωτικών συλλογών Έμιλυ Τσίγκου, κοινή φίλη και συνεργάτιδα τόσο του αρχιτέκτονα όσο και του πελάτη, ο οποίος διαθέτει μια εκτεταμένη συλλογή σύγχρονης αφρικανικής και αφροαμερικανικής Τέχνης.
Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι αυτή δεν ήταν η μόνη «σύνδεση» μεταξύ τους, καθώς σύντομα ανακάλυψαν ότι ο παππούς της συνιδρύτριας της Kallos Turin, Στεφανίας Κάλλου, είχε συνεργαστεί με τον παππού του πελάτη για περίπου 40 χρόνια στη Νότια Αφρική. Στην πορεία προέκυψαν κι άλλες συνδέσεις αποδεικνύοντας πώς τίποτα δεν γίνεται τυχαία αλλά και πως ότι είναι γραφτό θα γίνει.
Ενα σπίτι στη Φιλοθέη γεμάτο έργα Τέχνης
Οπως περιγράφει δημοσίευμα του Wallpaper, μετά από μια επίσκεψη στον χώρο, η Kallos και η συνιδρύτρια του γραφείου Abby Turin προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τους ελληνικούς πολεοδομικούς κώδικες με τη βοήθεια των Moustroufis Architects, με τους οποίους συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
Το οικόπεδο είναι γωνιακό και μεγάλο κι έτσι οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να «σπρώξουν» το σπίτι προς το πίσω άκρο, αφήνοντας αρκετό χώρο για έναν κήπο με θέα και φυσικό καταφύγιο στο πίσω μέρος. Ο όγκος του ακινήτου σχεδιάστηκε έτσι ώστε να καταλαμβάνει ολόκληρη την οικοδομήσιμη έκταση, αξιοποιώντας στο έπακρο ό,τι ήταν διαθέσιμο, ενώ στο εσωτερικό, «τα όρια μας έκαναν να είμαστε αρκετά αποδοτικοί», λέει η Turin. «Τα πάντα χρησιμοποιήθηκαν. Είναι μια αυστηρά ελεγχόμενη κάτοψη».
«Επιλέξαμε επίσης να αντισταθούμε στην ακαμψία του σχήματός του, εισάγοντας καμπύλες», συνεχίζει Η Turin. Η ομάδα συνεργάστηκε επίσης με το γνωστό αθηναϊκό γραφείο Doxiadis+, το οποίο δημιούργησε την εξωτερική φύτευση και τον εξωραϊσμό. «Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι ο κήπος θα λειτουργούσε ως αντίβαρο στη μορφή του σκυροδέματος, ώστε να υπάρχει μια δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ της πυκνότητας και της ακαμψίας του σκυροδέματος και της χαλαρότητας του κήπου». Ετσι το οικόπεδο έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα πραγματικό λιβάδι με αγριολούλουδα.
Το εσωτερικό, στο μεταξύ, σχεδιάστηκε ως ένας χώρος για να φιλοξενήσει την πλούσια συλλογή έργων τέχνης του πελάτη. «Το μαγικό πράγμα με το σκυρόδεμα είναι ότι έχει υφή και απτική ποιότητα», λέει η Kallos. «Είναι ένα σκληρό υλικό, αλλά με βάθος και ακόμη και κάποια φωτεινότητα. Ήμασταν ενθουσιασμένοι που το χρησιμοποιήσαμε για ένα σπίτι, αλλά, ακόμη περισσότερο, που εξερευνήσαμε τις ιδιότητές του σε σχέση με τους τοίχους της γκαλερί». Σχεδιάστηκε επίσης και ένας χώρος για διασκέδαση, όπως φαίνεται από την προσεκτικά σχεδιασμένη κουζίνα του σπιτιού, η οποία έχει θέα τον ορίζοντα της Αθήνας, το βουνό και την αυλή.
Το σπίτι συνολικής επιφάνειας 1.100 τ.μ. είναι τετραόροφο και το κλειδί την «κυκλοφορία» στους ορόφους είναι η εντυπωσιακή σκάλα. Πρόκειται για μια καμπυλωτή σκάλα από σκυρόδεμα, ένα έργο Τέχνης από μόνη της. Οσον αφορά την εσωτερική διαρρύθμιση, το ισόγειο στεγάζει την κύρια σουίτα υπνοδωματίου, το γυμναστήριο και τον ξενώνα. Ένα χαμηλότερο επίπεδο έχει την γκαλερί τέχνης, ενώ ο πρώτος όροφος στεγάζει τον κύριο χώρο διαβίωσης και την κουζίνα. Μια εξωτερική σκάλα αντικατοπτρίζει τη γεωμετρία της εσωτερικής και οδηγεί τους επισκέπτες στη βεράντα του τελευταίου ορόφου και την πισίνα (το τέλειο σημείο για φαγητό με μπάρμπεκιου αργεντίνικου τύπου που υπάρχει στο χώρο).
Αναμφισβήτητα ένα σπάνιο σπίτι στην Αθήνα, ζεστό και φιλόξενο, χάρη στην έξυπνη χρήση των καμπυλών. Μια επιλογή από ελληνικά και εισαγόμενα μάρμαρα επενδύουν περιοχές του σπιτιού, όπως το κύριο μπάνιο, κάνοντας όμορφη αντίθεση με το εκτεθειμένο σκυρόδεμα. Και πέρα από τη γκαλερί τέχνης, το σπίτι σχεδιάστηκε επίσης για να περιλαμβάνει κόγχες και τοίχους όπου μπορεί να ταιριάξει μια ποικιλία μη συγκεκριμένων πίνακων ζωγραφικής ή γλυπτών. Ένα προσεκτικά ενορχηστρωμένο κομμάτι αρχιτεκτονικής γεμάτο εκπλήξεις. «Ο πελάτης είπε ότι ήθελε κάτι έξω από το κουτί», λένε οι αρχιτέκτονες με χαμόγελο και περηφάνια.