Oι πιο όμορφες εκκλησίες στην Αθήνα για το βράδυ της Ανάστασης
Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού/ Facebook
04|05|2024 09:00
SHARE
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Κατανυκτική ατμόσφαιρα στην πόλη: Οι πιο όμορφες εκκλησίες στην Αθήνα για το βράδυ της Ανάστασης


Πάσχα προ των πυλών και όπως κάθε χρόνο η έξοδος των Αθηναίων αναμένεται μεγάλη. Μάλιστα, φέτος προβλέπεται να σπάσει κάθε ρεκόρ. Κόντρα σ' αυτή τη τάση φυγής όμως, υπάρχουν και αυτοίπου θεωρούν ότι το Πάσχα στην πρωτεύουσα έχει τη δική του ομορφιά.

Για όσους λοιπόν, είτε από επιλογή, είτε από ανάγκη, θα παραμείνουν στο κλεινόν άστυ, βρήκαμε τις πιο όμορφες εκκλησίες, που αξίζει να επισκεφτείτε όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και δη το βράδυ του Σάββατου για να γιορτάσετε την Ανάσταση.

Σε ποιες εκκλησίες της Αθήνας θα βρείτε κατανυκτική ατμόσφαιρα για το Πάσχα

 Μητρόπολη στη Μητροπόλεως

Πρώτος και καλύτερος ο καθεδρικός, που χτίστηκε το 1862, είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και αποτελεί ένα από τα πρώτα μεγάλα μνημεία της Αθήνας ως πρωτεύουσα.

Η Ανάσταση εδώ  είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αφού γίνεται με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου. Τη δε Μεγάλη Παρασκευή, επίσης συνοδεία της φιλαρμονικής, ο Επιτάφιος συναντιέται στο Σύνταγμα με τους επιτάφιους των εκκλησιών του ιστορικού κέντρου.

Άγιος Γεώργιος στον Λυκαβηττό

Η θέα από την κορυφή του λόφου κόβει την ανάσα. Γι’ αυτό στο γραφικό  κατάλευκο εξωκκλήσι ου Αγίου Γεωργίου, που θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο ναό, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μπορείτε να απολαύσετε το θέαμα με τα πυροτεχνήματα, που βάφει με χρώματα τον ουρανό κάθε χρόνο.

Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού/ Facebook

Αγία Φωτεινή στους Στύλους του Ολυμπίου Διός

Το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον ναό του Ολυμπίου Διός είναι μια ιδανική επιλογή. Χτισμένο στα ερείπια του αρχαίου ιερού της Εκάτης, δίπλα στο ιερό του Πανός, ο συγκεκριμένος ναός με την ιδιαίτερη μυσταγωγική ατμόσφαιρά του θα σας κάνει να βιώσετε το πνεύμα της Ανάστασης.

 Άγιος Γεώργιος  στην πλατεία Καρύτση

Η πανέμορφη αυτή εκκλησία φημίζεται για τη διάσημη τετράφωνη χορωδία του Θεμιστοκλή Πολυκράτη, που μετρά 127 χρόνια ζωής. Τις ψαλμωδίες της αξίζει να τις ακούσετε όχι μόνο το Μεγάλο Σάββατο, αλλά ολόκληρη την Εβδομάδα των Παθών, όποτε επιλέξτε να την επισκεφτείτε έστω και μια φορά αυτές τις μέρες. 

Αγίου Γεωργίου Καρύτση/ Αρχείο ΙΑΑ - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Αγία Ειρήνη στην οδό Αιόλου

Στον πολυσύχναστο δρόμο της Αιόλου, βρίσκεται ο πανέμορφος ιερός ναός της Αγίας Ειρήνης,  που μάλιστα ήταν παλιότερα ιερά Μητρόπολη της Αθήνας. Αποτελεί σταθερή επιλογή των Αθηναίων, καθώς εδώ μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την περίφημη και κοσμογυρισμένη ελληνική βυζαντινή χορωδία, δημιούργημα του Λυκούργου Αγγελόπουλου, ο οποίος είναι πρωτοψάλτης της από το 1985.

Φωτογραφία/Wikipedia

Αιθιοπική Εκκλησία στο Πολύγωνο

Η μοναδική αυτή εκκλησία βρίσκεται στην οδό Μπόχαλη και όσοι την επισκεφτούν, θα δουν ένα πρωτότυπο θέαμα την ημέρα της Ανάστασης. Αφού σημάνουν οι αναστάσιμες καμπάνες, ακολουθεί γιορτή υπό τους ήχους κρουστών οργάνων, ενώ η χορωδία αναπαριστά στιγμές από τη ζωή του Χριστού με θεατρικό τρόπο στην παράδοση των Μεσαιωνικών Μυστηρίων.

Να ξέρετε ότι για να  μπείτε στο ναό των Αιθιόπων Κοπτών, πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας. Επίσης σύμφωνα με το έθιμο, οι Κόπτες φορούν άσπρα ρούχα, οπότε φροντίστε κι εσείς να συντονιστείτε στο κλίμα.

 Άγιος Γρηγόριος Φωτιστής στην οδό Κουμουνδούρου

Η αρμένικη εκκλησία στον αριθμό 10 της οδού Κριεζή αποτελεί πόλο έλξης τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ και τη Μεγάλη Παρασκευή έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η λειτουργία της γίνεται με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου.

Αν είστε μάλιστα τυχεροί, γιατί αυτό δεν γίνεται κάθε χρόνο, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη δέηση τόσο στα ελληνικά όσο και στα αρμένικα- παρέα με άλλες τρεις συνοικιακές εκκλησίες, που συναντίουνται κατά την έξοδο του Επιταφίου.

 Μετόχι του Πανάγιου Τάφου στην Πλάκα

Η εκκλησία αυτή βρίσκεται στη διάσημη συνοικία της Πλάκας, στην οδό Ερεχθέως και μάλιστα το Άγιο Φως φτάνει πρώτα εκεί από τα Ιεροσόλυμα, λίγο πριν πάρει το δρόμο του για τη Μητρόπολη. Εδώ, άλλοτε βρισκόταν ο ναός της θεάς Αφροδίτης, αλλά από τον 17ο αιώνα στεγάζεται μια από τις ομορφότερες εκκλησίες της πόλης μας σε μια κατάφυτη αυλή. Επίσης είναι ιδανική για όσους δεν θέλουν μια θορυβώδη Ανάσταση, καθώς η χρήση βεγγαλικών και βαρελότων είναι ανύπαρκτη.

 Άγιος Νικόλαος στην Πλάκα

Στην ίδια πανέμορφη συνοικία της Πλάκας, στα Αναφιώτικα, βρίσκεται αυτή η εκκλησία, μεταξύ των οδών Πρυτανείου και Επιμάρχου. Η ιστορική της καμπάνα, που εκτίθεται στον πρόναο, είναι η πρώτη που χτύπησε το 1833 μετά από την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό.  Φημίζεται για τη λειτουργία της  Μεγάλης Τρίτης, με πλήθος πιστών να σπεύδουν εδώ για να ακούσουν το  τροπάριο της Κασσιανής.

Φωτογραφία/Facebook

Αγία Αικατερίνη στην Πλάκα

Παραμένουμε στην γραφική γειτονία, συγκεκριμένα στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, πολύ κοντά στο εμβληματικό μνημείο Λυσικράτους, όπου και βρίσκεται αυτή  η υπέροχη βυζαντινού ρυθμού εκκλησία του 11ου αι. μ.Χ. Στην άκρη της πλατείας σώζονται δύο κίονες της ρωμαϊκής εποχής, ενώ λέγεται ότι στη θέση της Αγίας Αικατερίνης κατά την αρχαιότητα έστεκε ο ναός της Άρτεμης.

Φωτογραφία/Wikipedia

Η καταπράσινη αυλή της είναι ιδανική για την Ανάσταση, ενώ η ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής αρχίζει στις 19:30, συνήθως παρουσία μιας μικρής χορωδίας.

 Αγία Μαρίνα στο Θησείο

Στον Λόφο των Νυμφών, γνωστό και ως Λόφος Αστεροσκοπείου, βρίσκεται μια από τις ωραιότερες εκκλησίας της Αθήνας, όπου τελούνται πολλοί γάμοι και βαφτίσεις. Χτίστηκε στο σημείο, όπου βρισκόταν ένας άλλος παλαιότερος ναός του 19ου αιώνα. Και ο παλαιός και ο νέος ναός έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία, με την πανοραμικά θέα να κλέβει την παράσταση.

Φωτογραφία/Facebook

Ιερός ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πεδίου Άρεως

Πρόκειται για μια μεσαιωνική εκκλησία, που χρονολογείται από τον 16ο ή 17ο αιώνα. Βρίσκεται στο Πεδίο του Άρεως κοντά στο μνημείο των Ιερολοχιτών και είναι χτισμένη στα θεμέλια παλαιότερου ναού.  Στον εξωτερικό χώρο,  θα δείτε  κι ένα μαρμάρινο επιστύλιο διακοσμημένο με ανάγλυφα, ενώ ολόγυρα ο πανέμορφος κήπος θα σας κάνει να πιστέψετε ότι βρίσκετε σε χωριό.

Αγία Τριάδα στην οδό Φιλελλήνων

Η Ρώσικη εκκλησία των Αθηνών αποτελεί σημείο συνάντησης των λαών, που μετοίκισαν εδώ μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το Μεγάλο Σάββατο, η λειτουργία γίνεται στα ρώσικα και οι πιστοί καταφτάνουν με κόκκινα αυγά, πασχαλινό ψωμί, τυριά και αλλαντικά, σκόρδα για δύναμη και βούτυρο με αλάτι για το καλό, που μοιράζονται στο τέλος.

Φωτογραφία/Facebook

Παράλληλα, προσφέρονται αγιασμένα αυγά από το καλάθι που βρίσκεται εντός του ιερού, ενώ οι εικόνες του ναού στολίζονται με υφάσματα καθ’ όλη τη Μεγάλη εβδομάδα.

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης  (ή Βομβαρδιάρης), στον λόφο Φιλοπάππου

Ίσως το ωραιότερο εκκλησάκι της πόλης, απέναντι από την Ακρόπολη, που ενώνει την Ορθοδοξία με την αρχαία κληρονομιά. Πιθανολογείται ότι η οικοδόμησή του έγινε την περίοδο της Τουρκοκρατίας και το επίθετο Λουμπαρδιάρης συνδέεται, σύμφωνα με την παράδοση, με ένα θαύμα την παραμονή της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, γύρω στα 1640-1650, που έσωσε τον ναό από τους κανονιοβολισμούς των Τούρκων.

Το εσωτερικό του κοσμείται από υπέροχες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και δεν χωράει πολύ κόσμο, όμως η λειτουργία της Ανάστασης γίνεται στην υπέροχη αυλή του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ





SHARE