Το κατάστημα του Nikos Koulis στην Αθήνα

Το νέο κατάστημα του σχεδιαστή Nikos Koulis στη Βουκουρεστίου είναι εμπνευσμένο από το αστικό τοπίο της Αθήνας

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Bureau de Change ολοκλήρωσε πρόσφατα τον σχεδιασμό του νέου flagship store του διακεκριμένου σχεδιαστή κοσμημάτων Νίκου Κούλη.

Το τελευταίο έργο του αρχιτεκτονικού διδύμου που έχει έδρα του το Λονδίνο, βρίσκεται στην κοσμοπολίτικη οδό Βουκουρεστίου, στο κέντρο της Αθήνας. Το design του καταστήματος αντλεί έμπνευση από το αστικό τοπίο της πόλης (πατρίδα των αρχιτεκτόνων αλλά και του σχεδιαστή) καθώς και από την λεπτομερή χειροτεχνία των κοσμημάτων του Νίκου Κούλη.

Ο σχεδιασμός αυτού του ατμοσφαιρικού χώρου ξεκινά από τον δρόμο, μετατρέποντας την απλή πρόσοψη ενός κτιρίου της δεκαετίας του ‘60 και ανατρέποντας τη διαλεκτική μιας τυπικής υπερυψωμένης βιτρίνας. Οι περαστικοί συναντούν ένα παράθυρο σε ακανόνιστο σχήμα που τους προσφέρει μόνο κλεφτές ματιές στο εσωτερικό –μία ιδιαίτερη πρόσκληση για να σταματήσουν, να προσέξουν καλύτερα τι συμβαίνει μέσα στο κατάστημα.

Το εν λόγω παράθυρο περικυκλώνει μία πρόσοψη η οποία αντλεί τις αναλογίες της από τους γύρω αθηναϊκούς τοίχους και τις αναπαράγει σε αλουμίνιο. Σε ορισμένα σημεία, το αλουμίνιο είναι ανάγλυφο με σχέδια που θυμίζουν την περίπλοκη διακόσμηση που συναντάμε σε κοσμηματοθήκες του 19ου αιώνα. Όπου το αλουμίνιο συναντά τον δρόμο, το υλικό μετατρέπεται σε συμπαγείς πλάκες τραβερτίνης και ελληνικού μάρμαρου, πλαισιώνοντας το παράθυρο και συνδυάζοντας το σύγχρονο με το αρχαίο. Πρόκειται για μια αναφορά στις ελληνικές ρίζες του brand και του σχεδιαστή, η οποία αναπαράγει μια αίσθηση ιστορίας αλλά και συνέχειας.

Οι περαστικοί συναντούν ένα παράθυρο σε ακανόνιστο σχήμα/ Φωτογραφία: Gilbert McCarragher
Το χερούλι της αλουμινένιας πόρτας του καταστήματος έχει επένδυση από χρυσό/ Φωτογραφία: Gilbert McCarragher
Οι βιτρίνες του νέου καταστήματος/ Φωτογραφία: Gilbert McCarragher
Τα σχέδια στην πρόσοψη θυμίζουν κοσμηματοθήκες του 19ου αιώνα/ Φωτογραφία: Gilbert McCarragher

Το χερούλι της αλουμινένιας πόρτας του καταστήματος είναι διπλωμένο και έχει επένδυση από χρυσό –μία διακριτική νύξη για τα πολύτιμα υλικά που βρίσκονται μέσα.

Μέσα στο κατάστημα, ο χώρος αντλεί επιρροές από τα έντονα δομημένα κοσμήματα του Κούλη. Το φως εναλλάσσεται με το σκοτάδι, η ομαλότητα με το ανάγλυφο. Οι μεταξωτές επενδύσεις στους τοίχους προσφέρουν ένα διακριτικό, αισθησιακό φινίρισμα που αντανακλά το φως και αντιπαραβάλλεται έντονα με το custom made σκούρο δρύινο δάπεδο το οποίο είναι φτιαγμένο από στενές, γραμμικές σανίδες που έχουν βουρτσιστεί ώστε να αποκτήσουν υφή.

Στο πίσω μέρος του καταστήματος, μια θεαματική σκάλα, κρυμμένη πίσω από μια σειρά γυάλινων πάνελ, οδηγεί τους πελάτες υψηλού προφίλ σε έναν νέο ημιώροφο που φιλοξενεί τα κοσμήματα πολυτέλειας καθώς και έναν ειδικό χώρο για την προβολή τους. Η σκάλα εκτείνεται σε όλο το πλάτος του καταστήματος, δημιουργώντας ένα θεατρικό κενό διπλού ύψους ανάμεσα στο κατώφλι και τον ημιώροφο. Ο βασικός τοίχος του ημιώροφου, που θα μπορούσε να λειτουργεί και ως εσωτερική πρόσοψη, αποτελείται από μια σειρά από πρίσματα τα οποία έχουν επιμηκυνθεί.

Ο χώρος αντλεί επιρροές από τα έντονα δομημένα κοσμήματα του Νίκου Κούλη/ Φωτογραφία: Gilbert McCarragher
Οι μεταξωτές επενδύσεις στους τοίχους προσφέρουν ένα διακριτικό, αισθησιακό φινίρισμα/ Φωτογραφία: Gilbert McCarragher
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Bureau de Change έδωσε προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια/Φωτογραφία: Gilbert McCarragher

Τα πρίσματα αποτελούνται από δύο μεταλλικές επιφάνειες με έντονη γυαλάδα και μια τρίτη φωτισμένη επιφάνεια. Τοποθετημένα ώστε να σχηματίζουν μια γραμμική οθόνη ανάμεσα στο πιο ιδιωτικό κομμάτι του ημιώροφου και του ισογείου καταστήματος, τα πρίσματα αγκαλιάζουν την κάτω πλευρά του χώρου, συνδέοντας με αυτό τον τρόπο τα δύο περιβάλλοντα.

Μέσα στον ημιώροφο, η χρωματική παλέτα είναι πιο ανοιχτή και φωτεινή, με λευκό χαλί και έπιπλα που ενθαρρύνουν τους πελάτες να χαλαρώσουν και να παραμείνουν στο χώρο. Από το δρόμο, τα πρίσματα και οι πηγές φωτός τους διακρίνονται μέσα από το παράθυρο που πλαισιώνεται από την πέτρα. Μοιάζουν σαν μια φωτισμένη κουρτίνα, η οποία δημιουργεί για ακόμα μία φορά μία αίσθηση μυστήριου σχετικά με το τι κρύβεται από πίσω.

Διατηρώντας τη bespoke φύση και την ανατρεπτική ουσία του brand, το κατάστημα ενσωματώνει κατά παραγγελία κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί λαμβάνοντας κατά νου τις συγκεκριμένες ανάγκες του πελάτη και του χώρου. Μεταξύ αυτών ένα τραπέζι τσαγιού και ένας καθρέφτης γραφείου που έχουν σχεδιαστεί από τους Bureau de Change και ένας καθρέφτης τοίχου που σχεδιάστηκε από τον Νίκο Κούλη.

Οι βιτρίνες σχηματίζονται από λουστραρισμένα ξύλινα κουτιά που τοποθετούνται πάνω σε λεπτά πόδια και αποτελούνται από ένα συνδυασμό γυαλισμένων και ματ μετάλλων. Αυτές οι βιτρίνες, σε κατακόρυφες και οριζόντιες διατάξεις, τοποθετούνται προσεκτικά γύρω από το κατάστημα. Στο πίσω μέρος του καταστήματος, ένα λουστραρισμένο ντουλάπι «αγκαλιάζει» μια κολόνα, ενώ στην πρόσοψη του καταστήματος το μεγαλύτερο κομμάτι της ντουλάπας σχηματίζει την ίδια τη βιτρίνα.

Η χρωματική παλέτα είναι ανοιχτή και φωτεινή/ Φωτογραφία: Gilbert McCarragher
Η σκάλα εκτείνεται σε όλο το πλάτος του καταστήματος/ Φωτογραφία: Gilbert McCarragher
Οι πινελιές χρώματος δίνουν ενδιαφέρον στη διακόσμηση/ Φωτογραφία: Gilbert McCarragher
Οι βιτρίνες σχηματίζονται από λουστραρισμένα ξύλινα κουτιά/ Φωτογραφία: Gilbert McCarragher
Το εντυπωσιακό interior design του καταστήματος/ Φωτογραφία: Gilbert McCarragher

Η ομάδα του πρότζεκτ:

Αρχιτέκτονες: Bureau de Change
Ανάδοχος: Building Trust
Φωτισμός: LUUN
Μεταλλικές Κατασκευές: Γιώργος Μήτρας
Εκτελεστικός Σχεδιαστής: StageDesignOffice
Φωτογραφία: Gilbert McCarragher

Λίγα λόγια για τους Bureau de Change Architects :

Οι Bureau de Change είναι ένα βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο που ιδρύθηκε από την Κατερίνα Διονυσοπούλου και τον Βασίλη Μαυρόπουλο. Το έργο τους είναι προϊόν άμεσα συνδυασμένο με την ανατροφή, το πάθος και τις εμπειρίες των ιδρυτών. Συνδυάζουν τον πραγματισμό και τη σοβαρότητα της αρχιτεκτονικής τους εκπαίδευσης με την επιθυμία να φέρουν μια αίσθηση θεάτρου, παιχνιδιού και καινοτομίας στο σχεδιασμό χώρων, προϊόντων και περιβαλλόντων. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρχιτεκτονικό στούντιο όπου η αυστηρή σκέψη και ανάλυση ζωντανεύουν μέσω της πρωτοτυπίας, της δοκιμής και της δημιουργίας.